Política

Els sindicats alerten que una reforma laboral imposada acosta més la vaga general

Les tensions per la tisorada dificulten el diàleg social

El diàleg social i la reforma laboral que s’hi ha de tancar abans que acabi aquest mes pengen d’un fil. L’idil·li entre Zapatero i els sindicats està tan en crisi com l’economia a causa de la tisorada del president del govern central i això està afectant la reforma del mercat de treball. L’acord entre els agents socials s’allunya i, si no es produeix la setmana que ve, el govern espanyol tirarà pel dret. Els sindicats, però, van alertar ahir que una reforma laboral imposada acosta més la vaga general.

Aquest conflicte més que probable se suma a un de ben candent: les retallades a funcionaris i pensionistes. El secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, va advertir que l’opció de paralitzar el país “està més a prop” amb la tisorada mentre que per al secretari general de la UGT, Cándido Méndez, “la credibilitat” de Zapatero està “contra les cordes” amb aquestes mesures. Per si amb això no n’hi hagués prou, tant CCOO com la UGT van advertir que una reforma laboral imposada suposarà un canvi d’escenari. Si fins ara no havien previst la vaga general, aquesta prendria força amb el nou escenari, que “requeriria una resposta sense descartar cap tipus d’acció”.

La patronal ataca
Aprofitant la mala maror entre el govern central i els sindicats, la CEOE està intentant portar el diàleg social al seu terreny perquè la reforma laboral reculli les reivindicacions més maximalistes de la patronal. “Pensen que l’escenari és positiu i estan aprofitant per collar amb els acomiadaments improcedents”, van explicar fonts sindicats. La patronal que dirigeix Díaz Ferrán està pressionant els interlocutors del govern per aconseguir que l’acomiadament improcedent passi dels actuals 45 dies per any a 33 i perquè es rebaixin les cotitzacions de les empreses a la Seguretat Social en dos punts.

Els sindicats s’oposen frontalment a les dues mesures. Creuen que abaratir l’acomiadament no reduirà l’atur i veuen il·lògic que les empreses no apostin per causalitzar la rescissió de contractes –si hi ha causes objectives, el cost és més baix, de 20 dies per any– en lloc d’intentar rebaixar l’acomiadament sense causa. També veuen una contradicció en el fet que alertin que el sistema de pensions pot fer fallida mentre proposen aportar-hi menys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.