El poble abans que la ideologia
L'estabilitat atorgada pel pacte entre CiU i el PSC serà el gran aval dels dos partits davant de formacions que han donat més pes a la representació ciutadana per gestar una regeneració política
El tàndem format per Montserrat Mundi i Antoni Rebolleda –o el que és el mateix, per CiU i el PSC– ha permès que l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès gaudís d'un període d'estabilitat democràtica impensable del 2003 al 2007. Les dues formacions havien trencat al principi de l'anterior mandat, on també es va registrar un canvi d'alcaldia, cinc dimissions i uns quants cessaments. Ara, amb l'aval d'haver deixat enrere les diferències ideològiques pel bé del poble, i amb el llegat de l'elevada inversió recent –en equipaments esportius, en la millora de l'espai públic, en la rehabilitació de la Torre Julià, o en el Centre de Desenvolupament Econòmic de Can Barra–, tot dos partits confien a augmentar la seva representació. Sobretot tenint present que, fa quatre anys, ERC va ser la força més votada.
En aquest cas, per tal també de donar prioritat als interessos municipals abans que a la ideologia, Esquerra no es presentarà com a tal, sinó com una formació farcida d'independents anomenada Junts per Sant Quirze. La seva estructura és assembleària, i l'elecció de la cap de llista, l'exalcaldessa Elisabeth Oliveras, va venir donada per unes primàries obertes a tota la ciutadania. ICV-EUiA, que en principi formava part del projecte, se'n va desmarcar per diferències sobre qui havia de comptabilitzar els vots amb vista al Consell Comarcal i la Diputació, i al final ha presentat la seva pròpia llista. L'estructura i la filosofia d'Ara Sant Quirze (Solidaritat i Reagrupament) és molt similar a la de Junts, ja que també vol abastar una regeneració democràtica. Pel que fa al PP, confia en el relleu en el lideratge per progressar.