Política

Zapatero ignora l’Estatut i reivindica l’acord a 15

Mal­grat que fa prop de cinc anys que governa, José Luis Rodríguez Zapa­tero massa sovint es recorda del seu ante­ces­sor, José María Aznar, encara que sigui per des­ta­car allò de “Jo això no ho faria...”. La nego­ci­ació del nou model de finançament no és una excepció i ahir, men­tre feia balanç dels pri­mers vuit mesos de la segona legis­la­tura, el pre­si­dent espa­nyol rei­vin­di­cava la neces­si­tat d’obte­nir un acord “glo­bal”, i si pot ser “unànime” millor, entre el seu exe­cu­tiu i els quinze ter­ri­to­ris als quals s’aplica el sis­tema.

A Zapa­tero, doncs, no li va cos­tar gens tor­nar a posar el retro­vi­sor per com­pa­rar dues mane­res de pac­tar: “El 2001 ningú no recorda Aznar reu­nint-se amb tots els pre­si­dents, i jo sí que ho faré”, subrat­llava tot sug­ge­rint que el model en vigor va ser acor­dat només entre el govern del PP i el de Jordi Pujol.

Qual­se­vol exer­cici de memòria històrica és vàlid si dilu­eix el paper que pugui tenir el govern català en el procés de nego­ci­ació. De fet, es tracta de no fer res que pugui dei­xar entre­veure que el model s’ha nego­ciat de forma bila­te­ral entre l’Estat i Cata­lu­nya, tal com esta­bleix l’Esta­tut. Així, si bé Zapa­tero adme­tia ahir la “ini­ci­a­tiva i lide­ratge” de Cata­lu­nya per a l’impuls d’un nou model, rei­te­rava que el sis­tema s’està “cons­truint” entre tots. Fins i tot no des­carta reu­nir-se aviat amb el líder del PP, Mari­ano Rajoy.

Després de mesos de dis­cre­tes nego­ci­a­ci­ons diri­gi­des per Pedro Sol­bes, Zapa­tero ha deci­dit impli­car-se per acce­le­rar l’acord. El pre­si­dent José Mon­ti­lla va ser el pri­mer a pas­sar per la Mon­cloa, però ha estat dels pocs que s’han que­dat sense la imatge de l’encai­xada a peu d’escala.

La mis­te­ri­osa tro­bada entre Zapa­tero i Mon­ti­lla va ser­vir per des­en­ca­llar algun aspecte cab­dal, però en cap cas la Mon­cloa vol que sigui dit que s’hi va pac­tar el model. Tot el con­trari, de forma sub­til Zapa­tero ha acon­se­guit que els pre­si­dents que han pas­sat pel seu des­patx en sur­tin dient que el sis­tema l’estan cons­truint entre tots.

I l’objec­tiu final d’aquesta estratègia de Zapa­tero és també que l’acord es bas­teixi “de forma glo­bal”. La set­mana vinent el minis­teri d’Eco­no­mia és “pro­ba­ble” –ara ja no sem­bla que hagi de ser segur– que doni a conèixer la segona pro­posta de finançament. Es trac­tarà d’un docu­ment en el qual es pretén encai­xar-hi les rei­vin­di­ca­ci­ons que esti­pula l’Esta­tut, però també les exigències d’altres ter­ri­to­ris, que no sem­pre són coin­ci­dents amb els interes­sos de Cata­lu­nya, sinó més aviat al con­trari.

El resul­tat de tot ple­gat segueix sent una incògnita, com també ho és d’on sor­ti­ran els diners per garan­tir, com ahir insis­tia Zapa­tero, que tots els ter­ri­to­ris dis­po­sa­ran de més recur­sos per fer front als ser­veis bàsics i podran començar a eixu­gar el dèficit. Fins i tot con­fir­mava que hi haurà diners addi­ci­o­nals per als ter­ri­to­ris amb llen­gua pròpia.

Con­sens de mínims
En tot cas, a la vigília d’obte­nir el “con­sens de mínims” que espera arre­ple­gar amb la seva pro­posta de model, Zapa­tero rei­te­rava ahir que l’Estat no renun­ciarà a la gestió del 50 per cent de la des­pesa pública. Si és així, la injecció de capi­tal esta­tal al sis­tema pot que­dar molt lluny dels càlculs de millora de les finan­ces de la Gene­ra­li­tat que han avançat par­tits i enti­tats cata­la­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.