Política

Reconstrucció

Antoni Castells advoca per “redreçar” el rumb del PSC per evitar que “es converteixi en un partit marginal”

Revela contactes amb dirigents però no diu si optarà al congrés

Par­ti­dari d'una rege­ne­ració de la política cata­lana, el con­se­ller d'Eco­no­mia en fun­ci­ons, Antoni Cas­tells, va tren­car ahir el silenci que man­te­nia sobre la dava­llada del PSC en les elec­ci­ons del 28-N. Cas­tells aposta per la “recons­trucció” del par­tit perquè entén que els resul­tats de diu­menge con­fir­men l'allu­nya­ment dels soci­a­lis­tes de la cen­tra­li­tat, en bene­fici de CiU. Això després que la fede­ració recollís el 38,4% dels sufra­gis eme­sos enfront del 18,3% dels soci­a­lis­tes.

“Cor­rem el perill que el PSC es con­ver­teixi en un par­tit mar­gi­nal de la vida política cata­lana”, va adver­tir en una entre­vista a Cata­lu­nya Ràdio. L'alerta arriba després que el PSC hagi per­dut nou dipu­tats pel camí, recu­lant de 37 a 28 escons i con­firmi el del 28-N com el pit­jor resul­tat de la història. El con­se­ller que ha donat suport –pun­tual– al pre­si­den­ci­a­ble José Mon­ti­lla en la cam­pa­nya no figu­rava a les llis­tes –se'n va auto­ex­cloure–, i no se'l va veure per la seu del PSC en la nit elec­to­ral.

Ahir, Cas­tells va arri­bar a com­pa­rar la cai­guda dels soci­a­lis­tes amb l'enfon­sa­ment del mític Titànic. L'aposta d'un dels repre­sen­tants del sec­tor cata­la­nista dels soci­a­lis­tes és tre­ba­llar perquè el par­tit “deixi de ser un vai­xell que s'enfonsi, que tapi les vies d'aigua, que creixi, que incor­pori tots els que té al seu cos­tat, que sigui cada vegada més gran i més potent i que pugui arri­bar a bon port amb la majo­ria de la soci­e­tat cata­lana a dins”. El canvi de rumb reque­rit al PSC és imme­diat, con­si­dera el con­se­ller. Però Mon­ti­lla, que no repe­tirà com a pri­mer secre­tari del par­tit ni tam­poc prendrà pos­sessió del seu escó, situa la reno­vació en l'horitzó de la tar­dor, quan se cele­brarà el congrés. Per al líder dels soci­a­lis­tes, ara, la pri­o­ri­tat són les elec­ci­ons muni­ci­pals del maig, on peri­llen pla­ces emblemàtiques com l'Ajun­ta­ment o la Dipu­tació de Bar­ce­lona.

Ferm par­ti­dari del grup propi a Madrid, Cas­tells va advo­car per “recons­truir un pro­jecte polític que sigui majo­ri­tari, pro­gres­sista, de cen­tre­es­querra, capaç de gua­nyar les elec­ci­ons i inde­pen­dent i autònom del PSOE”, tot i que s'hi enten­gui.

Ros, Tura, Mara­gall

El con­se­ller va decli­nar dir –per evi­tar “llui­tes fra­tri­ci­des”– si dis­pu­tarà el timó de la for­mació en el pròxim congrés, però va reve­lar que ha man­tin­gut con­tac­tes amb altres com­panys que com­par­tei­xen el rumb cap on hau­ria de girar la nau. En tot cas, va citar alguns dels que s'han pro­nun­ciat públi­ca­ment, com l'alcalde de Lleida, Àngel Ros; la con­se­llera de Justícia, Mont­ser­rat Tura, i el con­se­ller d'Edu­cació, Ernest Mara­gall. La idea de Cas­tells, però, no com­porta de cap manera mar­xar del PSC, sinó inten­tar “redreçar” la direcció des de dins.

Des de la direcció del par­tit, van evi­tar pole­mit­zar amb Cas­tells i van estar d'acord que el pro­jecte polític del par­tit s'ha de refor­mu­lar per eri­gir-se en alter­na­tiva de govern a CiU, amb cares noves. Tot ple­gat, recor­da­ven que es diri­mirà en el congrés de la tar­dor. Un cop es con­vo­qui ofi­ci­al­ment, aquells que aspi­rin al lide­ratge del PSC tin­dran qua­tre mesos per pre­sen­tar can­di­da­tura. Les tra­ves­ses inclo­uen els noms de Cas­tells i Tura però també sona amb força el de Carme Chacón, com a figura de con­sens en la família soci­a­lista.

A la veu crítica de Cas­tells, es va sumar la de Tura. La con­se­llera de Justícia en fun­ci­ons, número dos per Bar­ce­lona, ha vist com Mon­ti­lla no la tenia en compte a l'hora de desig­nar l'equip per pilo­tar la tran­sició del par­tit cap al congrés i es decan­tava pel tàndem de Joa­quim Nadal i Miquel Iceta.

Tura –a Rac1– va reconèixer que la dava­llada del PSC és més gran de l'espe­rada. “Es deuen haver fet mala­ment mol­tes coses”, va con­si­de­rar. En la línia de Cas­tells, però sense tanta con­creció, aposta per una reflexió: “Pen­sant què hem d'ofe­rir que sigui fidel a les nos­tres con­vic­ci­ons, però adap­tant-ho a la soci­e­tat actual”.

Con­tra la cam­pa­nya

Un cop pas­sada, la número dos dels soci­a­lis­tes admet que el to de la cam­pa­nya, dis­se­nyada per Jaume Coll­boni, no li va agra­dar. “Una part impor­tant dels pro­duc­tes no em va sem­blar que esti­gues­sin fets en to posi­tiu”. Tura es refe­ria als lemes Ni inde­pen­den­tista, ni de dre­tes o Artur Mas de lo mismo, que experts con­sul­tats per aquest diari situ­a­ven més en el ter­reny de l'opo­sició que no pas d'un par­tit de govern. “Jo vull afir­mar el que som i dir-li a la població”. Tot i que molts dels que diu­menge pas­sat es van que­dar a casa o van optar per ele­gir altres pape­re­tes “ja ho tenien deci­dit”, la cam­pa­nya de Coll­boni “ha desa­ju­dat” la mobi­lit­zació, va sen­ten­ciar la con­se­llera.

Tura s'agafa uns dies per refle­xi­o­nar sobre el seu futur després de la decisió de Mon­ti­lla, que li ha cau­sat gran males­tar. La titu­lar de Justícia mai no ha ama­gat la seva intenció d'aspi­rar, en un futur, a pre­si­dir la Gene­ra­li­tat. “No ho he des­car­tat mai, però d'aquí al 2014 poden pas­sar mol­tes coses”, insis­tia la con­se­llera.

El meu objectiu és reconstruir un projecte que sigui majoritari, socialista, independent i autònom del PSOE
No he descartat mai ser la candidata del PSC, però, de totes maneres, d'aquí al 2014 poden passar moltes coses
No me'n vaig. El que hem de fer és reconstruir des del PSC, però no només comptant amb la gent del PSC
Atenció. Correm el risc que el Partit dels Socialistes es converteixi en un partit marginal de la política catalana
No em conformo que el PSC llisqui per una pendent, en què cada cop perd més de pal de paller del catalanisme
Una part important dels productes de campanya no em van semblar que estiguessin fets en positiu

LES FRASES
DE CASTELLS

Teníem enquestes molt dolentes abans que comencés la campanya. Potser, en lloc d'ajudar, ha ‘desajudat'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.