Política

L'alcalde d'Arenys hauria anat a la presó fa quatre anys

La fiscal superior de Cayalunya, Teresa Compte, adverteix per escrit als seus subordinats que ja no poden perseguir les consultes populars penalment. El càstig, introduït per Aznar el 2003, va ser abolit el 2005

Els fis­cals de Cata­lu­nya estan adver­tits i l'alcalde d'Arenys de Munt, sal­vat. No anirà a la presó, tot i que sí que l'hau­rien pogut engar­jo­lar si hagués donat suport a la con­sulta popu­lar del Movi­ment Are­nyenc per l'Auto­de­ter­mi­nació (MAPA) fa qua­tre anys.

Per evi­tar més ten­si­ons entre l'apa­rell esta­tal i Cata­lu­nya i davant l'evidència que "d'altres muni­ci­pis han mani­fes­tat la volun­tat de pro­moure con­sul­tes simi­lars", la fis­cal supe­rior Teresa Compte Mas­sachs –màxima repre­sen­tant al país de l'orga­nisme espa­nyol diri­git per Cándido Conde Pum­pido– ha enviat la ins­trucció urgent 6/09 als seus sub­or­di­nats. En el text, els recorda que la tipi­fi­cació com a delicte de la con­vo­catòria o suport a referèndums no auto­rit­zats per l'Estat va des­a­parèixer del Codi Penal el juny de 2005, amb una llei orgànica d'arti­cle únic que dero­gava una de les mesu­res estre­lla d'Aznar con­tra Ibar­retxe.

El desem­bre de 2003, el PP va forçar al Senat l'apro­vació de la llei orgànica 20/2003, pen­sada per parar els peus a l'ales­ho­res lehen­dakari, José María Ibar­retxe, que havia anun­ciat que con­vo­ca­ria una con­sulta popu­lar d'auto­de­ter­mi­nació a Euskadi amb permís de l'Estat o sense. Esta­blia que les auto­ri­tats que orga­nit­zes­sin referèndums no auto­rit­zats serien cas­ti­gats amb penes d'entre 3 i 5 anys de presó. I les que tan sols hi dones­sin suport –com ha estat el cas de l'alcalde d'Arenys, Car­les Móra–, serien engar­jo­la­des entre 1 i 3 anys.

L'apro­vació d'aquesta norma va pro­vo­car un gran rebom­bori al Senat, i l'opo­sició en bloc es va negar a par­ti­ci­par en la votació, però es va apro­var amb els 179 vots del PP. El PSOE va cri­ti­car amb duresa la decisió de l'últim govern de José María Aznar, però després l'exe­cu­tiu de José Luis Rodríguez Zapa­tero va estar més d'un any al poder fins que va pro­moure l'abo­lició d'aquest càstig, amb una altra llei orgànica, la 2/2005, del 22 de juny d'aquell any.

El fan­tasma d'aquesta norma, que va tenir un any i mig de vida, s'ha agi­tat aquests dies en el cap de Teresa Compte, que ha vol­gut asse­gu­rar-se que els seus fis­cals saben que, "en el cas de con­vo­catòria i rea­lit­zació pacífica d'aques­tes con­sul­tes, fetes en aquest cas a instàncies d'una asso­ci­ació pri­vada", han "d'abs­te­nir-se de la inco­ació de diligències penals" i fins i tot dema­nar-ne el sobreseïment si alguna acu­sació par­ti­cu­lar pre­senta una denúncia penal en aquest sen­tit.

"En qual­se­vol cas, el tren­ca­ment del caràcter pacífic i la uti­lit­zació de la violència, tant per par­ti­da­ris com per detrac­tors [de la con­sulta] sí que està pre­vist al Codi Penal", recorda Compte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.