Política

CiU domina de la costa a l'interior

El vot de la comarca de la Selva és clarament centrista, tal com es manifesta amb les victòries de CiU

Els partits d'esquerres obtenen una aclaparadora majoria de vots a Arbúcies des de les primeres eleccions de l'etapa democràtica

CiUno té presència dins l'Ajuntament d'Arbúcies, governat per ERC i amb majoria d'esquerres

Les xifres de les elec­ci­ons del 2007 són clares. De les 26 pobla­ci­ons que for­men part de la comarca de la Selva, 15 tenen un govern de CiU. I si a més con­si­de­rem que entre aques­tes pobla­ci­ons hi ha la capi­tal, Santa Coloma de Far­ners, i les més pobla­des, com ara Llo­ret de Mar, Bla­nes o Tossa, el color polític de la comarca és més que clar. Es pot dir, doncs, que la seva supre­ma­cia a la Selva marítima, ara per ara, és total. O pot­ser no tant, si tenim en compte que la llista més votada a Bla­nes va ser el PSC, però van ser els d'ERC els que van decan­tar la balança a favor dels con­ver­gents.

A l'inte­rior la cosa ja can­via i els colors ja són una mica més dis­per­sos. A Santa Coloma, si bé tenen l'alcal­dia, no tenen la majo­ria sufi­ci­ent per gover­nar, i el can­di­dat repe­ti­dor con­ver­gent, Antoni Solà, es veu obli­gat a gover­nar amb el suport de soci­a­lis­tes i repu­bli­cans. I ja veu­rem si al mes de maig, se'n pot des­em­pa­lle­gar gaire fàcil­ment.

A l'inte­rior de la comarca també són en mans de CiU, a banda de Santa Coloma, les alcal­dies d'Amer, Anglès, Breda, Bru­nyola, Hos­tal­ric, Mas­sa­nes, Osor, Riu­da­re­nes, Riu­de­llots, Sant Feliu Bui­xa­lleu, Bon­matí i Vilobí d'Onyar.

Hi ha pobla­ci­ons prou impor­tants, com ara Arbúcies, de llarga tra­dició indus­trial i esquer­rana, on CiU ni tan sols té presència a l'Ajun­ta­ment, domi­nat clara­ment per grups d'esquerra com ERC, el PSC, l'Entesa pro­pera a ICV, i la CUPA. Al maig, però, CiU inten­tarà fer-se un lloc enmig d'una esquerra tan dis­gre­gada. I no és l'únic lloc de la Selva més pro­funda on els d'ERC tenen cla­vada una pica. També manen a la Cellera de Ter amb una llista blanca, a Riells i Via­brea, i a Sant Hilari Sacalm. També van manar amb mino­ria a Amer una llarga tem­po­rada. Una estra­nya aliança entre CiU i el polèmic exal­calde inde­pen­dent Joan Güell els va fer caure de l'escam­bell amb una moció de cen­sura que va ser qüesti­o­nada, fins i tot, des de les matei­xes files con­ver­gents. L'alcalde der­ro­tat, Xavier Targa, ho tor­narà a inten­tar al maig. L'actual alcalde d'Amer, Narcís Jun­quera (CiU), inten­tarà no dei­xar l'alcal­dia. El ter­cer en discòrdia, Güell, s'ha reti­rat de la vida pública, i no hi serà. El duel, doncs, serà a dues ban­des: CiU ver­sus ERC.

Quant al PSC, inten­tarà con­ser­var l'alcal­dia a Maçanet de la Selva, Sils i Vidre­res, tres pobla­ci­ons on han estat obli­gats a sumar els vots dels socis d'ERC i ICV. A Sils i Vidre­res van ser la força més votada; en canvi a Maçanet va ser CiU el par­tit que va obte­nir més vots.

La lec­tura política o de tendència ideològica en les elec­ci­ons muni­ci­pals dista molt de la que se sol fer de les elec­ci­ons gene­rals al Congrés de Dipu­tats i al Senat o al Par­la­ment de Cata­lu­nya. A les pobla­ci­ons, i més encara a les peti­tes, la gent vota per­so­nes més que abs­trac­ci­ons ideològiques de par­tit o pro­gra­mes con­fo­sos. En una població on el per­fil gene­ral del votant és, per exem­ple, cen­trista i pro­per ideològica­ment a CiU, en un moment deter­mi­nat es pot optar pel vot de càstig a l'alcalde esco­llit ante­ri­or­ment, si es con­si­dera que no ho ha fet prou bé. Això és més o menys el que va pas­sar a pobla­ci­ons com Sant Hilari Sacalm, quan el 2007, CiU va per­dre tres dels vuit regi­dors que tenia, i un pacte amb els inde­pen­dents va por­tar ERC a l'alcal­dia. En aquests dar­rers qua­tre anys ha plo­gut molt, CiU es renova, i ERC s'adona que les coses poden tor­nar on eren i tor­nar a pas­sar a l'opo­sició.

Un altre ele­ment a tenir en compte són les con­di­ci­ons supra­mu­ni­ci­pals. És clar que els ajun­ta­ments s'han de refiar de les instàncies supe­ri­ors a l'hora de rebre sub­ven­ci­ons. Davant aquest fet el pano­rama polític català no és el mateix que el 2007 quan hi havia el tri­par­tit. Ara, CiU vol fer val­dre la seva força, i podria ben bé recu­pe­rar el govern del Con­sell Comar­cal de la Selva. El vot pràctic té molt de pes, i ara els que han de dis­tri­buir els cabals són dife­rents en com­pa­ració de qua­tre anys enrere.

De fet, en les elec­ci­ons del 2003, quan encara manava CiU a la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, la coa­lició naci­o­na­lista va gua­nyar en 18 dels 26 ajun­ta­ments. Només a Breda, Riu­da­re­nes, Arbúcies, Tossa de Mar i Vidre­res hi havia governs del PSC, d'ERC o inde­pen­dents.

Més o menys el mateix va pas­sar el 1999, any en què CiU va gua­nyar en 17 pobla­ci­ons de la comarca.

El color polític en gene­ral és força clar i en la majo­ria de les pobla­ci­ons els alcal­des que actu­al­ment tenen l'alcal­dia repe­ti­ran. A Santa Coloma de Far­ners, l'alcalde, Antoni Solà, serà un dels vete­rans que inten­tarà reva­li­dar el seu man­dat. A Vilobí d'Onyar, també és clar que repe­tirà l'actual alcal­dessa, Olga Gui­llem, per tal d'inten­tar man­te­nir el govern de CiU.

Pel que fa a l'evo­lució de vot a la comarca des de les pri­me­res elec­ci­ons de l'etapa democràtica, l'any 1979 les coses encara no eren prou clares, i les llis­tes inde­pen­dents van superar amb escreix els par­tits. Hi va haver un total de 95 regi­dors no ads­crits a cap for­mació política, una xifra molt supe­rior als 77 que va obte­nir CiU, els 43 de l'extinta UCD, els 26 del PSC, i els més resi­du­als (el PSUC amb 8 i ERC amb 4).

La cosa ja va can­viar subs­tan­ci­al­ment a par­tir del 1983, amb una pujada espec­ta­cu­lar de CiU, que va obte­nir 138 regi­dors i va pujar fins als 152 l'any 1987 i fins als 149 l'any 1991. Dar­rere de CiU, i a con­si­de­ra­ble distància, es man­te­nien el PSC i els inde­pen­dents, que no van acon­se­guir pas­sar dels 50 regi­dors en cap de les elec­ci­ons entre les del 1983 i les del 1991.

L'any 1999 va repre­sen­tar la irrupció de la reno­vada ERC, que de tenir una repre­sen­tació gai­rebé resi­dual va pas­sar a tenir 31 regi­dors. CiU, però, es va con­ti­nuar impo­sant amb 120 regi­dors, i els inde­pen­dents, amb 31 regi­dors, van cedir ter­reny i es van situar molt al dar­rere del PSC, que en va obte­nir 52.

Tot i que el 2003 i el 2007, CiU encara anava al cap­da­vant, la força del tri­par­tit gua­nyava ter­reny i ERC va sobre­pas­sar els 60 regi­dors, men­tre que CiU només en va obte­nir 120. El vot fidel del PSC es va man­te­nir en 50 regi­dors.

119
regidors
pertanyen a CiU.
60
regidors
van fer d'ERC la segona força més votada.
53
regidors
és el sostre aconseguit pel PSC.
37
regidors
són independents.
20
regidors
són d'ICV-EUiA.
3
regidors
són del PP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.