Política

Govern d'aliances

Amb un panorama electoral bastant obert, els sis candidats a l'alcaldia són conscients que els pactes decidiran el futur govern de Tiana. Tot indica que la possible entrada del PP i SI augmentarà les aliances postelectorals

A un mes escaig de les municipals, avançar un pronòstic electoral a Tiana és un exercici arriscat que ni tan sols s'atreveixen a fer els sis caps de llista que aspiren a ser alcalde. El municipi més petit del Barcelonès Nord és el que, a hores d'ara, té més incert el seu futur govern local, que amb tota probabilitat sortirà de l'aliança d'un dels grans –PSC, Gent pel Progrés de Tiana i CiU– amb alguna de les altres candidatures minoritàries –ERC, PP i SI, aquests dos últims, sense representació a l'actual consistori.

La capacitat d'entesa posterior al 22-M serà fins i tot més importat per aconseguir els 7 regidors que donen la majoria absoluta que els resultats electorals mateixos. Això ho sap molt bé el PSC, que va guanyar les eleccions de fa quatre anys –va obtenir 5 regidors– però no va aconseguir formar govern amb ERC, el seu soci fins aleshores, perquè la formació independentista va perdre un dels dos regidors que tenia. Tampoc no el va ajudar el fet que el PP, un soci a l'ombra que va donar suports puntuals als socialistes durant dos mandats, perdés la seva representació. L'aritmètica i les ganes de treure fora de l'alcaldia el PSC –amb Ferran Vallespinós al capdavant– després de 12 anys va empènyer Gent –proper a ICV-EUiA–, que va obtenir 4 regidors, i CiU, amb 3, a entendre's i fer alcalde Emili Muñoz, líder de Gent.

Aquests comicis més oberts que mai obligaran, segons l'alcalde i cap de llista per quarta vegada d'aquesta formació, a “saber utilitzar el diàleg”. Tot fa pensar, però, que si sumen, Gent i CiU tornaran a formar govern. El cap de llista de la federació nacionalista a Tiana, Enric Nolis, està convençut que el panorama sorgit després dels comicis del novembre li dóna ales per poder augmentar el nombre de regidors i convertir-se en alcalde. “La voluntat és governar liderant l'equip de govern”, diu. Alguns, però, consideren que Gent ha arribat al seu sostre electoral i CiU és possible que no assoleixi els bons resultats del novembre atenent que el comportament de les autonòmiques dista molt dels comicis municipals.

La cap de llista del PSC, Ester Pujol, que s'estrena com a candidata –anava de número 2 en les eleccions del 2007– aspira a aconseguir un bon coixí que li permeti governar tenint en compte que, a priori, podria tornar a comptar amb el suport d'ERC i fins i tot el del PP si obté representació.

Pujol obre un nou cicle dins dels socialistes de Tiana, després de molts anys de lideratge de Ferran Vallespinós, que va ser alcalde durant 12 anys i els darrers quatre ha estat a l'oposició. Sense Vallespinós, que va protagonitzar sonades picabaralles amb Emili Muñoz quan aquest estava a l'oposició –i durant aquest mandat també, amb els papers canviats–, es presenta un nou panorama que alguns consideren que és de més entesa. De fet, tots els candidats han fet una declaració d'intencions en aquest sentit, conscients que la imatge que aquest darrer mandat han donat al ple no beneficia ningú i els desacredita davant dels ciutadans.

ERC, soci del PSC el mandat anterior, vol recuperar amb el seu cap de llista, Jordi Gost, l'espai perdut fa quatre anys, quan van cedir un dels dos regidors. L'aparició de SI, que ha volgut negociar amb ERC per anar plegats però no han arribat a cap acord, podria restar-li suports. Josep Maria Viaplana és el cap de llista de Solidaritat, format per molts dels impulsors de Tiana Decideix. Per acabar, Manuel Gonzalo torna a la primera línia de la política com a cap de llista del PP després de quatre anys retirat. Regidor des del 1995 fins al 2006, aspira a recuperar el regidor que va perdre el PP fa quatre anys. La seva presència podria decantar el futur govern a favor dels socialistes. De fet, el PP ja va donar suports puntuals als govern de Vallespinós. A més, Gonzalo ja ha dit que vol “ser determinant en els propers 4 o 8 anys”.

LES CLAUS
Més diàleg.
El mandat ha estat marcat pels retrets entre el govern i l'oposició, que s'han fet palesos als plens. De cara als propers quatre anys, els candidats han manifestat la seva voluntat d'arribar al consens en determinats assumptes de poble.
Mitjans de comunicació.
Una de les propostes no complertes d'aquest govern ha estat la creació d'una comissió de mitjans de comunicació. El projecte està aturat i el futur govern haurà de posar fil a l'agulla si vol posar fi a una polèmica que s'arrossega des de fa anys.
Educació.
Un dels eixos clau d'aquest mandat que acaba ha estat l'educació. S'ha obert la nova escola Lola Anglada, l'escola de Música i Dansa i s'ha projectat la construcció del primer institut de la vila. Serà una realitat el proper mandat.
3
candidats
repeteixen com a alcaldables a les eleccions del 22-M: Emili Muñoz (Gent), Enric Nolis (CiU) i Jordi Gost (ERC).
4
grups municipals
hi ha hagut aquest mandat. En aquests comicis se'n presenten 6.
Emili Muñoz
Gent pel Progrés de Tiana
Es presenta per quarta vegada. El 2007 es va convertir en alcalde gràcies al suport de CiU.
Enric Nolis
CiU
Actual primer tinent d'alcalde, confia a treure rèdits dels quatre anys de govern.
Ester Pujol
PSC
S'estrena com a candidata, substituint Ferran Vallespinós.
Jordi Gost
ERC
Regidor des del 2007, torna a encapçalar la llista d'ERC amb l'objectiu de ser decisiu de cara a una possible aliança.
Manuel Gonzalo
PP
Polític veterà, torna després de quatre anys apartat de la política. Vol recuperar el regidor perdut el 2007.
Josep Maria Viaplana
SI
Prové del moviment Tiana Decideix. Podria treure vots a ERC.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.