Política

L'altra cara de les llistes

Els més joves

Joves que sí que creuen en la política

inicis Els candidats de menys edat ocupen places recòndites de la llista electoral, però tenen la primera oportunitat universitat La majoria han seguit estudis de ciències polítiques, però no tots esperen fer-hi carrera

Els més joves de les can­di­da­tu­res sí que cre­uen en la política. Són l'excepció. Però tenen molt clar que no volen for­mar part de la majo­ria silen­ci­osa. Estan il·lusi­o­nats i això es nota a l'hora de con­vo­car-los per fer la sessió fotogràfica. Comen­cen a des­ta­car com a polítics del futur. Els par­tits els veuen fusta. I els han con­ce­dit una pri­mera opor­tu­ni­tat.

Però els can­di­dats més joves se'ls ha d'anar a bus­car molt endar­rere en les llis­tes elec­to­rals. S'ho hau­ran de gua­nyar perquè la rea­li­tat és una altra. De fet, només el repre­sen­tant de CiU té mínimes pos­si­bi­li­tats de sor­tir esco­llit dipu­tat, i sem­pre que es con­firmi una tendència a l'alça dels naci­o­na­lis­tes. Els altres no ho tenen ni tan sols a l'abast.

El més jove de les llis­tes de CiU és Roger Montañola, de 24 anys, que va en el lloc 35 per Bar­ce­lona. Només si els naci­o­na­lis­tes pugen vuit escons en aquesta cir­cums­cripció obtindrà l'acta de dipu­tat. Montañola, que és el secre­tari gene­ral de la Unió de Joves i lli­cen­ciat en ciències polítiques, manté la con­fiança d'acon­se­guir-ho. “M'ha por­tat a la política un afany per can­viar les coses, i més avui dia que la joven­tut té el pro­blema que no es mou gaire per aquests rep­tes”.

Equi­li­bri i radi­cals

El repre­sen­tant de CiU està molt con­vençut que Unió aporta gruix a la fede­ració naci­o­na­lista, en l'eix naci­o­nal i també el social. “Per a mi la democràcia cris­ti­ana és un equi­li­bri entre el libe­ra­lisme i la soci­al­de­mocràcia, que jo crec que són massa radi­cals cap a un extrem i l'altre”, resu­meix. És un con­vençut del cen­tre polític.

La can­di­data més jove del PSC és Ale­xan­dra Moreno, de 22 anys, que ocupa el número 53 de la can­di­da­tura. Estu­dia bio­lo­gia cel·lular, cosa que sorprèn entre els seus com­panys de par­tit. El que es porta entre els aspi­rants a polítics és estu­diar ciències polítiques. Moreno ja sap que òbvi­a­ment no sor­tirà esco­llida dipu­tada, i entén la seva presència com un suport per­so­nal al pro­jecte soci­a­lista. “Estem vivint un moment d'apa­tia i des­a­fecció, espe­ci­al­ment entre els joves, i cal con­fiar en els que som crítics i amb ganes de can­viar el món”, argu­menta. Segons la pri­mera secretària de la JSC al Vallès Occi­den­tal, que segueix la divisió clàssica de la política, “la dreta cata­lana i espa­nyola han des­viat el focus cap al tema naci­o­nal, i l'han des­plaçat del tema social”. I això hau­ria per­ju­di­cat un govern que ha fet “molta política social”.

Clara Faulí, de 21 anys, par­ti­cipa com a suplent en les llis­tes d'ERC. “Per mi és molt interes­sant poder anar a la can­di­da­tura, però de moment no m'han dit de fer cap míting”, reco­neix sense que això li tre­gui la son. En el seu cas té clar que no es vol dedi­car a la política pro­fes­si­o­nal, tot i estu­diar ciències polítiques. “Jo vol­dria tro­bar una feina més tècnica o d'asses­so­ria”. Clara Faulí va començar a entrar en política als 18 anys, i és secretària de la dona de les JERC al Baix Llo­bre­gat.

Pel PP, Elisa Bas­tardo, de 20 anys, va en el lloc 46 de la can­di­da­tura. Estu­dia gestió i admi­nis­tració pública. Es va ficar en política fa dos anys, seguint l'ambi­ent fami­liar. “A casa meva sem­pre hem sigut de cen­tre­dreta”. No des­carta dedi­car-se pro­fes­si­o­nal­ment a la política. “Per què no? Si reu­neixo els fac­tors i les carac­terísti­ques que el PP neces­sita, em faria molta il·lusió”, diu con­vençuda. “La gent jove podem apor­tar idees noves i pro­pos­tes interes­sants a la política”.

El can­di­dat més jove d'ICV és Pau Pla­ne­lles, que té 22 anys i és lli­cen­ciat igual­ment en ciències polítiques. Ocupa la plaça 31 per Bar­ce­lona, en un lloc també simbòlic. Tot i això rei­vin­dica que és fill del Pont de Suert (Alta Riba­gorça) i que per aquest ori­gen pot apor­tar “una visió ter­ri­to­rial” a l'oferta dels eco­so­ci­a­lis­tes. “Demos­tra que volem l'equi­li­bri ter­ri­to­rial”. Segons Pla­ne­lles, des de la joven­tut es poden apor­tar més “dosis de rea­lisme” davant de la difícil situ­ació econòmica, perquè és un seg­ment molt afec­tat. El repre­sen­tant d'ICV-EUiA és el res­pon­sa­ble de medi ambi­ent i qüestió naci­o­nal dels Joves d'Esquerra Verda.

Final­ment en el número 7 de la llista elec­to­ral de Ciu­ta­dans hi va Albert Roig, de 29 anys i informàtic de pro­fessió. “Jo estic a Ciu­ta­dans des de fa qua­tre anys, quan es va crear. No hi havia cap altre par­tit que em pogués repre­sen­tar, això segur”, sen­ten­cia.

Aquests són els més joves del 28-N. Alguns pot­ser sor­ti­ran al Polònia d'aquí a uns anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.