Política

Fulminat pel Twitter

El Partit Laborista destitueix un candidat que insultava polítics i gent gran al seu microblog conseqüència. L’incident pot afavorir l’independentista SNP

Primera víctima de la campanya electoral britànica. I revés per al laborisme el dia en què inaugurava mítings a Escòcia, amb el profit que pot treure de la situació el Partit Nacional Escocès (SNP, independentista), l’altra formació que es disputa el primer lloc en les 72 circumscripcions electorals del país.

Stuart MacLennan, de 24 anys i candidat per Morey, va ser suspès ahir de militància del Partit Laborista i desposseït de la seva condició d’aspirant a parlamentari després que el diari The Scottish Sun informés que al seu microblog del compte de Twitter practicava l’insult sistemàtic, no només contra els rivals polítics, sinó també contra els mateixos companys. A més, en general, menyspreava personalitats de la vida pública britànica. MacLennan hi exhibia un gran domini de l’slang (argot).

Així, l’encara speaker (president) de la Cambra dels Comuns, el laborista John Bercow, és un tit, adjectiu que qualifica una persona com a “extremadament estúpida”. David Cameron, líder conservador, i Nick Clegg, liberaldemòcrata, són un parell de “bastards”. A Diane Abbot, veterana parlamentària laborista, l’anomenava “maleïda idiota”.

Els electors del nord d’Escòcia, a qui MacLennan havia de demanar el vot, tampoc no estaran gens contents de saber que, després d’una visita a un pub ple de gom a gom, va escriure que estava a vessar de “depressius teuchters”, paraula d’ús comú a les terres baixes escoceses que descriu amb menyspreu “els ignorants del nord”. La gent gran també rep. S’hi referia com a “bloody coffin dodgers”, una expressió que s’utilitza per descriure, de forma extremadament ofensiva, la gent gran que vol continuar vivint encara que ho faci en condicions molt precàries de salut.

Així que es van fer públics els missatges del candidat, el Partit Laborista va mirar de contenir la polèmica adduint la joventut del candidat. A mesura, però, que la resta de partits reaccionaven de manera irada a les ofenses, el mateix ministre per a Escòcia, el laborista Jim Murphy, anunciava les sancions que havia imposat a l’escriptor de Twitter.

Per la seva banda, el premier Gordon Brown, que fa poc va participar en un acte de precampanya amb la dona de MacLennan, Sarah, va deixar clar el seu parer sobre el cas: “Un candidat ha comès un error. És inacceptable i el candidat ha de presentar la seva renúncia. He deixat absolutament clar quina és la meva opinió. No podem tenir al partit persones que hagin expressat aquesta mena d’opinions. Aquelles que les tinguin no poden continuar sent candidats laboristes”. A més dels insults personals, MacLennan també feia comentaris molt inapropiats sobre l’esclavitud.

Per intentar minimitzar els efectes de la badada que suposa haver promocionat MacLennan, un portaveu laborista assegurava ahir que els insults s’havien difós al compte de Twitter fa més d’un any. The Scottish Sun, però, assegurava en la seva informació que els més recents es remunten a finals del març passat.
La pressió va forçar ahir MacLennan a demanar disculpes públicament: “Ho sento molt. He estat un veritable estúpid i he pagat de forma adient un alt preu per això”, va dir en un comunicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.