Política

Precampanya

El grafisme

La lluita per liderar el canvi

CiU i el PSC es disputen a través dels cartells i lemes la paternitat de la renovació del país

Experts en comunicació no troben gaire encertada la campanya socialista, mentre que la resta dels partits intenten fugir d'aquesta bipolaritat

Canvi és una de les parau­les que més es repe­tei­xen en aquesta pre­cam­pa­nya, sobre­tot per part dels dos par­tits majo­ri­ta­ris, el PSC i CiU. Els car­tells pre­e­lec­to­rals de les dues for­ma­ci­ons ja indi­quen el tarannà que segui­ran durant la cursa cap al 28-N. És la lluita per inten­tar apo­de­rar-se d'un esce­nari, el del canvi. Els uns, el PSC, inter­pre­ten que aquesta reno­vació va començar amb el tri­par­tit i ho han plas­mat amb El canvi real, una marca per demos­trar la feina que han fet a l'exe­cu­tiu; els altres, CiU, venen la filo­so­fia contrària, la neces­si­tat de fer un gir després de set anys de govern d'esquer­res, i ho han reflec­tit a través de Comença el canvi. La resta de par­tits s'inten­ten allu­nyar d'aquesta bipo­la­ri­tat. Això sí, ni el PSC, ni CiU ni ERC mos­tren, de moment, la foto­gra­fia dels can­di­dats en les seves publi­ci­tats.

Línies can­vi­ants

L'estratègia i els lemes dels soci­a­lis­tes han anat can­vi­ant els últims mesos. A prin­cipi d'any, van pre­sen­tar Temps difícil, gent seri­osa, que més tard van can­viar pel Segueixo cre­ient, fins a arri­bar a El canvi real, que con­tra­pro­gra­mava el Comença el canvi, que acom­pa­nya Artur Mas des de l'abril i que serà la base del seu dis­curs –abans la fede­ració havia fet ser­vir el Començar il·lusi­ona–. En aquest con­text encaixa el nou vídeo del PSC, La vida de Monti, que, ins­pi­rant-se en la La vida de Bryan, repassa en clau d'humor l'obra de govern.

El PSC, però, també ha optat per un camí més agres­siu amb el joc de parau­les que ha estre­nat fa poc: Artur Mas de lo mismo. Curi­o­sa­ment es tracta d'un enca­de­nat que abans que els soci­a­lis­tes el pre­sen­tes­sin en soci­e­tat ja cor­ria pel Twit­ter. La majo­ria d'experts en comu­ni­cació con­sul­tats per aquest diari con­si­de­ren que l'estratègia de l'equip soci­a­lista de Jaume Coll­boni no és del tot encer­tada, perquè és més pròpia d'un par­tit d'opo­sició o que està “des­es­pe­rat”, una tendència que es visu­a­litza en aquest atac fron­tal a Artur Mas. “També és molt difícil trans­me­tre una idea de canvi real, perquè aquesta feina no ha estat per­ce­buda, segons indi­quen les enques­tes”, afirma el pro­fes­sor de comu­ni­cació política de la UOC i la UPF, Toni Aira. Segons Aira, el PSC no es vol des­pren­dre d'aque­lla visió de reno­vació que va pro­pa­gar el 1999 amb l'asso­ci­ació civi­co­política Ciu­ta­dans pel Canvi.

Per la seva banda, el direc­tor cre­a­tiu de l'empresa de publi­ci­tat BUM i pro­fes­sor de la Facul­tat de Comu­ni­cació de la Blan­querna, David Mora­les, sí que troba “encer­tada” i “lògica” la cam­pa­nya del canvi real del PSC, tot i que hi afe­geix: “Fer con­ces­si­ons a la moder­ni­tat els ha por­tat a plan­te­jar-ho amb un dis­seny mini­ma­lista que no és el més ade­quat per trans­me­tre la con­tundència que neces­sita el mis­satge. Sem­bla que ho diguin amb timi­desa”. CiU, segons Mora­les, acon­se­gueix un millor efecte, amb els seus car­tells en què con­tra­posa la ria­lla de Mas amb la tris­tor de Mon­ti­lla. “Fa ser­vir un codi simi­lar de dis­seny molt mini­ma­lista, però al ser­vei d'un con­cepte més con­cep­tual. El mis­satge i el dis­seny lli­guen més. És un bon camí per inten­tar trans­me­tre una certa il·lusió sense uti­lit­zar la imatge d'un líder”, hi afe­geix.

El con­sul­tor en estratègia elec­to­ral i política, Pau Cana­leta, també té clar que hi ha una “onada” de canvi i els grans par­tits volen capi­ta­lit­zar-ho: “CiU té el con­text més favo­ra­ble i té clar que el ter­reny de joc l'afa­vo­reix. És per això que no fa uns mis­sat­ges gaire durs i busca una estratègia més posi­tiva per tal de no exci­tar els con­tra­ris”.

Super­he­rois

Una de les ini­ci­a­ti­ves que més ressò han tin­gut és la de Super­mon­ti­lla que han ideat les Joven­tuts Soci­a­lis­tes, i que pre­senta el pre­si­dent com l'increïble home nor­mal capaç d'afron­tar tota mena de rep­tes. El publi­ci­tari David Mora­les situa el car­tell a mig camí entre l'estètica del cine B i la pro­pa­ganda cons­truc­ti­vista soviètica, “font d'ins­pi­ració de la cam­pa­nya d'Obama”. El catedràtic emèrit de teo­ria de la comu­ni­cació de la UPF, Jordi Peri­cot, és molt més crític amb aquesta publi­ci­tat, que con­si­dera més pròpia del Polònia. “Intenta posar un grau d'iro­nia i poten­ciar els valors tra­di­ci­o­nals, però més aviat ridi­cu­litza el per­so­natge”, remarca.

Aquest Super­man copia el model de Gor­don Brown quan el 2007 els seus estra­tegs el van carac­te­rit­zar com un home cor­rent i fent un joc de parau­les amb el super­he­roi Flash Gor­don. L'eslògan era ras i curt: Not flash, just Gor­don.

Els valents d'ERC

El car­te­llisme d'ERC que ara es pot veure en esta­ci­ons de metro es basa en l'ano­me­nada Gent valenta, una sèrie de per­so­nes anònimes en què es des­taca la seva valen­tia o capa­ci­tat de lide­ratge i es vin­cula a la d'ERC. Una pro­pa­ganda en què no apa­reix el líder d'Esquerra, Joan Puig­cercós. “S'intenta no can­sar la gent en excés amb la imatge del can­di­dat, i més en un moment en què hi ha dis­tan­ci­a­ment entre la ciu­ta­da­nia i la política”, exposa Pau Cana­leta, men­tre que David Mora­les és de l'opinió que es tracta d'una estratègia massa vista i això li resta “noto­ri­e­tat”. Toni Aira apunta que els repu­bli­cans són cons­ci­ents que Puig­cercós trans­met un per­fil “dur”, però també “enèrgic”, i és aquesta marca la que volen poten­ciar.

ICV ha fet públic aquests dies un dels seus car­tells –La crisi només es gua­nya des de l'esquerra– en què fa ban­dera de la seva capa­ci­tat per sor­tir del pou econòmic. “Farà unes acci­ons no gaire tren­ca­do­res per tal mobi­lit­zar l'elec­to­rat, tot i que la presència d'un nou can­di­dat els donarà un aire més fresc”, des­taca Pau Cana­leta. Men­tres­tant, l'últim lema del PP és prou simp­tomàtic sobre les seves tendències. Una fusió de la ban­dera cata­lana i espa­nyola sota les parau­les Es mucho lo que nos une. Segons David Mora­les, intenta apro­piar-se de la “feli­ci­tat de l'espa­nyo­lisme del mun­dial de fut­bol” i també vol poten­ciar la imatge Ali­cia 10 bus­cant uns resul­tats de pro­xi­mi­tat sem­blants als que va obte­nir ZP. Ciu­ta­dans torna a apos­tar per la nuesa, tal com va fer el 2006, però aquest cop són gent anònima i no el can­di­dat, Albert Rivera, els qui es tre­uen la roba, men­tre que Rea­gru­pa­ment i Soli­da­ri­tat des­ta­quen la figura dels seus líders i la idea de la inde­pendència.

En defi­ni­tiva, el sociòleg David Muri­llo manté que la immensa majo­ria d'aquests mis­sat­ges són “dece­be­dors”, perquè es posa l'accent en màximes amb poc con­tin­gut que només bus­quen l'atenció mediàtica i es deixa de banda el pro­grama polític. “És el tri­omf dels asses­sors d'imatge davant dels ideòlegs de par­tits”, con­clou Muri­llo.

Superman Montilla
La campanya que equipara el president amb un superheroi beu directament d'una que va protagonitzar Gordon Brown l'any 2007 en què es descrivia amb un joc de paraules el líder laborista com un home normal, allunyat d'herois com ara Flash Gordon


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.