Política

Impuls cultural

sant andreu.

El districte ha avançat en la recuperació d'equipaments, com la Fabra i Coats o la Nau Ivanow, per dotar-los d'una utilitat cultural. Algunes entitats critiquen la lentitud amb què es desenvolupen alguns projectes

La recuperació de l'antiga Fabra i Coats, on s'ha d'encabir la Factoria de la Creació i el Museu d'Història Industrial, ha estat un dels projectes estel·lars d'aquest mandat al districte de Sant Andreu. Amb la Nau Ivanow, adquirida el novembre passat per l'Ajuntament, o la recuperació del vell canòdrom, on es projectava –ara CiU ho està reconsiderant– ubicar el Centre d'Art Contemporani de Barcelona, constitueixen tres exemples clars de l'esforç que ha fet el districte per atreure equipaments culturals de referència i que es completa amb una sèrie de subseus del Museu d'Història a la Casa de les Aigües de Trinitat Vella, la Casa Bloc o la Torre del Fang de la Sagrera. Tot plegat, com destaca la regidora de districte, Gemma Mumbrú (PSC), ha servit per dinamitzar “el potencial cultural de la zona nord de la ciutat”.

Mumbrú és extraordinàriament positiva a l'hora de valorar aquest mandat. Assegura que ha aconseguit executar pràcticament el 90% dels projectes fixats en el pla d'acció municipal i destaca únicament com a gran tema pendent la transformació del Torrent de l'Estadella, un nou barri a cavall entre Sant Andreu i Sant Martí que, tot i haver-se aprovat la modificació del pla general metropolità (PGM), no s'ha pogut tirar endavant “per falta d'acord polític”, segons Mumbrú.

La llista de projectes executats és prou llarga i està prou distribuïda al territori. A Bon Pastor, destaca per sobre de qualsevol altre la substitució de les cases barates, que ja ha superat la segona fase. A la Sagrera, més enllà de la transformació urbana del pla Sant Andreu-Sagrera, s'ha reurbanitzat el nucli històric i el carrer Garcilaso i s'han construït la biblioteca Marina Clotet, l'escola bressol Icària i el mercat Felip II. El president de l'associació de veïns de la Sagrera, Josep Barbero, valora la feina feta, però lamenta que encara continuï pendent “la pacificació de la Meridiana”, una reivindicació a la qual donen suport una dotzena d'associacions.

A Sant Andreu de Palomar les grans obres han estat la rehabilitació del nucli històric, incloses la plaça Orfila i la plaça del Comerç, la recuperació de la Fabra i Coats i l'inici del projecte de transformació de les antigues casernes de la Guàrdia Civil. Mumbrú es mostra també satisfeta, però els veïns lamenten la lentitud amb què es desenvolupen els projectes. “En el cas de la Fabra i Coats s'ha assolit un 40% i encara falta per aixecar l'institut nou i els pisos projectats”, comenta el president de l'associació de veïns, Genís Pascual. Entre els temes pendents, destaquen també els 80 habitatges protegits de la promoció de Can Portabella. Pel que fa a la transformació de les casernes, eterna reivindicació del barri, qualifiquen el retard d'“escandalós”. Mumbrú entén la desesperació dels veïns en aquest tema i critica que la Generalitat “hagi decidit aturar ara les obres del sociosanitari”, extrem que el Departament de Salut ha desmentit.

A Baró de Viver s'ha urbanitzat la plaça Baró de Viver i els veïns han pogut estrenar la rambla de Ciutat d'Asunción, reivindicada des de l'any 2004. L'associació de veïns reclama com a temes pendents, però, la reforma de la sortida del metro, “molt abandonat”, en paraules del president, José Manuel Muriel, i el camp de futbol que van perdre quan es van construir els blocs que van substituir les cases barates.

Trinitat Vella ha començat a redissenyar la part nord del barri després de l'aprovació del PGM en l'àmbit de la presó i ha millorat la connectivitat amb Trinitat Nova. La reurbanització de Porta Trinitat Vella i la problemàtica amb el tràfic de drogues són els temes que continuen preocupant els veïns, segons el president Luis Quero.

A banda del pla d'ascensors i la recuperació dels Jardins Vèlia, al Congrés-Indians, les actuacions al districte es completen amb la recuperació de les casernes de Navas, on s'està construint el centre cívic del barri, i la posada en marxa d'un pla comunitari per dinamitzar la vida associativa.

Millores en el transport públic

Tot i que depèn directament del districte, no es pot obviar que durant aquest mandat Sant Andreu ha experimentat un salt important en el transport públic amb l'arribada de les línies 9 i 10 fins a la Sagrera. Aquesta ampliació ha permès entre altres coses que el metro arribi també fins al barri de Bon Pastor i que hi hagi una segona parada a 11 de Setembre. Entre les millores importants hi ha la inauguració, el febrer passat, de la nova estació de rodalies de la Sagrera, un nou pol estratègic del transport públic que dóna servei a les línies R3, R4, R7 i R12. La Sagrera-Meridiana s'ha convertit en la nova estació de rodalies entre Arc de Triomf i Sant Andreu Arenal i també connecta amb les línies de metro L1, L5 i L9-L10. En el futur, també és previst que aquesta estació enllaci amb l'L4 del metro un cop finalitzi el seu recorregut des de la Pau. Actualment, a més, s'està construint la nova estació subterrània de Sant Andreu Comtal.

També ha estat important per al districte de Sant Andreu el nou carril bus VAO que s'ha construït a la Meridiana, entre Rio de Janeiro i la Trinitat Vella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.