Política

MAGDA CASAMITJANA

ALCALDABLE DEL PSC A ROSES

“La contraofensiva de l'oposició ens ha fet mal”

Aposta per desestacionalitzar el turisme, i posa èmfasi a desenvolupar el projecte ‘Road' per vendre Roses com una destinació que uneixi cultura, natura i gastronomia

Fa un balanç positiu del mandat tot i que critica la posició de CiU

Planteja les eleccions municipals com una tria entre votar Carles Pàramo o a ella mateixa

PER ÚLTIM COP
Casamitjana assegura que serà l'últim cop que es presenta, ja que defensa fermament que com a màxim un alcalde ha de ser vuit anys al càrrec. L'alcaldable té 48 anys, està casada i té dos fills. És llicenciada en filologia catalana. Va ser regidora de l'Ajuntament a l'oposició durant vuit anys i en fa quatre que és alcaldessa. És membre de l'executiva del PSC i diputada provincial.

Quina és la base del programa del PSC?

Serà una continuació del que hem fet aquests quatre anys, en què hem posat unes bases sòlides per a un autèntic futur. Ens hem trobat que Roses estava d'esquena a tot el que era indispensable per progressar: al mar, als empresaris, al turisme. Ara tenim clares les prioritats: que sigui una vila dinàmica turísticament, a través del projecte Road per desestacionalitzar el turisme. Hem de buscar la manera de ser un referent mundial com a destinació de cultura, natura i gastronomia.

Una aposta turística, doncs...

Sí; l'estació nàutica ha estat el primer pas i continuarem. Estem ja amb 85 empresaris que hi participen i l'Ajuntament. Va creixent. També creiem que les destinacions europees i les de creuers ja hi són, però que és imprescindible que no Roses, sinó l'Empordà, busquem turistes potencials fora de temporada a la Xina i Amèrica, que no busquen sol i platja. Ens hem de vendre als hotels de Barcelona. Se'ls ha de dir que vinguin a veure Dalí, i Adrià, però que vinguin també a passar un dia o dos dies meravellosos a l'Empordà. El projecte Road ha de ser una empresa que creï llocs de treball. Necessitem gent que conegui Roses perquè hi pugui fer de guia. Ha d'anar lligat amb la formació. És un projecte ambiciós però tenim molts suports. Ara és el moment. O Roses avança i s'obre per sempre, o retrocés absolut. No ens estem jugant qui serà alcalde o alcaldessa, sinó el futur de Roses.

Parlava de lligar turisme i formació. Com es faria?
Roses té 40.000 targetes sanitàries, som 20.000 habitants, però 40.000 fan servir el CAP. També els Mossos d'Esquadra, moltes poblacions depenen de Roses. La idea és dir a la comarca i a la capital que no volem ser només ciutat d'estiu. Demanem que els cicles formatius i l'educació ens la puguem partir amb Figueres. Que Roses sigui un referent educatiu, no repetir cursos sinó fer-ne de nous, relacionats amb el mar. Hem de formar la gent aquí i que es quedin a treballar.

La crisi aturarà projectes?

Em sembla que no. Sembla que la crisi sigui ara però ja fa tres anys que hi ha una crisi molt forta. Tenim 3,5 milions de superàvit, que no servirà de res, perquè n'hem de guardar 2,5 per a la sentència del Royal Marine. Hem estat capaços en temps de crisi d'oferir tots els serveis i no malgastar. Roses té les infraestructures fetes, no cal fer grans obres. Tenim la Casa de l'Anita, l'ajuntament vell, i la SUF ja té els diners per fer-la. Ara és moment d'anar arreglant el més immediat. El que no ens doni la Generalitat ho haurem de posar nosaltres, com amb el Montserrat Vayreda o el transport escolar. Però no estic preocupada; crec que ens en sortirem.

Com es va trobar Roses?

El que ens trobem cada cop que fem un pas és peus de fang. Tot se'ns desfà a les mans, la planta de filetejat, la zona industrial. Nosaltres ens hem obert a la comarca. La nostra actitud és col·laborar; l'altra és jo mano i vosaltres calleu.

Quin balanç fa del mandat?

Estic orgullosa dels meus companys. No hem tingut ni una sola disputa a la junta de govern. M'han respectat i els he respectat. L'única cosa que ens ha fet molt de mal ha estat una oposició fent contraofensiva. Ens n'hem sortit però hem hagut de fer un doble esforç. A més d'avançar, he hagut d'anar resolent totes les patates calentes que ens hem trobat. Però hem treballat molt.

Un bon resultat per al PSC?

Seria una majoria àmplia. Hem estat capaços d'aglutinar totes les mentalitats i jo he liderat un grup de persones que pensen de manera diferent. Aquest és el meu gran valor. Amb una majoria àmplia treballarem més bé.

I si li calen aliances?

Les que calguin. He demostrat que ajuntant-nos tots Roses progressa. Vull governar amb tot aquell que tingui clar que ara és el moment perquè Roses sigui un referent mundial.

Sense descartar ningú...

Sense descartar ningú sempre que es vagi de cara. Hi ha uns quants que ja s'exclouen. No sóc rancorosa, però recordo tot el que ens han fet els grups de l'oposició i serà difícil arribar a un acord.

Afectarà l'augment del nombre de regidors?

No tant el nombre de regidors; més aviat ens beneficiarà que la gent vagi a votar. Per això fem una campanya de prop, per la gent jove, amb les noves tecnologies. És imprescindible que els joves vagin a votar. Són el futur. Triar entre futur i passat, l'opció és futur.

Hi ha moltes llistes. Això reparteix el vot...

Són grans nuclis però són tendències molt clares. Tothom sap que hi ha una bipolarització molt clara, Pàramo o Casamitjana, passat o futur. Hi ha uns grups de l'extrema dreta i Roses ha entès que estem cohesionats i que el que diuen no és veritat. No hi ha cap problema a Roses. Només faran soroll i demano que no violentin el dia a dia de Roses.Després, que no es presenti ERC em fa mal, és un error i em sembla que amagar les sigles no és bo. Els conec a tots, hem col·laborat i espero que vinguin amb bones idees

Atribueix l'aparició d'aquestes llistes a la crisi econòmica?
Sí, és veritat que quan vaig arribar a Roses hi havia 400 aturats i ara n'hi ha 1.600 però estem ajudant a qui més ho necessita.

Santa Margarida és un dels temes més importants...

La Gola de l'Estany estarà resolta d'aquí a un mes o un mes i mig. Però ara vull parlar molt seriosament de la resta de problemes a Santa Margarida, i a Empuriabrava; és imprescindible que anem junts. Hem aconseguit una cosa que ningú es creia. Em truquen tots els alcaldes per saber com m'ho he fet. Jo dic: “Parlant i convencent”. No pararé fins a solucionar-ho.

Espera una campanya difícil?
No faré una campanya dura, faré una campanya en positiu. Jo no he respost a l'oposició les barbaritats que han arribat a fer. No cauré en aquest parany. No parlaré malament de cap dels meus companys de govern. Espero que l'extrema dreta no porti violència i que CiU sigui responsable i porti projectes a Roses. Personalment ha estat un mandat dur, però aguantaré.
Què demana al seu votant?
Que valori la feina feta, l'honestedat, la meva manera de fer, i confiança. Ja vaig dir que quatre anys més i prou per acabar els projectes iniciats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.