Política

L’Ajuntament d'Arenys no afluixa i ja recull vot per correu

L’alcalde acata no cedir les sales municipals per al referèndum però ofereix llogar-les

L’Ajuntament d’Arenys de Munt no s’arronsa malgrat l’intent judicial de frenar la consulta i segueix recollint vots enviats per correu per al referèndum del pròxim 13 de setembre. De fet, ja van començar el 24 d’agost i a hores d’ara ja en tenen una trentena, provinents de ciutadans que el dia de la consulta no seran a la localitat. El consistori guardarà l’urna on es dipositen fins al 10 de setembre, data en què es tanca el termini per votar de forma anticipada.

L’alcalde d’Arenys de Munt, Carles Móra, “acata” que la justícia no li permeti cedir un local del consistori per fer el referèndum, però ha ofert als organitzadors la sala a canvi d’un lloguer, com es fa per a batejos, sopars o balls. Això considera que no seria un suport legal de l’Ajuntament al referèndum. Móra anima altres alcaldes de Catalunya, Espanya i Europa a emprendre iniciatives similars. I ha avisat Falange, que es vol manifestar el 13 de setembre, que el seu municipi no vol problemes, només exercir el dret ciutadà d’un poble. La propera Diada té previst “com sempre” penjar l’estelada al balcó de l’Ajuntament.

Suports polítics
D’altra banda, la celebració del referèndum seguia ahir rebent mostres de suport entre els polítics nacionalistes. El líder de CiU, Artur Mas, veu desproporcionada l’actuació de l’Estat i que dediqui tantes energies a intervenir en aquest tema. “Sembla que a alguns els fa por que la gent opini lliurement”, va lamentar, mentre recordava que la consulta està organitzada per una entitat cívica i que “té una transcendència molt limitada”. Mas va revelar que ell votaria a favor de la independència de Catalunya, però va matisar que pertany a un projecte polític, el de CiU, que està intentant agrupar el màxim nombre de gent possible al voltant del catalanisme. “Nosaltres no estem fent referèndums d’independència cada dia”, va aclarir, en declaracions a TV3.

Deriva radical
El PSC va aprofitar aquestes declaracions per acusar la federació d’una “deriva radical”. El portaveu dels socialistes catalans, Miquel Iceta, veu com “un fet polític significatiu” que la persona que aspira a presidir la Generalitat vulgui una Catalunya independent i l’“enfrontament amb Espanya”. Iceta va avalar el govern central i que l’advocat de l’Estat hagués recorregut la consulta i va insistir que “les lleis s’han de complir”.

En sentit oposat, el vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod, va trobar fora de lloc i exagerada la decisió judicial. “Els marcs legals s’han de respectar, i els ha de respectar tothom, tot i que sovint algunes administracions no ho facin”, va dir des de Buenos Aires. El número dos de l’executiu va animar tots els demòcrates “a no tenir por de la democràcia” i va deixar clar que s’han de regular els marcs de participació ciutadana.

El republicà Joan Ridao va trobar també “grotesc i desproporcionat” que l’Estat s’ocupi d’impugnar el referèndum i va deixar palesa la seva “total simpatia” per la consulta. La formació republicana va començar ahir una campanya animant al vot afirmatiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.