Política

Un incendi agreuja el caos a Fukushima

L'AIEA confirma l'alliberament de radiació “directament a l'atmosfera”

Apareixen dos orificis al reactor número 4

Les dues barreres de seguretat de les centrals nuclears –en l'era post-Txernòbil– que impedeixen que la radiació emani cap a l'atmosfera en casos d'emergència s'han demostrat del tot insuficients davant d'un terratrèmol de magnitud 8,9 combinat amb un tsunami. El sistema de contenció no ha funcionat: ahir l'agència de seguretat nuclear va confirmar que s'havia produït una fuita i que els nivells de radiació a la zona havien augmentat. No va quedar més remei que recórrer a l'evacuació i al rudimentari sistema de tancar les finestres.

Després de l'explosió de la carcassa del reactor número 1, dissabte, i del 3, la matinada de diumenge, dilluns a la nit es va produir una explosió al reactor 2 i ahir es va declarar un incendi –ja extingit– al contenidor del reactor 4, que en el moment del terratrèmol estava aturat per manteniment.

La contaminació va sortir per dos orificis al mur del edifici exterior de contenció d'aquest últim reactor, que expulsaven radiació “directament a l'atmosfera”, segons l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA).

Tot i que les flames van ser controlades ràpidament, la deflagració, causada per l'acumulació d'hidrogen, va fer els dos forats, de 8 metres quadrats cada un. L'empresa Tepco, que gestiona la planta, es planteja ara refredar el reactor abocant-hi aigua de mar des d'helicòpters. Malgrat tot, l'AIEA va anunciar que la radiació detectada a Fukushima I anava de baixa després de l'extinció de l'incendi i que la resta de centrals del país presenten condicions “segures i estables”.

El personal no indispensable de Fukushima va ser evacuat de les instal·lacions. A l'hora de tancar aquesta edició només quedaven una cinquantena d'enginyers a la planta, després que el gros de treballadors, uns 800, van ser evacuats dilluns a la nit arran de l'última explosió. L'organisme de l'ONU xifra en 150 les persones que han hagut de rebre assistència per exposició a alts nivells de radiació.

El pitjor dels mals, la fusió, és una possibilitat real, segons reconeixia Tepco. “El perill de més fuites de radiació està creixent”, va advertir el primer ministre, Naoto Kan, desbordat per la situació.

La població desconfia i tem que el que estigui passant sigui encara més greu del que oficialment es diu. A més, plana sobre la tragèdia la possibilitat que la mateixa natura torni a sotragar el país. Sense anar més lluny, un terratrèmol de 6 graus de magnitud en l'escala de Richter va sacsejar ahir l'est del Japó.


Més informació Societat
Pàgina
27

“Un Txernòbil a càmera lenta”

Mentre un bon nombre d'experts intentaven evitar l'associació mental entre la catàstrofe de Fukushima i l'accident de Txernòbil, el radiobiòleg del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Eduard Rodríguez-Farré, hi veia un “Txernòbil a càmera lenta”, per la manera com les autoritats nipones han comunicat les explosions i per l'àrea d'evacuació. Altres experts coincideixen que el sisme podria haver propiciat un nou Txernòbil, com va reconèixer el catedràtic d'enginyeria nuclear de la UPC Javier Dies. En canvi, un antic assessor de la secretaria d'Estat dels Estats Units, l'iranià Najmedin Meshkati, troba la comparació “exagerada”: “No tenen res a veure”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.