Política

Més enllà de l'estigma nuclear

CiU busca recuperar a Móra d'Ebre una majoria absoluta que se li resisteix des del 1999

Pleguen històrics com ara Sabanza (CiU) i potser Aparicio (PSC)

L'agre debat sobre el cementiri nuclear s'entreveu clau al voltant d'Ascó

Esquerra confia a entraral nord de la comarca amb la bandera de l'oposició al magatzem de residus

Les elec­ci­ons muni­ci­pals seran a la Ribera d'Ebre un bon termòmetre per conèixer el grau d'incidència de la polèmica can­di­da­tura nuclear d'Ascó, que manté intacta l'aspi­ració de rebre el magat­zem tem­po­ral cen­tra­lit­zat (MTC) de resi­dus nucle­ars, en la política local de la seva àrea d'influència. Els dos par­tits majo­ri­ta­ris, el PSC i espe­ci­al­ment CiU, cre­uen que ERC i ICV –els més neta­ment anti-MTC– es van equi­vo­car en maxi­mit­zar el pes d'aquest debat en les elec­ci­ons autonòmiques –en bona mesura tenen raó– i que ara tor­na­ran a tenir més importància les dis­cus­si­ons sobre com gene­rar opor­tu­ni­tats econòmiques en el ter­ri­tori, al marge de si aquest repte passa o no per l'MTC d'Ascó. “Sí que mar­carà, però igual­ment hem de par­lar de com por­tar indústria als muni­ci­pis impor­tants”, con­clou el cap comar­cal de CiU, Jordi Borràs, que avisa que el no al magat­zem, que ell con­si­dera “majo­ri­tari” entre les files con­ver­gents –el seu homòleg repu­blicà Josep Maria Sáez li rebat que no coneix cap líder con­ver­gent que n'hagi fet ban­dera–, no ha de que­dar fixat forçosa­ment en els pro­gra­mes elec­to­rals, com les pla­ta­for­mes anti­ce­men­tiri estan recla­mant als par­tits tra­di­ci­o­nals. “Nosal­tres ja vam dir el que havíem de dir”, res­pon Borràs, coin­ci­dint en aquest punt amb el secre­tari d'orga­nit­zació del PSC a l'Ebre, Manel de la Vega. Per tant, com ja va pas­sar abans del 28-N, els dos grans es reme­ten a la posició dels seus grups par­la­men­ta­ris –no a l'MTC– per inten­tar apai­va­gar el debat en l'àmbit ter­ri­to­rial. “És molt impor­tant el turisme i el suport a l'agri­cul­tura”, diu De la Vega, que creu que la sitja nuclear “no és el debat que cor­res­pon a unes muni­ci­pals”.

Però els grups anti-MTC han anun­ciat una cam­pa­nya de pressió que, si no ren­di­bi­lit­zen a través dels pro­gra­mes dels par­tits con­so­li­dats, els pot por­tar a cons­ti­tuir les seves can­di­da­tu­res pròpies, encara per con­cre­tar però en espe­cial en muni­ci­pis de la Ribera nord com ara la Torre de l'Espa­nyol i pot­ser a Ascó mateix, on s'espe­cula que la pos­si­ble marxa del líder dels inde­pen­dents (FIC), Antoni Casa­nova, podria acos­tar la for­mació a un ide­ari més ober­ta­ment anti-MTC. La qüestió és que l'alcalde d'Ascó, el con­ver­gent Rafael Vidal, l'impul­sor de la con­tro­ver­tida can­di­da­tura, repe­teix com a cap de llista, i a més a més és el clar favo­rit.

Amb can­di­da­tu­res anti­ce­men­tiri o sense, els més forts no dei­xa­ran cap muni­cipi al des­co­bert. CiU i el PSC aspi­ren a pre­sen­tar can­di­da­tu­res als 14 pobles. De fet, els con­ver­gents diuen que aspi­ren fins i tot a assal­tar l'alcal­dia de l'únic lloc on fa qua­tre anys no van fer llista, Ras­quera, on a més a més l'alcalde és l'actual pre­si­dent del Con­sell Comar­cal, el repu­blicà Ber­nat Pellisa. Quant a la resta, el des­ple­ga­ment con­ver­gent està mar­cat per l'adéu d'un refe­rent, Joan Sabanza, a Móra la Nova, després de 32 anys d'alcalde, i per l'intent frus­trat d'un altre històric, San­ti­ago Cam­pos, de no tor­nar a la pri­mera línia a Móra d'Ebre. A la capi­tal, amb Joan Piñol, CiU neces­sita recu­pe­rar la majo­ria abso­luta que va per­dre el 2003 si no vol tor­nar a que­dar expo­sada a un pacte entre ERC i el PSC –tots dos can­vien d'alcal­da­ble– que fa vuit anys que fun­ci­ona. L'impuls a la llei de bar­ris, ara amb una baixa exe­cució dels pro­jec­tes, o el replan­te­ja­ment de l'àrea resi­den­cial estratègica, són algu­nes de les claus del futur de Móra d'Ebre.

“I no només a Móra d'Ebre hem de treure majo­ria abso­luta per gover­nar”, lamenta Borràs. ERC i el PSC també han com­par­tit les alcal­dies de Flix, on ha estat pos­si­ble un govern d'uni­tat amb un sol regi­dor con­ver­gent, i de Benis­sa­net. Sabanza plega, però el també veterà Gil Martí, a la Palma d'Ebre, encara hi torna, així com un alcalde més jove però ja con­so­li­dat com és Jordi Jardí, a Tivissa, el muni­cipi més gran.

En les files soci­a­lis­tes també es pot pro­duir un adéu sonat, encara per con­fir­mar ofi­ci­al­ment: el de José Luis Apa­ri­cio a Riba-roja d'Ebre. Els grans objec­tius del PSC serien ges­ti­o­nar aquest buit; inten­tar forçar un canvi de cicle tant a Móra la Nova, en coa­lició amb els inde­pen­dents d'Innova, com a la Palma, i apro­fi­tar que Gines­tar passa de set a nou regi­dors per con­so­li­dar el lide­ratge de l'alcalde, Josep Domènech, en una plaça tra­di­ci­o­nal­ment con­ver­gent fins al 2007. En defi­ni­tiva, “l'objec­tiu és acon­se­guir el setè con­se­ller comar­cal”, expressa De la Vega. Pel que fa als relleus, el més impor­tant en el PSC és el de Marc Mur en el lloc del bat­lle Òscar Bosch a Flix. Els altres alcal­des soci­a­lis­tes, Xavier Borràs a la Torre i Ignasi Vallvé a Benis­sa­net, sí que con­ti­nuen com a caps de llista.

Esquerra, mal­grat la dava­llada en les autonòmiques (de 2.500 a 1.500 vots), en què CiU va tenir una recu­pe­ració (600 vots més que el 2007) amb què pretén mar­car tendència, està con­vençuda que la basa anti­ce­men­tiri serà clau per “pene­trar” a la Ribera nord i aguan­tar l'esti­rada de CiU. “Hem bai­xat res­pecte del 2003 [la gran eclosió d'ERC en l'eix del riu Ebre] però podem apro­par-nos a aque­lla fita”, con­fia Sáez, que enfoca el repte de con­so­li­dar les can­di­da­tu­res de la Torre de l'Espa­nyol, Flix, Tivissa, Benis­sa­net, Móra d'Ebre i Móra la Nova i els dos pobles on tenen l'alcal­dia tot sols, Mira­vet i Ras­quera –Toni Bor­rell i Pellisa aspi­ren a la ree­lecció–; així com la intenció de cons­ti­tuir alguna nova llista al nord de la comarca. on sem­bla que es jugarà la bata­lla dels resi­dus.

L'ombra nuclear la podria allar­gar una pos­si­ble can­di­da­tura dels pro-MTC a Flix, al vol­tant del grup Volem Viure a Flix. L'escletxa nuclear, doncs, sem­bla la via de pene­tració de grups inde­pen­dents que a la Ribera gai­rebé fa 20 anys que no tenen pes de veri­tat. La FIC, al marge dels qua­tre edils d'Ascó, només en té dos més a Ras­quera.

Tam­poc té grans expec­ta­ti­ves ICV, que con­fia a no per­dre els tres regi­dors de Tivissa, una can­di­da­tura que tor­narà a lide­rar l'exal­calde eco­so­ci­a­lista Fermí Pallicé, i a pre­sen­tar un parell de llis­tes més, comp­tant Flix. El PP, que ara no té repre­sen­tació en tota la comarca, busca si més no entrar a la capi­tal mit­jançant Fran­cisco Lau­nes, i esgar­ra­par algun regi­dor a Ascó.

14
Candidatures,
una per municipi, tenen intenció de presentar tant CiU com el PSC.
3
Alcaldies
han compartit ERC i el PSC durant els darrers quatre anys.
0
Regidors
té el PP a la Ribera d'Ebre, on en tenia una dotzena l'any 99, abans de la polèmica pel PHN.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.