Perilla la ‘monarquia' de CiU
Després de 24 anys al govern CiU confia revalidar la majoria absoluta; per contra, els grups de l'oposició intueixen un cert desgast de l'actual govern per les queixes de comerciants i constructors locals
Ningú gosaria posar la mà al foc i afirmar que aquestes municipals CiU no revalidarà la majoria absoluta a Amposta. La coalició nacionalista que ara ha recuperat el govern a Catalunya governa a Amposta des de fa 24 anys i els últims 20 ho ha fet amb majoria absoluta, una majoria que va perillar sobretot el 2003 arran del suport de CiU al pla hidrològic del PP i que també es va qüestionar el 2007 arran del relleu del carismàtic Joan Maria Roig per l'actual alcalde, Manel Ferré. Però el cert és que ni el transvasament de l'Ebre ni el relleu de Roig han aconseguit tombar la monarquia absoluta de CiU a la capital del Montsià.
Ara bé, en aquests comicis hi haurà canvis estructurals, ja que Amposta ha superat els 20.000 habitants i això fa que l'Ajuntament passi de 17 a 21 regidors. Això podria modificar la correlació de forces del consistori i afavorir la incorporació al ple d'algun dels partits que ara no tenen representació, circumstància que podria contribuir a trencar la majoria absoluta de CiU, que ara és de 9 regidors i que a partir del 22 de maig serà d'11.
Al marge de canvis estructurals hi ha el desgast natural de tots els partits que fa molt temps que són al govern. I el cert és que els últims mesos s'ha aixecat un cert malestar entre sectors amb molt pes al municipi com els constructors i els comerciants. Els primers van qüestionar l'adjudicació a una empresa de Deltebre de les obres de la urbanització Eucaliptus, l'obra més important que l'Ajuntament executarà enguany. Els comerciants del centre s'han queixat per les obres d'urbanització dels carrers i de la construcció del pàrquing del mercat, uns treballs que els han dificultat l'accés als establiments, mentre que als afores del nucli urbà el govern local aplaudia l'obertura d'una nova zona comercial amb una gran superfície inclosa.
Tot i això, l'alcalde i alcaldable de CiU, Manel Ferré, confia revalidar la majoria absoluta i remarca la gran tasca de govern que ha fet els últims quatre anys. “Tinc més il·lusió que mai per continuar el projecte de ciutat”, afirma, i adverteix que si sumen prou força EA-ERC i PSC faran un pacte per governar junts. “El tenen escrit”, diu.
Per contra, tant EA-ERC com PSC no volen parlar de pactes, tot i que coincideixen a dir que cal una regeneració democràtica al consistori. El candidat d'EA-ERC, Adam Tomàs, que relleva a l'exconsellera Marta Cid com a cap de llista, creu que ha arribat el moment de l'alternança. Un dels seus compromisos és treballar per la implantació dels estudis universitaris d'Inefc a Amposta i l'altre, fer un pla per dinamitzar el comerç del centre de la ciutat, molt tocat per l'obertura de la nova zona comercial. Tomàs aspira a mantenir els vots de la seua predecessora i continuar sent la segona força política al consistori.
Per la seua banda, Antoni Espanya (PSC) destaca que bona part de l'acció de govern dels últims quatre anys és fruit de la inversió del govern tripartit de la Generalitat i del govern socialista de l'Estat i així ho explicaran en campanya. Un dels seus reptes és fer més eficient el funcionament de l'Ajuntament i optimitzar els recursos públics.
Caldrà veure què passa amb les altres quatre forces que ara no tenen representació. ICV es presenta per primer cop a Amposta en coalició amb EUiA, que fins ara donava suport als independents d'Esquerra d'Amposta. ICV, com el PP, fa dues legislatures que no tenen representació municipal. “Crec que ara tenim possibilitats”, diu el seu candidat, Salvador Queral, que és la primera vegada que es presenta. Algunes enquestes apunten que el PP, amb l'empresari Guillermo Martínez, té moltes possibilitats de recuperar la representació. Pel que fa a Plataforma per Catalunya, és el segon cop que presenta candidatura amb el mateix candidat, Germán Císcar. I caldrà veure quin paper juga Solidaritat Catalana per la Independència amb Albert Curto de cap de llista, ja que pot esgarrapar vots tant a EA-ERC com a CiU.