Política

"Ningú pot aturar una nació que vol ser independent"

Entrevista a Kenneth Gibson, diputat del Partit Nacionalista Escocès (SNP) al Parlament d'Escòcia

Ken­neth Gib­son, dipu­tat del Par­tit Naci­o­na­lista Escocès (SNP) al Par­la­ment d'Escòcia, ha par­ti­ci­pat aquest cap de set­mana en els actes de cele­bració del ter­cer ani­ver­sari de Sobi­ra­nia i Progrés, una pla­ta­forma que defensa l'exer­cici del dret de deci­dir o dret a l'auto­de­ter­mi­nació per a Cata­lu­nya.

El govern labo­rista de Tony Blair va impul­sar fa més de deu anys la devo­lu­tion, el procés per dotar d'auto­no­mia política Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord. Quin balanç en fa?

Crec que el més impor­tant és l'opinió que en tenen els esco­ce­sos. I els números indi­quen que sobre un 75%-80% con­si­de­ren que el procés ha fun­ci­o­nat molt bé, que hi ha una millor gestió dels afers que afec­ten la vida de cada dia dels ciu­ta­dans i que Escòcia ha gua­nyat con­fiança com a con­seqüència de l'entrada en fun­ci­o­na­ment del seu Par­la­ment.

El pri­mer minis­tre escocès, Alex Sal­mond, va arri­bar al poder el 2007 amb la pro­mesa de con­vo­car un referèndum d'inde­pendència el 2010. ¿Creu que ho podrà fer, tenint en compte que no té prou majo­ria al Par­la­ment?
Nosal­tres, l'SNP, encara pres­si­o­nem per con­vo­car un referèndum aquest any, al novem­bre. I si no podem obte­nir la llum verda del Par­la­ment, espe­rem que podrem obte­nir-la l'any que ve, després de gua­nyar les elec­ci­ons esco­ce­ses. I amb una majo­ria més forta. Estem nego­ci­ant amb els libe­ral­demòcra­tes, que podrien donar suport a un referèndum al 2011 a canvi d'entrar en un govern de coa­lició. Hem d'adver­tir, però, que nosal­tres només accep­ta­rem una coa­lició si la inde­pendència forma part de l'acord. No pac­ta­rem amb cap par­tit per a qui la inde­pendència no sigui més impor­tant que tenir el poder.

Abans de con­vo­car el referèndum, cal que el Par­la­ment escocès aprovi la llei cor­res­po­nent. Pel que m'està dient, sem­bla que això és més fac­ti­ble per a l'any que ve...

Aquest és el tema que ara tenim entre mans. Com li he dit, nosal­tres inten­ta­rem por­tar la llei al Par­la­ment aquest any, després de les elec­ci­ons britàniques [pre­vis­tes per a la pròxima pri­ma­vera], perquè sigui apro­vada entre el maig i el novem­bre. I si no acon­se­guim apro­var-la, ho tor­na­rem a pro­var el 2011 després de les elec­ci­ons [esco­ce­ses]. No hi renun­ci­a­rem. Con­fiem que el nos­tre par­tit sor­tirà reforçat dels pròxims comi­cis. Hem gua­nyat les tres dar­re­res elec­ci­ons -esco­ce­ses, muni­ci­pals i euro­pees-. Espe­rem, doncs, tor­nar a gua­nyar amb una majo­ria més forta i en coa­lició amb els libe­ral­demòcra­tes.

Els son­de­jos indi­quen que el líder tory, David Came­ron, serà el nou pri­mer minis­tre britànic. Qui­nes con­seqüències tin­dria una victòria con­ser­va­dora a Lon­dres sobre el procés d'auto­go­vern d'Escòcia?
Bé, pensi que els son­de­jos can­vien, però, en el cas hipotètic que guanyés Came­ron, això no afec­ta­ria gens el procés escocès. Came­ron, que té orígens esco­ce­sos, ha dei­xat clar que aquest és un afer que ha de deci­dir Escòcia i no el Regne Unit. Per tant, cor­res­pon al Par­la­ment escocès deci­dir si tirar enda­vant o no un referèndum d'inde­pendència. Ell no ho blo­que­jarà. La diferència amb Espa­nya és que tots els par­tits polítics a la Gran Bre­ta­nya han dit que, si els esco­ce­sos voten per la seva inde­pendència, ells res­pec­ta­ran aquesta decisió. Penso que en una democràcia moderna del segle XXI no es pot blo­que­jar política­ment la volun­tat d'una nació que desitja avançar en aquest tema.

Tots els par­tits de l'opo­sició i també la premsa britànica sos­te­nen que ara, amb la crisi econòmica i finan­cera mun­dial que patim, no és el moment de cri­dar a referèndum...
Li he de dir que són molt des­ho­nes­tos. Els con­ser­va­dors volien un referèndum sobre el Trac­tat de Lis­boa; els libe­ral­demòcra­tes, un sobre l'adhesió a la UE, i, la set­mana pas­sada, els labo­ris­tes van apro­var al Par­la­ment de West­mins­ter un referèndum per can­viar el sis­tema de votació. I ara diuen que no és el moment d'un referèndum per a la inde­pendència perquè la situ­ació econòmica no és bona... Això no és seriós! I, per altra banda, no hi ha cap motiu per pen­sar que una Escòcia inde­pen­dent no pugui afron­tar una crisi bancària igual que un altre Estat inde­pen­dent.

Amb quins ingres­sos econòmics compta una Escòcia inde­pen­dent?
Tenim un sec­tor potent en engi­nye­ria, bio­tec­no­lo­gia, indústria, agri­cul­tura, pesca i del conei­xe­ment. I no ens que­dem atu­rats en el petroli: també mirem al futur i apos­tem per les ener­gies reno­va­bles. Tenim una eco­no­mia forta i equi­li­brada.

¿Tenen garan­ties de la UE que, en cas d'inde­pen­dit­zar-se del Regne Unit, Escòcia no que­darà exclosa de la Unió?
Aquest és un argu­ment antic, que ja no es fa ser­vir en con­tra nos­tre. ¿Brus­sel·les deci­di­ria excloure Escòcia i expo­sar-se a per­dre bancs de pesca, camps petro­li­ers, jaci­ments de gas, mer­cats per a l'expor­tació? Per què ho hau­ria de fer? Ningú no hi esta­ria interes­sat!

Quins argu­ments fan ser­vir per convèncer els esco­ce­sos que els convé la inde­pendència?
Queda clar que és molt millor ges­ti­o­nar els teus pro­pis recur­sos en bene­fici de la teva gent que no pas no fer-ho. Només cal mirar Europa i veure que bé que fun­ci­o­nen els països petits: Luxem­burg, Dina­marca, Suècia, Noru­ega... Hi ha dotze Estats de la UE que tenen una població infe­rior a la de Cata­lu­nya. I no crec que gover­nin millor el seu país del que ho puguin fer els cata­lans amb el seu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.