Política

Marlaska ordena presó per als tres suposats etarres detinguts a Catalunya

Es tracta de Faustino Marcos Álvarez, Jon Rosales i Adur Aristegui

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska ha ordenat aquest dissabte presó incondicional per als tres suposats etarres detinguts aquesta setmana a Catalunya. Marlaska ha adoptat la decisió després de prendre'ls declaració durant dues hores al seu despatx. Es tracta de Faustino Marcos Álvarez, detingut el passat dimarts a Portbou (Alt Empordà) quan entrava en tren a Catalunya amb la suposada pretensió de crear una base d'ETA al Principat, i de Jon Rosales i Adur Aristegui, detinguts dimecres pels Mossos d'Esquadra a Molló (Ripollès) quan es dirigien a França.

Segons han afirmat tant el conseller d'Interior, Joan Saura, com el ministre d'Interior Alfredo Pérez Rubalcaba, la detenció de Faustino Marcos quan entrava en territori català posa de manifest que ETA tenia intenció de crear una base logística a Catalunya. Fonts de la lluita antiterrorista apunten que l'objectiu de Marcos era llogar un pis a Barcelona i una nau industrial o una masia al Pirineu gironí, fet que explicaria els 6.000 euros que portava en efectiu a la butxaca en el moment de l'arrest.

Marcos, nascut a Sant Sebastià el 1971, es trobava en recerca des del setembre del 2002, quan la policia va desmantellar el comanto Zelatun,. La seva detenció es va produir prop de les 10 del matí de dimarts mentre entrava a Catalunya amb el tren que cobreix la ruta Montpeller-Cartagena.

Tan bon punt va passar la frontera francesa i el comboi es va aturar a Portbou, els agents van pujar al tren per fer un control rutinari. Van sospitar de Marcos, i en el registre van descobrir que portava una pistola Smith & Wesson. També duia de dos carnets d'identitat francesos, un ordinador portàtil, cinc llapis de memòria USB, dos disc durs externs, CD i DVD i al voltant de 6.000 euros.

Jon Rosales i Adur Aristegui van ser detinguts quan es dirigien a la frontera francesa amb la furgoneta del pare d'un d'ells. Tots dos tenien processos pendents a l'Audiència Nacional i van ser interceptats a Molló en un control de carretera. Fonts de la lluita antiterrorista apunten que el detonant del seu moviment seria la relació de Jon Rosales amb Ibai Beobide, que va ser detingut el dissabte anterior a Guipúscoa mentre anava en bicicleta i armat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.