Política

Un mapa dividit entre costa i interior, sota el regnat de CiU

Els convergents s'imposen a totes les comarques del Camp de Tarragona, però amb més percentatge a les més petites

El PP es queda a tocar de la segona força al Tarragonès, i és la sisena al Priorat i la Conca

Rcat i SI gairebé haurien tret escó, junts. Amb ERC, igualaven el PP

El Camp de Tarragona es va llevar ahir encara trasbalsat pel canvi polític dictat la vigília pels resultats a les urnes, que van donar una folgada victòria a CiU. Els nacionalistes van guanyar a totes les comarques –de fet, a totes les de Catalunya–, i van créixer entre 7 i 8 punts, amb percentatges entre el 46,2% de la Conca i el 35,8% del Tarragonès.

Tarragonès i Baix Camp

El cas de la comarca més poblada, de fet, és significatiu per l'avenç del PP (del 15 al 18,2%), en detriment d'un PSC (que baixa del 26,8 al 18,7%), que es queda amb menys de 500 vots. ERC s'estimba del 13,8 a un 6%, xifra que, això sí, li permet continuar davant d'ICV, que també baixa del 6,8 al 5,4%. Ciutadans obté al Tarragonès els millors resultats a la regió (4,4%), majors que els de Solidaritat (2,7%) i que una sorprenent Plataforma per Catalunya (2,1%).

Amb alguns matisos, la radiografia és semblant al Baix Camp. CiU hi guanya amb contundència, el PSC hi cau els mateixos punts (7) i el PP en guanya dos i se situa prop dels socialistes, si bé no tant com al Tarragonès (16,5 per 13,6). Aquí, en canvi, la caiguda d'ERC és la més acusada del Camp, ja que passa del 18 al 7%, pels notables resultats de Solidaritat (3,9%), i, en menor mesura, Reagrupament (1,2%), que de fet s'estavella a totes les comarques.

Canibalisme nacionalista

És obvi que els vots de les dues noves candidatures independentistes han fet mal a Esquerra, però també els han perjudicat mútuament: a ERC li falten 744 vots del segon diputat, quan, sumant els de totes tres, haurien assolit 40.000 vots, només mil menys de l'extraordinari resultat del PP, i per tant molt a prop del tercer escó. Si Rcat i SI haguessin anat junts, amb 13.419 vots en el conjunt de la circumscripció, els haurien faltat 92 vots per prendre-li a CiU el novè escó.

El Baix Penedès i PxC

Seguint l'anàlisi comarcal, els resultats al Baix Penedès –on es produeix la major abstenció de la demarcació, un 46,4%– segueixen la mateixa tendència que a les dues comarques més poblades: salt endavant de CiU (del 32,1 al 36,8%) i gran retrocés del PSC (nou punts, del 29,8 al 20,8%), que aprofita en part el PP, amb un creixement de 3 punts, fins al 14,5%. ERC perd més de la meitat de suports (del 13,2 al 5,9%), ICV perd un punt i mig –en la línia general– i C's queda davant de SI (3,1 per 2,6). Pel que destaca el Baix Penedès, en tot cas, és per la irrupció amb força de PxC, amb el 4,8%. El partit de discurs xenòfob, de fet, va tenir més de 8.000 vots a la demarcació tarragonina, i bona part d'aquests vots, curiosament, provenen dels majors feus de la immigració estatal del segle passat.

L'oasi de l'interior

El mapa electoral seria totalment diferent si només es tinguessin en compte les tres comarques d'interior del Camp. Com a la resta, CiU hi guanya, i amb un percentatge encara més alt, entre el 41 i el 46%. El PSC conserva el segon lloc a l'Alt Camp i el Priorat (amb el 15,5 i i el 16,4%, respectivament), i ERC ho fa a la Conca (amb el 14,4%, tot i que perd 11,6 punts respecte al 2006), davant dels socialistes. El PP s'ha de conformar a ser quart a l'Alt Camp, i fins i tot queda relegat a ser sisè a la Conca i el Priorat, superat per ICV i Solidaritat. Això, malgrat que són les dues úniques comarques del Camp on baixa, un pèl, la participació respecte al 2006, en part per la desmobilització del vot nacionalista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.