Política

Tribuna La Salle

Cicle de conferències

Alícia Sánchez-Camacho: “El PP no és l'enemic de Catalunya”

La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, s'havia preparat un pulcre discurs econòmic per al cicle de conferències que organitzen La Salle, l'Avui i El Punt. El seu, va proclamar, és un projecte emmarcat en el “centredreta reformista”. Austeritat pressupostària, rebaixa fiscal, impuls de l'energia nuclear per davant de les renovables. I per damunt de tot, “llibertat”. No va fer ni una sola referència al sacseig nacional que viu el país després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, provocada pel recurs d'un Mariano Rajoy que ara s'ha bolcat en la campanya a Catalunya. Això sí: lluïa a la solapa un pin simbòlic amb una doble bandera: una d'espanyola i una senyera. Però la intervenció d'un assistent, en el col·loqui, sobre els greuges que pateixen els catalans, li va arrencar el titular.

“L'estigma que el PP és l'enemic invisible de Catalunya no és veritat”, es va defensar Sánchez-Camacho. La líder catalana dels de Rajoy va negar que el seu partit instrumentalitzi l'anticatalanisme per treure rèdit electoral a la resta de l'Estat. És fals, va argumentar, que el PP no prioritzi els interessos de Catalunya. La seva explicació és simple: “És que tenim la nostra manera de defensar-la”. La candidata del PP va afegir que aquest “estigma”, que al seu criteri han difós interessadament forces catalanes com CiU o el PSC, ha encotillat el creixement del seu partit a Catalunya. Sánchez-Camacho no va dubtar a sentenciar que, si no hagués estat així, “potser podríem haver governat”.

La duia marcada al coll de l'americana, però la presidenta catalana dels populars va voler aprofundir en la seva identitat nacional. Es va mostrar “orgullosa de ser espanyola” –de l'Espanya del segle XXI, va precisar– i alhora va garantir que és “molt catalana”. Com a colofó va censurar el dret que s'atorguen alguns per expedir “carnets de catalanitat”. A més, va al·legar que, durant els anys que José María Aznar va ser a la Moncloa, el PP va cuidar Catalunya més del que ho ha fet mai el PSOE, menys encara amb un José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant que “no ha fet res” pels catalans, només “incomplir promeses”.

Reclama un nou finançament

Sánchez-Camacho té clar que el seu adversari a les urnes és Artur Mas. A la recerca de l'electorat més moderat i fronterer amb CiU, la líder del PP penja a la federació l'adjectiu d'“independentista” i l'acusa d'amagar-lo amb “ambigüitats” calculades i “discursos irresponsables”. Ella ho té clar: el pilar del projecte de Mas és un Estat propi i promoure referèndums d'independència. També va provar de desmuntar la proposta estrella de CiU, el concert econòmic, amb l'argument que “no té cap viabilitat”. Per dues raons: és fora de la Constitució i la població de Catalunya pesa massa dins del conjunt de l'Estat.

Arribats a aquest punt, potser per contrarestar l'ascens dels de Mas a les urnes, potser perquè intenta situar el PP en la centralitat d'un país que en els últims anys s'ha desplaçat cap al sobiranisme, la candidata dels populars va fer virar el seu discurs sobre el finançament. Sánchez-Camacho va defensar que el nou sistema pactat pels governs català i espanyol en aplicació de l'Estatut és insuficient. “S'ha de reformular”, va dir, i va admetre sense embuts que el dèficit fiscal que pateix el país és massa alt.

Però no es va quedar aquí. Encara va anar més enllà: Sánchez-Camacho va advocar perquè es fixin “objectius de compliment” en l'exercici de la solidaritat entre territoris. Ras i curt: que els diners que surten de Catalunya i no tornen no serveixin perquè altres territoris paguin “subvencions”. No obstant això, la líder catalana del PP va subratllar que, més enllà d'això, és tan o més important que els recursos de què disposa Catalunya es gestionin bé. Considera que el govern tripartit ha suspès aquesta assignatura i
es veu capaç, si el PP és decisiu l'endemà del 28-N, de remuntar els comptes de l'executiu. D'entrada, diu que reduirà l'administració un 30%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.