Gaddafi, cada cop més sol
El Consell de Seguretat de l'ONU debat l'embargament d'armes, la congelació de béns i la prohibició de viatjar al coronel i el seu entorn
L'exministre de Justícia anuncia la creació d'un govern interí amb seu a Bengasi
La comunitat internacional i els rebels libis van estrènyer el setge ahir al coronel Muammar al-Gaddafi, acantonat a la capital, Trípoli. Algunes fonts apunten que només controla militarment el 15% del país. Mentrestant, reunits a Nova York, els ambaixadors dels quinze països que formen el Consell de Seguretat de les Nacions Unides va debatre una resolució, a instàncies de França, Alemanya, el Regne Unit i els Estats Units, que inclou la congelació de béns i la prohibició de viatjar al dictador i vint-i-un membres del seu entorn i l'embargament d'armes a Líbia.
El punt més controvertit de les sancions és la proposta francoalemanya de portar Gaddafi davant del Tribunal Penal Internacional (TPI) per presumptes crims contra la humanitat. El secretari general de l'ONU, Ban Ki Moon, va demanar una “acció decisiva” al Consell.
Mentrestant, l'exministre de Justícia libi, Mustafà Muhammad Abdul Jalil, va anunciar la formació d'un govern interí amb seu a Bengasi, segons el diari Quryna. Jalil, que ha dimitit aquesta setmana en protesta per la repressió, ha assegurat que el seu anunci no qüestiona la unitat de Líbia.
Encara que amb lentitud, van arribant més signes d'aïllament al règim libi. Independentment de la resolució de l'ONU, els Estats Units van prendre pel seu compte mesures com el bloqueig de propietats i transaccions vinculades al règim i el tancament de l'ambaixada. Suïssa i el Regne Unit ja han congelat els actius a Gaddafi. Ahir va transcendir que el coronel va dipositar la setmana passada en un compte privat al Regne Unit 3.500 milions d'euros per protegir la seva fortuna, que, només a la Gran Bretanya, podria ascendir fins als 11.700 milions.
També els diplomàtics libis li van donant l'esquena. Els últims a fer-ho han estat els ambaixadors a la Unió Africana, Ali Awidan, i davant l'ONU, Abdurrahman Mohamed Shalgam, qui, entre llàgrimes, va demanar ajuda internacional.
De fet, Gaddafi només té un sol aliat internacional, el veneçolà Hugo Chávez, que va declarar-se “amic” seu i va exigir que es respecti la independència de Líbia i se n'allunyin les “pretensions intervencionistes”. Fins i tot el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, ha tallat els llaços que l'unien amb el dirigent de l'antiga colònia italiana i va suspendre ahir el tractat d'amistat amb Líbia signat a Bengasi el 2008.
Precisament, Berlusconi creu que Gaddafi ja no controla la situació a Líbia. Sobre el terreny, el coronel també es queda sol. Diversos caps visibles de l'exèrcit desertat i de l'oposició civil vaticinaven que la capitulació de Gaddafi és a tocar.
Els enfrontaments continuen en localitats properes a Trípoli. Desenes de persones van resultar ferides prop de Sabrata pels trets de les forces de repressió del règim, segons un diari local. “Gaddafi està vivint els seus últims moments i esperem el final del seu règim en els pròxims dies”, va afirmar un líder opositor, Fathi Tarbul, membre del comitè popular que controla Bengasi.
D'altra banda, un cap militar de la zona oriental, controlada pels rebels, va instar la resta d'oficials del país a marxar cap a Trípoli per donar l'estocada final al règim i acabar amb l'acorralament a la capital. Abdul Nafa Musa es va mostrar convençut que “la gent alliberarà Trípoli”.
Milers de refugiats
L'hemorràgia de refugiats continuava a les fronteres amb Tunísia i Egipte. Es calcula que uns 10.000 egipcis ja han fugit per Tunísia, segons l'Organització Internacional per a les Migracions. També al sud, milers de nigerians traspassen la frontera fugint dels enfrontaments.
A més, bona part de les instal·lacions d'extracció de petroli han passat a mans dels opositors al règim i l'aeroport de Trípoli és “un campament de refugiats”, segons un cooperant espanyol.
En tot cas, a Gaddafi li queda el suport de la família. Un dels seus fills, Saif al-Islam, va titllar d'“exagerades” les informacions sobre morts, mercenaris estrangers lluitant contra els rebels i bombardejos i va qualificar la situació d'“excel·lent” a tres quartes parts del país.