Política

"Es tracta el castellà de llengua estrangera"

No al... monolingüisme. Entrevista a Francesc de Carreras, catedràtic de dret constitucional

Fran­cesc de Car­re­ras, un dels pro­mo­tors de Ciu­ta­dans, explica a l’AVUI amb detall la seva opo­sició a la política lingüística de la Gene­ra­li­tat.

Per què diu no al mono­lingüisme?
Perquè a la soci­e­tat cata­lana hi ha dues llengües pre­do­mi­nants, que són les que han d’aglu­ti­nar la comu­ni­cació entre els ciu­ta­dans.

Qui defensa el mono­lingüisme?

Hi ha una pressió perquè a l’àrea d’influència dels poders públics només es parli en català. Passa a l’ense­nya­ment, als mit­jans de comu­ni­cació públics, i fins a les car­tes dels res­tau­rants... La Gene­ra­li­tat va cap al mono­lingüisme.

I com ho fa, això?
Després de la llei de política lingüística del 1983 es va cons­truir una teo­ria basada en una dis­tinció: hi ha dues llengües ofi­ci­als i una pròpia. A par­tir d’aquí, una és ofi­cial perquè és de l’Estat i l’altra perquè és pròpia. El cas­tellà es tracta com una llen­gua estra­nya, ali­ena, estran­gera. I així arri­bem als decrets d’immersió, que són del 92 i 93.

¿Els pares han de tenir dret a triar llen­gua a l’escola?
Les lleis del 1983 i el 1998 diuen que els pares tenen el dret a esco­llir la llen­gua al pri­meríssim ense­nya­ment, dels 6 als 8 anys.

I a par­tir dels vuit anys? ¿També s’ha de poder triar?
No. Penso que a l’escola hi ha d’haver ense­nya­ment en les dues llengües, fins als 18 anys, mei­tat i mei­tat.

Què li sem­bla la petició del PP que hi hagi dues línies: una en català i l’altra en cas­tellà?
Estic en con­tra d’una doble xarxa. Els nens no s’han de sepa­rar per raó de llen­gua. El pro­blema és que, tal com està ara, l’ense­nya­ment vol trac­tar el cas­tellà com una llen­gua estra­nya, quan el cas­tellà és per a molts cata­lans la llen­gua materna. Fins s’ha pro­hi­bit als pas­sa­dis­sos per adreçar-se als pro­fes­sors. Hi ha mono­lingüisme a l’escola, com en els mit­jans de comu­ni­cació de la Gene­ra­li­tat...

Quant a TV3, es pot objec­tar que ja hi ha un 90% d’oferta en cas­tellà...
Aquesta objecció té una part de raó. Però hi ha coses que no m’agra­den. Per exem­ple, un regla­ment que espe­ci­fica que les per­so­nes que cal esco­llir a TV3, fins entre con­vi­dats, cal que par­lin en català.

El cas de Cris­tina Peri Rossi?
I hi ha més casos. Al pro­grama de l’Emi­lio Man­zano, sor­tien dues per­so­nes per comen­tar lli­bres, i els han pro­hi­bit inter­ve­nir perquè no par­len en català. I a Àgora, quan ve gent de fora, i algun con­vi­dat català li res­pon en cas­tellà, el mode­ra­dor li diu: “Pot par­lar en català, sis­plau?”. És ridícul.

Parli’m del català a l’admi­nis­tració...
Hau­ria d’aten­dre en les dues llengües. Però la Gene­ra­li­tat ho fa tot en català. A les webs de les con­se­lle­ries, un 80% només està en català. Com els impre­sos. La Gene­ra­li­tat no atén en les dues llengües.

Això es jus­ti­fica en nom d’una dis­cri­mi­nació posi­tiva. Què n’opina?
Aquest argu­ment del català amb 4 mili­ons enfront dels 450 de l’espa­nyol no es pot fer ser­vir per a tot. Estic d’acord amb mesu­res de foment del català. Per exem­ple, el lli­bre en català o el cinema en català. Ara: segons com es faci no és dis­cri­mi­nació posi­tiva, sinó dis­cri­mi­nació pura i sim­ple. I, en tot cas, no pot con­sa­grar-se en una llei, i menys en un Esta­tut.

Qui­nes mesu­res dis­cri­mi­natòries hi ha, a l’Esta­tut?

L’arti­cle 6 fa la dis­tinció entre llen­gua ofi­cial i llen­gua pròpia, i parla d’ús nor­mal i pre­fe­rent del català a les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques i l’ense­nya­ment. El pro­blema és que aquest “nor­mal” i “pre­fe­rent” es con­ver­teix en “sem­pre”. Com a dis­cri­mi­nació posi­tiva, és des­pro­por­ci­o­nat.

Què li sem­bla el deure de conèixer el català, segons l’Esta­tut?
És anàleg al que hi ha a l’arti­cle 3 de la Cons­ti­tució. La inter­pre­tació que en fa el TC és que no es pot al·legar des­co­nei­xe­ment. En aquest sen­tit, estic d’acord amb l’Esta­tut.

S’han pas­sat deter­mi­nats mit­jans de Madrid en la seva hos­ti­li­tat cap a la política lingüística de la Gene­ra­li­tat?
No ho sé. El Mundo encara el lle­geixo una mica, però la COPE no l’escolto mai... El que puc dir és que els mit­jans cata­lans o no infor­men o ter­gi­ver­sen. Sobre­tot, no infor­men. No s’ha vol­gut deba­tre de la llen­gua. Acuso els dia­ris cata­lans de no tocar els temes con­flic­tius i dir que no hi ha cap pro­blema amb la llen­gua.

Li poso un cas. El tòpic de la per­se­cució del cas­tellà...

Les llengües no es per­se­guei­xen. Estic en des­a­cord amb la política lingüística, però no per­se­gueix el cas­tellà. El que crec és que s’impe­deix a cer­tes per­so­nes exer­cir el seu dret en igual­tat de con­di­ci­ons. Hi ha dis­cri­mi­nació entre per­so­nes, no entre llengües.

Quina salut té el català?

El català, res­pecte a èpoques pas­sa­des, està en la millor situ­ació de la història. Molt més bona que el 1975 i tan bona com als anys 30.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.