Política

Salgado: 9.000 milions i prou

Dóna a conèixer la xifra de més que aporta l’Estat per a 15 comunitats. Avisa que no hi ha marge per acostar-se als 12.000 que vol Castells

Enigma al descobert. Per primera cop des que va començar la discussió sobre el nou model de finançament, l’equip econòmic de José Luis Rodríguez Zapatero ha dit en públic la misteriosa xifra de més que hauran de compartir els quinze territoris que viuen del pastís que anualment reparteix l’Estat dels impostos dels ciutadans. Zapatero ha decidit afluixar 9.000 milions d’euros addicionals, i prou, segons va sentenciar ahir la vicepresidenta segona, Elena Salgado, emparant-se en el paraigua de la crisi econòmica per insistir que el marge de maniobra per seguir negociant és el que és perquè les arques de l’Estat estan buides.

En la seva reflexió, a Salgado li va faltar afegir que massa que en donen, tenint en compte que tancar el model de finançament suposa que el dèficit de l’Estat per al 2009 es dispara a més del 8% del PIB, quan el marge admès per la UE és del 3%. Així que, conegudes les quantitats, el tros de pastís que pertoca a Catalunya de ben segur que no apaivagarà la fam que fa temps que pateix la caixa forta de la conselleria d’Economia. Perquè, segons els comptes d’Antoni Castells, el llindar mínim perquè de l’aplicació del nou sistema en surti un bon acord i compleixi l’Estatut hauria de ser de 12.000 milions d’euros.

Poc marge de maniobra
Zapatero, però, no té intenció d’acostar-s’hi de ni bon tros. Fonts del ministeri d’Economia insistien que el marge de maniobra per incrementar la xifra feta pública ahir és “escàs”, i per al 2010 “pot ser una mica més ample”. En tot cas, els números confirmats són lleugerament superiors als 5.400 milions que posava sobre la taula Pedro Solbes al març. L’exvicepresident, veient l’increment del dèficit públic que suposava tenir cura de les exigències territorials, es va tancar en banda i va deixar la negociació encallada pràcticament fins que l’abril passat va arribar Salgado al ministeri d’Economia.

El seu aterratge, però, no va ser gens suau, atès que els primers dies en el nou destí ja se les va tenir amb el també acabat d’estrenar vicepresident territorial, Manuel Chaves. Aquest, després de visitar José Montilla al Palau de la Generalitat, havia titllat les xifres que llavors circulaven –al voltant de 8.000 milions d’euros addicionals– d’“insuficients”. I Salgado li va respondre que si ella dirigís un altre negociat que no fos el d’Economia, potser diria el mateix.

En tot cas, malgrat la insuficiència de l’última i definitiva xifra, coneguda ahir, el cert és que el mateix ministeri és conscient que li costarà satisfer les exigències dels territoris, i davant d’això posava en relleu que en el còmput final dels diners que rebran s’ha de tenir en compte que ahir el govern central va aprovar un augment dels impostos especials –hidrocarburs i tabac– que suposarà una recaptació addicional de 2.300 milions. I aquest augment de la pressió fiscal sobre gasolina i tabac suposarà que també per aquesta banda creixin els ingressos territorials.

La vicepresidenta va aprofitar aquest apunt per confirmar que quan entri en vigor el nou model es complirà la xifra del 58% de distribució per als territoris de la recaptació d’impostos estatals que estableix l’Estatut. Solbes s’havia dedicat a dir que “rondaria el 50%”.

És possible que també en un darrer intent d’estovar les posicions d’alguns territoris de cara a la negociació final, Salgado va aprofitar ahir per ratificar el compromís d’abonar aquest mes els 1.800 milions que els territoris –de forma global– han deixat de percebre per la supressió de l’impost de patrimoni.

Tot i que el pols final entre Estat i Generalitat es presenta complex, des de la Moncloa es reitera la convicció que l’acord és “molt a prop” i, sobretot, que el model consensuat “deixarà satisfets a tots els territoris”. En aquest sentit, malgrat que des del govern català s’insisteixi que hi ha hagut moments en què les converses han quedat aturades, Salgado subratllava que les negociacions amb Catalunya “mai no s’han interromput”. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va afegir-se a la reflexió sentenciant que les relacions entre els dos governs “són extraordinàries”.

Properes trobades
En els propers dies es veurà si realment hi ha sintonia, ja que Zapatero i Montilla coincidiran dimarts en la inauguració de la nova terminal del Prat, si bé no està prevista cap reunió. També Salgado i Castells es veuran les cares dimecres o dijous, a la reunió ordinària del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) convocada per discutir el sostre pressupostari i el límit del dèficit de les administracions. En tot cas, la vicepresidenta ja va fer públiques ahir les xifres macroeconòmiques a discutir i, sobretot, va avisar que en aquesta trobada el finançament no toca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.