Política

El PSC cau deu punts a Sabadell i Terrassa, i CiU n'hi guanya set

Esquerra passa de tercera força a cinquena en les dues cocapitals

El PP esdevé el tercer més votat en els dos municipis, ICV-EUiA manté el quart lloc i C's creix un punt

El resultat electoral de diumenge per al PSC a Sabadell (21%) i Terrassa (20,14%) deu haver estat el més advers en unes autonòmiques des del 1980. Aleshores van aconseguir un 21,8 i un 23,65%, respectivament, en una contesa on mesuraven forces amb un PSUC que va ser el més votat a Sabadell i segona força a Terrassa. Va ser abans que els socialistes arrabassessin als comunistes l'hegemonia del vot d'esquerres. Ara, per contra, el vot perdut no s'ha transvasat cap a l'esquerra; ha acabat sobretot a CiU, però també al PP, a C's, i algun fins i tot deu haver anat a parar a PxC.

CiU, a més de mobilitzar el seu electorat –al districte primer de Sabadell van assolir un 49,4%, i al de Terrassa, el 48,7%– ha captat sufragis d'electors socialistes descontents i d'antics votants d'ERC contraris al tripartit. A Sabadell, la federació nacionalista va obtenir 32.870 vots i un percentatge de suport global del 36,9% –14.000 sufragis més que el PSC–, i va conquerir cinc dels set districtes –el sisè, al sud, per només un vot–. Els socialistes van mantenir l'hegemonia al tercer –barris del nord– i al setè –el Poble Nou i Torre-romeu–, on destaca la irrupció de PxC amb un 5,28% dels sufragis.

A la cocapital egarenca, la situació de la jornada va ser força similar. CiU va assolir, fins i tot, un percentatge lleugerament superior (37,3%) i el PSC es va quedar en el 20,14% (el 2006 havia arribat al 30,88%). La federació va esdevenir primera força en cinc dels sis districtes –a excepció del segon–, mentre que el PP es va consolidar com a tercera força al municipi, en detriment d'Esquerra. Igual que a Sabadell, els republicans passen del tercer lloc al cinquè, mentre que ICV-EUiA, tot i haver perdut un parell de punts en les dues ciutats, va resistir com a quarta força. Malgrat la millora dels populars, el percentatge assolit es va quedar en els dos municipis per sota del 12,33% català.

Ciutadans va veure créixer el seu suport una mica per sobre del punt percentual. I l'independentisme i els crítics amb Esquerra van apostar majoritàriament per SI (3% a Sabadell i 2,69% a Terrassa). Reagrupament va fregar el miler de vots a cada cocapital (1,1%) i PxC (3,3% a Terrassa) és encara lluny del 5% que li atorgaria un regidor al ple.

LA XIFRA

32.878
vots
va obtenir CiU a Sabadell, que va tornar a ser la segona ciutat catalana que més vots li va concedir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.