Política

No només és cosa de dos

Només 16 de 542 ajuntaments tenen cinc o més partits representats als plens

El bipartidisme, consolidat plenament al País Valencià, a penes deixa espai a les forces independents i minoritàries

El mapa elec­to­ral nítida­ment bico­lor que es va dibui­xar les pas­sa­des elec­ci­ons muni­ci­pals de 2007 al País Valencià està esgui­tat per comp­ta­des notes de poli­cro­mia, que no arri­ben ni al tres per cent dels 542 muni­ci­pis que con­for­men el ter­ri­tori. I és que en tan sols 16 ajun­ta­ments, cinc o més for­ma­ci­ons van acon­se­guir repre­sen­tació política: Dénia (6), el Pinós (5), Poble Nou de Beni­tat­xell (5), Sant Ful­genci (5), la Vila Joiosa (5) i Xàbia (5) a la demar­cació d'Ala­cant; Benicàssim (5) i Nules (5) a Cas­telló; i Algi­net (5), Bétera (7), Catar­roja (5), el Puig (5), Sagunt (6), Silla (5), Simat de la Vall­digna (5) i Sueca (6) per part del la demar­cació de València.

Podria con­si­de­rar-se que són les admi­nis­tra­ci­ons locals més plu­rals, allà on el con­cepte democràcia acon­se­gueix el màxim de sig­ni­fi­cat.

Una carac­terística es repe­teix pràcti­ca­ment aquests muni­ci­pis: la frag­men­tació del seu vot és històrica. Una con­sulta als resul­tats elec­to­rals per­met com­pro­var com en muni­ci­pis, com ara Sagunt, Bétera, Benicàssim o Dénia, per citar-ne alguns, la paraula coa­lició o pacte de govern for­men part de la seua idi­o­sincràsia des de les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques.

Una situ­ació que pro­ba­ble­ment tor­narà a repe­tir-se en els comi­cis del pròxim 22 de maig, segons del parer de José Andrés Pérez, tècnic de l'empresa Empy­mer, que ja ha fet públic un pri­mer info­baròmetre amb la tendència de vot en algu­nes pobla­ci­ons valen­ci­a­nes “sig­ni­fi­ca­ti­ves”, com ara Bétera.

Segons aquest estudi, es con­firma la gran frag­men­tació del vot que hi ha al muni­cipi —actu­al­ment gover­nat en coa­lició per PP, Unió i Progrés Inde­pen­dent de Bétera i un regi­dor ads­crit al Grup Mixt, però que va ser ele­git per Unió Valen­ci­ana— i l'empat tècnic entre PP i PSPV-PSOE, tant en per­cen­tatge de vots com de regi­dors.

“La par­ti­ci­pació en la gestió pública dels par­tits inde­pen­dents o mino­ri­ta­ris els fa visi­bles i reco­ne­guts i, això els per­met pro­jec­tar-se i repe­tir, en la majo­ria dels casos, l'èxit elec­to­ral”, indica Pérez.

La clau de govern

Tan­ma­teix, el major èxit elec­to­ral d'aques­tes for­ma­ci­ons és poder con­ver­tir-se en la clau de la gover­na­bi­li­tat. “No sem­pre ha de gover­nar el par­tit que obté més vots”, afirma Josep Lluís Pitarch, alcalde de Silla pel Bloc –amb un únic regi­dor– els dos últims anys de la pas­sada legis­la­tura (2003-2007) gràcies al qua­dri­par­tit que va for­mar junt amb el PP, UV i l'Entesa. “Les majo­ries abso­lu­tes és el més pare­gut que tenim al par­tit únic. Com més par­ti­ci­pació i més plu­ra­li­tat tin­guem en les ins­ti­tu­ci­ons, més grau de democràcia acon­se­guei­xen els nos­tres repre­sen­tats”, defén Pitarch.

El naci­o­na­lista asse­gura que la con­vivència de for­ces tan dis­pars no ha de ser obli­gatòria­ment difícil. “Crec, amb sin­ce­ri­tat, que amb el qua­dri­par­tit es van fer més coses que mai, ja que la gestió diària va estar per damunt d'objec­tius de par­tit i de prin­ci­pis ideològics, això sí sense renun­ciar-hi”, indica.

Pitarch es mos­tra con­vençut que l'experiència ha ser­vit perquè Silla gua­nye en plu­ra­li­tat i en con­fiança en l'Ajun­ta­ment. “És impor­tant que les mino­ries esti­guen repre­sen­ta­des i que, a més, sàpien que tin­dran força. Han de con­fiar a ser la clau en el govern muni­ci­pal, que no sols veu­ran els bous des de la bar­rera”, expressa l'exal­calde.

El perill de la moció

Però no sem­pre la plu­ra­li­tat dóna bons resul­tats. En alguns casos, el pacte acaba en drama quasi sem­pre en forma de tren­ca­ment o de moció de cen­sura en el pit­jor dels esce­na­ris.

És el que va pas­sar a Dénia quan a penes havia començat a rodar el govern PSPV-Bloc, mit­jançant el qual va acce­dir a l'alcal­dia la soci­a­lista Paqui Vici­ano. Una moció de cen­sura de la resta de grups amb repre­sen­tació en el con­sis­tori (PP, Cen­tre Uni­fi­cat de Dénia, Gent de Dénia i Par­tit Soci­al­demòcrata), més un trànsfuga del PSPV, van ator­gar la vara de coman­da­ment a la popu­lar Ana Kringe.

“Que un ajun­ta­ment tinga una repre­sen­tació plu­ral és símptoma de la madu­resa dels seus ciu­ta­dans, però la imma­du­resa d'algu­nes per­so­nes també pot can­viar, i molt, les coses”, indica Josep Crespo, regi­dor del Bloc i cap de la for­mació per a les pròximes elec­ci­ons. Crespo lamenta els perjuís que les “obses­si­ons per­so­nals”o la cre­ació d'un par­tit amb una causa única —en clara referència a la qüestió urbanística— poden pro­vo­car en els votants. “Les moci­ons cau­sen la des­a­fecció dels ciu­ta­dans envers la política”, subrat­lla.

Sig­ni­fica això que a Dénia no tor­narà a con­fi­gu­rar-se una ple plu­ral després del 22 de maig? “No cal dir, ara per ara, s'hi han pre­sen­tat 12 par­tits i les enques­tes par­len d'una clara pola­rit­zació del vot cap a les for­ces majo­ritàries. Per tant, podria des­a­paréixer alguna de les for­ma­ci­ons que hui hi tenen repre­sen­tació”, aven­tura Crespo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.