Política

Diàleg de trinxeres

Montilla avisa Rajoy que si el TC retalla l’Estatut obrirà una fractura amb Espanya “difícilment reparable”

El president de la Generalitat, José Montilla, i el líder del PP, Mariano Rajoy, en van tenir prou amb poc més d’una hora i mitja per comprovar cara a cara que les seves posicions estan a anys llum pel que fa al marc d’autogovern de Catalunya. Montilla va demanar-li que retirés el recurs contra l’Estatut i el dirigent popular s’hi va negar. És més, Rajoy va reclamar una sentència “ja, urgent”, i va instar la classe política catalana a no tenir por del Tribunal Constitucional (TC). Prèviament, el mandatari català va advertir-lo del risc d’una fractura amb Espanya “difícilment reparable” si l’alt tribunal retalla l’Estatut.

En definitiva, diàleg de sords, però, això sí, amb una conversa “correcta, i franca”, en paraules de Montilla, i “agradable”, segons Rajoy. Aquest últim no va amagar, en comparèixer en solitari davant la premsa, que s’havia sentit còmode en la seva primera visita al Palau de la Generalitat com a cap de l’oposició espanyola, malgrat la distància en els posicionaments. El líder del PP va arribar a la plaça de Sant Jaume quan passaven sis minuts de les dotze del migdia flanquejat per la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i el diputat al Congrés Jorge Moragas, que van participar en la reunió. Montilla l’esperava amb la secretària del govern, Laia Bonet, i el secretari general de la Presidència, Isaías Táboas.

El cap de l’executiu català va dividir la trobada en dues parts: la primera, amb tots els convidats, en què va fer un repàs a les polítiques del seu gabinet per fer front a la crisi econòmica, la situació de la immigració, la necessitat d’un pacte per a l’educació a nivell estatal i per conèixer com havia anat la reunió del dia abans de Rajoy amb Zapatero. La segona part de la reunió, tots dos sols, per parlar amb Rajoy de la situació del TC i de “la crisi institucional” que, segons Montilla, comportaria una sentència restrictiva. El president, que creu que els populars tenen cada cop més difícil defensar el recurs contra l’Estatut, va apel·lar, fins i tot, al “sentit d’Estat” de Rajoy després d’avisar-lo que Catalunya no pot acceptar la sentència d’un TC amb la legitimitat qüestionada. En canvi, el líder del PP apel·lava a sotmetre’s a les regles de joc i acatar la sentència.

“Problema polític”
El dirigent del PP es va escudar en la falta de credibilitat que tindria davant els ciutadans ara si optés per retirar el recurs a l’Estatut per un “problema polític”, tal com li va plantejar Montilla. Aquest, que va defensar la plena constitucionalitat de l’Estatut, va insistir més d’una vegada que l’alt tribunal “ha perdut legitimitat per dictaminar”, amb quatre magistrats amb el mandat caducat. El líder dels populars va replicar-li posant la pilota a la teulada del líder del PSOE, en assegurar que coincidia amb Zapatero que el TC té plena legitimitat per resoldre aquest tema. Rajoy veu “perillós” vincular la sentència de l’Estatut amb la renovació del TC. És més, va culpar Zapatero que no s’hagi renovat l’alt tribunal, i va recordar les converses del 2008. Ahir el cap de l’executiu català no va sol·licitar-li un canvi dels noms que els populars han posat damunt la taula al Senat.
José Montilla va lliurar a Rajoy la resolució del Parlament de la setmana passada que sosté que el TC no està en condicions d’exercir les tasques que té assignades i que demana que s’impulsi a través del grup de l’Entesa i CiU al Senat una reforma de la llei del TC . Segons Montilla, Rajoy no va adoptar una actitud tancada en apuntar que es posicionarà en funció del contingut de la proposta. En canvi, Rajoy sí que va fer una defensa àmplia dels recurs previ d’inconstitucionalitat.

Tots dos haurien evitat parlar amb detall de l’escenari que es pot obrir l’endemà de la sentència ni si s’utilitzaria la via del 150.2 per recuperar els elements que es poguessin perdre amb un dictamen negatiu. Ara el president Montilla mira cap al PSOE.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.