Política

Una altra alternativa independentista proposa una "gran coalició" per al 2010

Líders de col·lectius com Catalunya Acció, Acte de Sobirania i Deumil.cat intenten arrossegar Reagrupament, ERC i CiU cap a un "front del sí". Mossèn Dalmau es reunirà amb Laporta perquè faci de "catalitzador". Si ningú no els segueix crearan la seva pròpia marca electoral

Com si fos Reagrupament per sense ser-ho. "Per anar cap al mateix lloc no cal anar-hi agafats de la mà. Hi podem anar un al costat de l'altre", argumentava un dels promotors del manifest després la presentació.

Sota el títol Manifest de suport a Suma Independència, el text  demana: "Ara cal que tots aquells que tenim l'objectiu que la nostra nació formi part del concert de les nacions lliures del món deixem provisionalment de banda les nostres diferències i ens unim superant les nostres diferències polítiques, culturals i socials per aconseguir una majoria parlamentària per proclamar la independència de la nostra nació."

Per tant, conviden tots els sobiranistes a sumar-se al manifest de suport a la "constitució d'un moviment unitari per a la creació d'una alternativa electoral independentista per tal d'assolir un Estat català independent".

D'entre els promotors del manifest, quatre s'han assegut aquest dijous a la taula de la sala d'actes del Col·legi de Periodistes per fer-lo públic: mossèn Josep Dalmau; el president de Catalunya Acció, Santiago Espot; el catedràtic i membre de Deumil.cat Enric Canela, i el representant d'Acte de Sobirania, Enric Fontanals. Tots quatre han assegurat que no tenen cap intenció de crear la seva pròpia marca electoral, però que ho hauran de fer si ningú no els segueix. "Si ningú comparteix aquest esperit, haurem de crear una alternativa", ha admès Espot.

Contacte amb Reagrupament
Per ara Reagrupament no ha mostrat interès per adherir-se a la proposta, però la vicepresidenta de la formació, Rut Carandell, assenyala que ningú no els ho ha demanat. "Ni tan sols ens han enviat el manifest", assegura.

Mentre busquen els canals de comunicació, els impulsors de Suma Independència reconeixen que el seu discurs és gairebé idèntic al de la formació liderada per Joan Carretero, mantenen que Reagrupament genera recels en alguns sectors que els impulsors volen recollir en un "paraigua" on càpiga tothom. "Hem de convertir les properes eleccions en un plebiscit per la independència, perquè si no, tornaran a ser unes eleccions autonòmiques per decidir qui administra les escorrialles de poder que ens deixen. I aquest plebiscit només es pot aconseguir si es vertebra un front pel sí", ha argumentat Espot.

Consideren que en aquest front hi ha de ser Reagrupament, però també "altres sensibilitats". "Hi ha sectors que no veuen Reagrupament com a única fórmula", ha afegit.

Les converses s'adrecen o s'adreçaran també a ERC i CiU, que també volen afegir a Suma Independència. "Només si oferim una gran coalició, i dic coalició perquè no tinc una paraula millor, farem que molta gent deixi de banda el seu vot tradicional i s'engresqui a votar una alternativa encaminada a proclamar la independència des del Parlament. Per fer això cal una gran majoria", al·lega Canela.

Converses amb Laporta
Per Mossèn Dalmau, una figura que pot ajudar a lligar el poti-poti de formacions i plataformes sobiranistes que hi ha actualment, amb enfrontaments públics inclosos fins i tot l'endemà de les consultes del 13-D, és Joan Laporta. Dalmau ha anunciat que té previst reunir-s'hi per demanar-li que faci de "catalitzador". "Potser no ha de ser candidat, perquè els periodistes es dedicarien a treure-li draps bruts, però sí que pot fer una feina més callada, perquè té prestigi, i la prova és que Carretero li ha ofert ser cap de llista, i ell només es deixa estimar i no fa res més. Creiem que pot fer alguna cosa", ha sentenciat el capellà i activista.

Carles Móra es fa enrere... o no
De moment, en aquesta primera entrega hi ha un centenar de signants del manifest. Entre aquests noms hi havia de ser el de Carles Móra –que també està a punt de fitxar per Reagrupament i que ja participa activament en molts dels seus actes–. A última hora, però, l'alcalde d'Arenys de Munt i actor significat del moviment de les consultes sobiranistes ha decidit no firmar l'escrit de Suma Independència. "Es va retirar i no sabem per què. Segurament és una qüestió de manca de consistència de la persona que fa una cosa així", l'ha criticat Santiago Espot.

Tanmateix, Canela, sempre conciliador, ha excusat Móra pel que hagi pogut fer "en aquesta setmana estranya", amb la polèmica posterior al 13-D, i ha manifestat que espera que finalment s'afegeixi al moviment.

Hores després de la presentació, Carles Móra ha assegurat a l'AVUI.cat que ell "únicament" va dir que li semblava "una bona idea crear un espai de reflexió, de diagnòstic, més que no pas una plataforma política". També admet que no es va negar a integrar-s'hi "en el futur". "Ara mateix no puc, perquè haig de fer d'alcalde, cada nit vaig a una xerrada sobre les consultes i de tant en tant col·laboro amb Reagrupament, ja no puc fer més coses", al·lega.

El que sí que ha signat, tot i que no ha acudit a l'acte de presentació "per raons laborals", ha estat Josep Manel Ximenis, impulsor de la consulta d'Arenys i regidor de la CUP en aquest municipi. També l'historiador Jordi Bilbeny, l'escriptora Isabel-Clara Simó, el filòleg i Premi d'Honor de les Lletres Catalanes Joan Solà i el cantant Gerard Sesé han firmat el manifest, com a representants del món de la cultura.

De l'àmbit polític, s'hi troben noms com el de l'exdiputat d'ERC Jaume Rodri, el membre de Gent Gran de CDC Carles Rius, el membre de Reagrupament Jordi Solé i Comardons i Víctor Terradellas, de la Plataforma per la Sobirania i procedent de CDC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.