Política

Fèrtils anyades d'independents

El consell comarcal · És l'epicentre de les tensions polítiques d'una comarca que ha canviat molt en els últims deu anys independents · Han marcat el pas dels últims anys davant l'hegemonia de CiU, la discreció del PSC i la inexistència del PP i d'altres partits

En la pugna que fa anystenen convergents i independents, el PSC s'ha aliat amb els primers

Al Pri­o­rat, la força elec­to­ral que ha d'aba­tre CiU no és el PSC. Ni la del PSC és CiU. La bèstia negra d'aquests par­tits, hegemònics en el con­junt del país, són els inde­pen­dents, que fa qua­tre anys, ali­ats amb Acord Muni­ci­pal (la segona marca d'ERC), es van con­ver­tir en la força política més votada a la comarca i van millo­rar els regis­tres del 2003, en què s'havien situat en segon lloc rere CiU.

Com han arri­bat els inde­pen­dents a ser tan impor­tants al Pri­o­rat i en espe­cial a la capi­tal, Fal­set? Per tro­bar-hi una expli­cació cal situar-se al 1995, any en què acom­pa­nyats per la Fede­ració d'Inde­pen­dents de Cata­lu­nya (FIC) van gua­nyar l'alcal­dia de Fal­set, en què des de 1983 s'havien anat alter­nant tran­quil·lament CiU i PSC. Però aquests inde­pen­dents que van tras­to­car el mapa polític eren dife­rents dels que hi havia hagut als poblets del Pri­o­rat des de 1979, en què van ser la força més votada. Eren agru­pa­ci­ons d'inde­pen­dents poc poli­tit­za­des que for­ma­ven els matei­xos veïns d'uns pobles amb pocs habi­tants i secu­lar­ment mal comu­ni­cats els uns amb els altres i amb els cen­tres de decisió política, i que, per tant, no interes­sa­ven gaire als par­tits. Però el 1988 s'havien creat els con­sells comar­cals, que havien des­per­tat mol­tes espe­ran­ces en comar­ques depri­mi­des com la pri­o­ra­tina, perquè els veien com els motors que els farien sor­tir del retard econòmic. Per això CiU havia redo­blat esforços per gua­nyar les elec­ci­ons de 1987, el resul­tats de les quals eren impres­cin­di­bles per con­tro­lar el nou orga­nisme polític. En con­seqüència, CiU va gua­nyar còmoda­ment a la comarca aquell any i també el 1991. Qua­tre anys després, però, uns nous inde­pen­dents, els de la FIC, més com­ba­tius i poli­tit­zats que els inde­pen­dents de tota la vida, van gua­nyar l'alcal­dia de Fal­set i es van con­ver­tir en la segona força política de la comarca en nom­bre de vots encara que no en regi­dors, atès que CiU con­ti­nu­ava sent hegemònica a la majo­ria d'ajun­ta­ments. El canvi s'explica perquè ja havien supu­rat les pri­me­res irre­gu­la­ri­tats econòmiques en la gestió del Con­sell Comar­cal del Pri­o­rat, que anys després aca­ba­rien amb el pro­ces­sa­ment dels seus res­pon­sa­bles, i alguns con­ver­gents des­con­tents s'havien pas­sat a les files de la FIC. L'esfon­drada de CiU a Fal­set va ser total el 1999, en què va des­a­parèixer del con­sis­tori. La FIC també es va fer amb l'alcal­dia de Marçà. Sense tenir cap regi­dor a Fal­set, CiU con­ti­nu­ava gover­nant el Con­sell Comar­cal, que ja feia uns anys era l'ull de l'huracà polític i que encara ho seria en els pro­pers anys.

De manera paral·lela a les tem­pes­tes polítiques, el Pri­o­rat va començar aquells anys a enllu­er­nar el món amb els seus vins. Ja hi havien desem­bar­cat vina­ters de pres­tigi, com Álvaro Pala­cios i René Bar­bier, i els anys de for­mació d'enòlegs a Fal­set començaven a donar els seus fruits per trans­for­mar aquell vi que es venia a dojo en un dels més pre­uats del món. Les men­ta­li­tats van anar can­vi­ant i es va començar a pen­sar que la pro­moció de la cul­tura del vi podria ser la forma de dei­xar de ser a la cua de les comar­ques pobres i obli­da­des del país. I aquests sec­tors van començar a plan­tar cara amb la defensa de la carta del pai­satge (que últi­ma­ment ha evo­lu­ci­o­nat en l'aposta perquè la Unesco declari el Pri­o­rat pai­satge cul­tu­ral agrari de mun­ta­nya medi­terrània) i la guerra con­tra la ins­tal·lació indis­cri­mi­nada de parcs eòlics, una indústria no gaire com­pa­ti­ble amb la defensa pai­satgística, cul­tu­ral i turística de la comarca però que encara enllu­erna alguns d'aquests petits ajun­ta­ments per la pro­mesa d'uns bene­fi­cis econòmics.

Entre ten­si­ons tant al Con­sell Comar­cal com a l'Ajun­ta­ment fal­setà van arri­bar les elec­ci­ons del 2003, que es van pre­sen­tar força dife­rents de les ante­ri­ors perquè els inde­pen­dents que s'havien aixo­plu­gat sota les sigles de la FIC es van pre­sen­tar ara ali­ats amb ERC sota la marca blanca d'AM. L'objec­tiu de la nova aliança era sor­tir reforçats per ser deci­sius al Con­sell Comar­cal (on es deci­dien els debats abans esmen­tats). ERC-AM es va pre­sen­tar a 16 dels 23 pobles de la comarca i li va anar bé perquè va treure majo­ria abso­luta a Fal­set, van repe­tir alcal­dia a Marçà i va incor­po­rar les de Cor­nu­de­lla, Gra­ta­llops i Tor­roja, feus con­ver­gents fins ales­ho­res. I, sobre­tot, va acon­se­guir la pre­sidència del Con­sell Comar­cal i va tren­car, així, setze anys de pre­sidència con­ver­gent. A Fal­set, CiU i PSC, par­tit que havia acon­se­guit afe­gir la de la Torre de Fon­tau­be­lla al reduït nom­bre d'alcal­dies que tenia (Por­rera, Capçanes i els Guia­mets), no van poder mani­o­brar com ho havien inten­tat a l'ante­rior man­dat, per pren­dre l'alcal­dia a Jaume Domènech, que ara enca­rava un man­dat no del tot còmode, mal­grat la majo­ria abso­luta. Les ten­si­ons amb el seu regi­dor Agustí Mas­sip, que pre­si­dia el Con­sell Comar­cal, eren cada dia més grans i van aca­bar amb la dimissió de Mas­sip de tots els seus càrrecs. El vot “trànsfuga” (el PSC no el va cas­ti­gar mai) de l'alcalde soci­a­lista de tota la vida dels Guia­mets va fer que CiU recu­perés la pre­sidència de l'ens comar­cal. Qua­tre anys després, els inde­pen­dents es van con­so­li­dar elec­to­ral­ment a la comarca. Van gua­nyar les alcal­dies de set pobles, entre els quals hi havia autèntics bas­ti­ons con­ver­gents fins ales­ho­res, com Pobo­leda o la Vile­lla Baixa, però van per­dre la majo­ria abso­luta a Fal­set, on les ten­si­ons entre Domènech i un sec­tor del seu par­tit van pas­sar fac­tura. PSC va tor­nar a socórrer CiU amb un pacte que va donar l'alcal­dia al soci­a­lista Jesús Tor­ralba i la tan pre­uada pre­sidència del Con­sell Comar­cal al con­ver­gent alcalde de Cabacés, José Anto­nio Robles.

Les muni­ci­pals d'enguany es pre­sen­ten molt ober­tes, també al Pri­o­rat (o sobre­tot al Pri­o­rat). Els bons resul­tats de CiU i la des­feta d'ERC en les elec­ci­ons del 28 de novem­bre obren mol­tes pre­gun­tes sobre l'estratègia que segui­ran els inde­pen­dents i quins resul­tats trau­ran. I el gran inter­ro­gant con­ti­nuarà sent si es tro­barà per fi un con­sens entre dues visi­ons irre­con­ci­li­a­bles de la comarca. I del seu Con­sell Comar­cal.

66
regidors
té CiU
49
regidors
té ERC-AM
25
regidors
té el PSC
4
regidors
no estan adscrits a cap partit
1
regidor
té la FIC
0
regidors
té el PP
0
regidors
té PxC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.