Política

Tret de sortida a la consulta de Barcelona

La capital posa a prova avui el seu dispositiu a la Barceloneta

Des de demà i fins al 9 d'abril es podrà votar anticipadament als deu districtes

Un milió i mig de persones, cridades a votar

Després d'un dila­tat procés que ha fet que 531 muni­ci­pis cata­lans es pro­nunciïn sobre la con­veniència que Cata­lu­nya esde­vin­gui un estat propi, ara arriba el torn que Bar­ce­lona hi digui la seva. Des d'avui fins al 10 d'abril, al vol­tant d'1,5 mili­ons d'habi­tants de la capi­tal cata­lana estan cri­dats a expres­sar la seva opinió sobre el futur del país en una con­sulta que, com la resta, no té rang ofi­cial però que ha estat estruc­tu­rada des del cor de la soci­e­tat civil. Tota una revàlida per mesu­rar el pols i la mus­cu­la­tura del movi­ment inde­pen­den­tista en uns moments de plena efer­vescència política a Cata­lu­nya.

La Bar­ce­lo­neta ha estat el barri esco­llit per donar el tret de sor­tida a la con­sulta. Un total de catorze tau­les esta­ran habi­li­ta­des durant tot el dia d'avui al barri mari­ner per excel·lència, en una jor­nada que té el caràcter de test ja que ser­virà per polir el fun­ci­o­na­ment del sis­tema de vota­ci­ons.

Ara bé, el veri­ta­ble repte per a la con­sulta s'ini­ciarà demà, que és quan es començaran a reco­llir els sufra­gis anti­ci­pats. Un procés que s'allar­garà fins al 9 d'abril, vigília de la cele­bració de la con­sulta pròpia­ment dita, pre­vista pel 10 d'abril, i que serà clau per ava­luar el resul­tat de l'experiència, tal com reco­neix el coor­di­na­dor de Bar­ce­lona Deci­deix, Alfred Bosch: “A les loca­li­tats grans on s'han fet les con­sul­tes, la mei­tat dels vots han estat acon­se­guits anti­ci­pa­da­ment. Per això ens hem donat qua­tre mesos de coll per reco­llir-los”, comenta.

Tot i que no hi ha pre­ce­dents equi­pa­ra­bles que puguin ser­vir de mirall atès el volum pobla­ci­o­nal que té Bar­ce­lona, Bosch admet que les experiències d'altres ciu­tats –Saba­dell, Tar­ra­gona o Lleida– poden ser­vir de refe­rent “tot i que la com­ple­xi­tat d'aquesta con­sulta aug­menta expo­nen­ci­al­ment”.

Caldrà arre­man­gar-se, sobre­tot a l'hora de fer-ne difusió d'aquí al 10 d'abril. Com en la resta d'ini­ci­a­ti­ves simi­lars que ja s'han fet, hi podran par­ti­ci­par els majors de 16 anys i també tots els immi­grants que esti­guin empa­dro­nats. Aquest cri­teri fa que sigui difícil esta­blir un cens de par­ti­ci­pació fia­ble, tot i que es cal­cula que oscil·la a l'entorn d'1,5 mili­ons d'elec­tors.

Els dis­tric­tes es mouen

Perquè el repte d'acap­tar com més sufra­gis millor es pugui fer amb les màximes garan­ties, els res­pon­sa­bles del procés han uti­lit­zat els deu dis­tric­tes de la ciu­tat com una mena de cir­cums­cripció elec­to­ral. Així, cadas­cun té el seu propi dis­po­si­tiu, amb els cor­res­po­nents volun­ta­ris i un coor­di­na­dor, amb punts per­ma­nents i mòbils que s'uti­lit­za­ran per reco­llir els vots durant les pròximes set­ma­nes.

A aques­tes altu­res, però, el grau de mobi­lit­zació i orga­nit­zació a cada dis­tric­tes és dis­par. A l'Eixam­ple ja comp­ten amb 734 volun­ta­ris i qua­tre indrets de votació –un d'ells és una botiga de la cadena Bon Preu– tot i que aspi­ren a arri­bar als 47 en les pròximes set­ma­nes.

Pel que fa a Ciu­tat Vella, les redac­ci­ons d'El Punt i l'Avui –car­rer de les Tàpies– i Vilaweb –car­rer de Fer­lan­dina– fun­ci­o­na­ran com a seu elec­to­ral fins al 9 d'abril.

Al Gràcia, un dis­tricte on el tei­xit asso­ci­a­tiu té un pes vital, enti­tats històriques com els Lluïsos, el Cer­cle Catòlic o la Fede­ració de Colles de Sant Medir han donat el seu suport a la con­sulta, tot i que de moment, però, només es podrà votar a la seu de la Fun­dació Festa Major, al car­rer Igua­lada.

A Sants ja han ini­ciat jor­na­des de for­mació per als feda­ta­ris que reco­lli­ran els sufra­gis i espe­ren tenir-ne fins a uns 50. Dis­po­sen de dos col·legis elec­to­rals, les Cot­xe­res i el Cen­tre Social de Sants, i volen apro­fi­tar el par­tit de la selecció el 28 de desem­bre a Montjuïc per rebre suports, vots i donar-se a conèixer.

Igual­ment al dis­tricte de Les Corts, on tot l'ope­ra­tiu no es posarà en marxa, però, fins al dia 17, també han arri­bat a un acord amb la direc­tiva del FC Bar­ce­lona per situar meses per votar en sis par­tits que es dis­pu­ta­ran al Camp Nou fins al 10 d'abril.

A Sarrià-Sant Ger­vasi no volen posar en fun­ci­o­na­ment la reco­llida del vot anti­ci­pat fins a tenir tota la logística a punt, i per això encara no saben si començaran a reco­llir-lo demà o si espe­ra­ran a dijous.

Impli­car enti­tats

Al dis­tricte de Sant Martí la pri­o­ri­tat, ara mateix, és impli­car més enti­tats i estruc­tu­rar una xarxa de punts mòbils per acon­se­guir suports –una tasca clau per esti­mu­lar la par­ti­ci­pació–, men­tre que a Horta-Gui­nardó els 450 volun­ta­ris mobi­lit­zats espe­ren obrir qua­tre o cinc punts de votació per­ma­nents per barri.

Sant Andreu és un dels altres dis­tric­tes que està res­po­nent a la crida –hi ha 500 volun­ta­ris i es con­fia a arri­bar al miler–, men­tre que a Nou Bar­ris només en són tretze.

12.000
persones
és el cens dels que podran votar a la prova pilot que es farà a la Barceloneta.
10.000
voluntaris
necessita la plataforma Barcelona Decideix per organitzar la consulta. Ara en té uns 6.000.
200.000
euros
és el pressupost que es calcula que farà falta per tirar endavant la iniciativa.
280
entitats
han donat el seu suport fins ara a la iniciativa. Moltes s'espera que acabin sent seu electoral.

Més voluntaris i punts per a les votacions que diners

El pla de treball aprovat per Barcelona Decideix per tirar endavant la consulta estableix que es necessiten uns 10.000 voluntaris, 300 punts de votació i uns 200.000 euros de pressupost per tirar-la endavant. Segons explica Alfred Bosch, coordinador de la plataforma, actualment ja compten amb uns 6.000 adherits, però confien que arribaran a la xifra anhelada ja que, entre d'altres coixins, disposen de 4.000 amics a la xarxa social Facebook. Pel que fa a les seus electorals, que són indispensables tant per al vot anticipat com per a la mateixa jornada del 10 d'abril, ara mateix no s'arriba a aquesta xifra ni de lluny. Aquí, però, Barcelona Decideix té un altre comodí a la màniga, com és que compta amb l'adhesió de 280 entitats. I el càlcul és que, si bé no totes, la majoria acabaran cedint els seus locals a la causa. Un exemple paradigmàtic és el cas de Gràcia, que ara mateix només compta com a seu electoral amb el de la Fundació Festa Major. Ara bé ja es dóna per fet que, més d'hora que tard, també es podran utilitzar els locals d'altres entitats que donen suport a la consulta. Amb els diners, però, el problema és majúscul. Alfred Bosch reconeix que, a hores d'ara, serà difícil cobrir el mínim exigible, amb la dificultat que el marge per obtenir ingressos és molt limitat. O sigui, que pràcticament l'única via que té la plataforma per finançar-se són les aportacions populars. “Necessitem que la gent s'impliqui”, conclou Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.