Política

Duran i Lleida reconeix que és imprescindible "un canvi de xip" per acostar la política a la ciutadania

Josep Antoni Duran i Lleida reconeix que és imprescindible "un canvi de xip", un canvi de mentalitat que permeti "el retrobament dels partits polítics amb la societat". I proposa fer-ho amb un canvi de la llei electoral.

De fet, en una entrevista a El món de RAC 1, el president del grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats ha argumentat que aquest acostament a la ciutadania hauria de fer-se a través de la reforma de la llei electoral i no de la llei de partits.

"La llei de partits la vam canviar fa dos anys. No cal canviar-la de nou, perquè, a més, cap dels casos de corrupció actuals té a veure amb el finançament de partits", ha dit.

Al seu entendre, el sistema electoral de llistes tancades "no és bo", i proposa un sistema com l'alemany, "on cada ciutadà té dos vots, amb un tria el diputat del districte i amb l'altre, el partit".

Dit això, Duran i Lleida ha afirmat que aquest "afany per enderrocar l'adversari no agrada a la gent". "No es tracta de fer cap pacte per tapar res. Però això d'anar a atacar l'adversari per atacar, tirar-nos la merda els uns contra els altres, no agrada a la gent", ha dit.

Ara bé, segons Duran i Lleida, "tots hem d'intentar aportar alguna cosa, no només els polítics, és evident que hi ha una part de la justícia que no actua igual en tots els casos".

Precisament, sobre les darreres actuacions judicials el president del grup parlamentari de CiU ha dit: "En Garzón té una manera determinada d'instruir els casos que després molts acaben en fallida". I ha afegit: "No entenc que s'hagi donat un tracte tan diferenciat a en Millet i als acusats pel cas Pretòria, quan un es va declarar culpable i els altres encara són presumptes".

Respecte a la proposta de Montilla de fer públics els comptes personals dels polítics, Duran ha assegurat que no té cap problema per donar a conèixer la seva declaració de patrimoni. "Tinc tres hipoteques de tres cases, però això no resoldrà res, perquè si algú fa alguna cosa mal feta no la inclourà a la declaració de patrimoni, la canalitzarà per altres vies", ha sentenciat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.