Política

El govern de Madrid tem que el TC tombi el terme "nació" i el deure de conèixer el català

El diari 'El País' trenca el silenci sobre la manifestació de reacció a la retallada de l'Estatut que es prepara a Catalunya i obre l'edició de diumenge amb la inquietud de Zapatero i la divisió entre els jutges

El govern espanyol comença a "témer una sentència d'inconstitucionalitat" respecte de l'ús del terme "nació" i l'obligatorietat de conèixer la llengua catalana que estableix l'Estatut en estudi al TC. És el missatge que llança aquest diumenge el diari 'El País', sempre proper als governs del PSOE, que dedica el tema principal de la portada a presentar un reportatge d'anàlisi sobre la divisió entre els magistrats que preparen la resposta al recurs del PP contra la llei marc catalana.

Amb aquest reportatge, el diari madrileny també trenca el silenci, que ha mantingut durant dues setmanes, sobre la reacció que es prepara a Catalunya a una eventual retallada de l'Estatut. Des que el diumenge 9 d'agost Pasqual Maragall va proposar una manifestació posterior a la sentència en un article a l'AVUI, El País s'ha mantingut al marge de la polèmica, malgrat l'allau de declaracions i reaccions que ha provocat. Avui, finalment, resumeix les d'aquesta última setmana, provocades arran de la proposta de manifestació peventiva de Carod-Rovira, tot i que continua sense fer esment als articles de Maragall i Jordi Pujol publicats a l'AVUI ni a la proposta de manifesació d'Òmnium Cultural, que lidera la reacció de la societat civil.

Pel que fa a la futura sentència, el rotatiu explica que les coses segueixen igual al Constitucional. Els membres de l'organisme que ha de dictar sentència sobre la constitucionalitat de l'Estatut català continuen igual de dividits que fa uns mesos en el debat sobre l'ús del terme “nació” i sobre el deure de conèixer el català.

El reportatge recorda que l'enfrontament entre els dos sectors de magistrats, el conservador i el progressista, s'estén també als “drets històrics” i “als símbols nacionals”. El diari apunta que sobre alguns dels principals preceptes del títol preliminar i després de tres intents, les posicions conservadores “no s'han mogut”.

També afirma que la magistrada ponent, Elisa Pérez Vera, no aconsegueix el quòrum necessari perquè el recurs del PP sigui replicat amb una “sentència presentable”. El terme “presentable” fa referència a una votació favorable 8-2 o 7-3, però que a hores d'ara “un 6-4 ja es consideraria admissible”, segons El País.

Els desacords també hi són en temes com el finançament i en determinats elements tècnics competencials.

Però malgrat la divisió del tribunal i la resistència reiterada de la part més conservadora, existeixen fonts favorables a la constitucionalitat de l'Estatut. Segons aquestes fonts, consultades pel diari, el problema de fons és que s'ha de tornar a dissenyar l'Estat de les autonomies, "perquè si no significarà el retorcès de 30 anys en el desenvolupament de l'Estat constitucional". I és que l'Estat de les autonomies està a la Constitució i a favor de l'Estatut hi juga també, la presumpció de constitucionallitat d'una llei aprovada democràticament, segons el relat del rotatiu madrileny.

Durant el mes d'agost la sala de vacances ha estat oberta al TC però només per assumptes urgents. Així, serà a partir del 7 de setembre quan els magistrats tornaran a la feina en la primera setmana jurisdiccional després de les vacances i podran reprendre les deliberacions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.