Política

Romanents de la dictadura

Franco entre nosaltres

Queden uns 7.700 símbols del franquisme a Catalunya, la majoria plaques d'habitatges

El Memorial Democràtic rastreja el país i troba 38 monuments fora de Barcelona

La Generalitat ajuda a eliminar els vestigis seguint la recomanació d'un grup d'experts

A la capital, l'Hospitalet, Lleida i Reus és on n'hi ha més

Caído por Dios y por la Patria... Pre­sente”. No és estrany de tro­bar un epi­tafi d'aques­tes carac­terísti­ques pels cemen­ti­ris de Cata­lu­nya, encara que faci trenta-cinc anys de la mort del dic­ta­dor. Però no sola­ment entre els morts hi ha ves­ti­gis del fran­quisme. També n'hi ha pels car­rers i pla­ces, als por­tals de les cases i a les façanes dels edi­fi­cis, a les car­re­te­res i a les esglésies. El record de Franco es fa pre­sent en la memòria dels vius cada vegada que s'observa el riu Ebre des de Tor­tosa, en un pas­seig per la plaça de l'alcalde Mar­cet a Saba­dell, en cre­uar la fron­tera per Port­bou, a la con­fluència del pas­seig de Gràcia amb la Dia­go­nal de Bar­ce­lona i a molts altres indrets del país.

El Memo­rial Democràtic de la Gene­ra­li­tat els ha cen­sats. No es pot dir que les xifres siguin fre­des, en aquest cas: que­den dem­peus fins a 38 monu­ments d'aque­lla època funesta repar­tits per tota la geo­gra­fia. Tres dècades després, Franco ja no és omni­pre­sent, però sí pre­sent per mitjà de 7.400 pla­ques del Minis­teri de l'Habi­tatge. A més, fora de Bar­ce­lona (on l'Ajun­ta­ment ja va ela­bo­rar un inven­tari de sim­bo­lo­gia, que es com­ple­menta ara amb el del Memo­rial Democràtic), res­ten 41 rètols de car­rers, 26 creus, vint gra­vats o relleus i fins i tot un pavi­ment i un vitrall vin­cu­lats al fran­quisme. En total, 7.700 símbols. Per muni­ci­pis, sense comp­tar la capi­tal, l'Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, Lleida, Reus, Banyo­les, Girona, Tar­ra­gona, Saba­dell, Palamós i Figue­res lide­ren el rànquing.

El grup d'experts que ha ras­tre­jat Cata­lu­nya també ha fixat els cri­te­ris per deci­dir què fer-ne, de tanta sim­bo­lo­gia del pas­sat. Reco­ma­nen la subs­ti­tució de totes les pla­ques, la reti­rada de la senya­lit­zació dels car­rers, l'eli­mi­nació dels relleus amb l'àguila impe­rial i el des­mun­tatge dels monu­ments, excepte algun cas en què es decan­ten perquè se senya­lit­zin, sem­pre d'acord amb la llei de la memòria històrica. La Gene­ra­li­tat faci­lita les actu­a­ci­ons amb ajuts, men­tre que Adigsa retira gratuïtament les pla­ques. Amb només una tru­cada es pot fer net amb el pas­sat, encara que només sigui física­ment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.