Política

El PSC i CiU es juguen liderar el nou govern

Després de dotze anys de pacte de les esquerres (PSC-ICV-ERC) a l'Ajuntament, CiU vol aprofitar el desgast del govern, la crisi i un possible canvi de cicle per tornar a l'alcaldia, encara que sigui en minoria

Després de 12 anys de governs d'esquerres a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, liderats pel Partit dels Socialistes en pacte amb Iniciativa per Catalunya i Esquerra Republicana, Convergència i Unió vol intentar tornar a tenir l'alcaldia de la ciutat aprofitant un possible desgast del PSC per l'acció de govern, sobretot en temps de crisi, i en mig d'un canvi de cicle polític en l'àmbit nacional i estatal, segons anuncien les enquestes d'intenció de vot. Però CiU s'enfronta per primer cop a unes eleccions municipals sense l'històric Esteve Orriols i ha de posar a prova la mobilització de les seves bases amb una nova candidata, que es declara continuista del projecte d'Orriols, i un equip renovat. Per la seva part, el PSC compta amb l'aval de la gestió feta en un mandat marcat per la crisi, però també per la inversió als espais públics, cosa que ha representat una gran transformació i una renovació del centre urbà i el nucli antic, principalment. I és que els fons estatals d'inversió local han permès convertir bona part del centre en zona de vianants i la llei de barris ha invertit 14 milions d'euros en la rehabilitació urbanística i social de la Vilanova vella.

Les claus de la campanya electoral estaran en mans d'aquests dos grans partits, que ja han anunciat que la promoció de la ciutat centraran els seus programes de govern. Després d'anys de debat sobre la definició de la ciutat, l'aposta pel turisme sembla que ara sí que ha posat d'acord a totes les formacions, que veuen en aquest sector i els serveis una bona sortida per a la reactivació econòmica de la ciutat, durament castigada per l'atur vinculat a la construcció i la indústria. La projecció de Vilanova a l'exterior, la promoció de les seves festes tradicionals i l'oferta cultural volen ser un actiu en aquest nou repte que s'ha d'assumir amb urgència en el proper mandat. Però les principals traves amb què es trobaran serà la molt escassa oferta de places hoteleres de la ciutat i que aquesta aposta arriba tard i quan els municipis veïns ja han creat la seva oferta diferenciada i amb marca pròpia.

I si la reactivació econòmica serà una urgència que haurà d'afrontar el nou govern, el desenvolupament del projecte del nou hospital comarcal a Vilanova i la Geltrú serà una altra de les prioritats del consistori. En aquest mandat, s'ha aconseguit que la Generalitat reconegui les necessitats sanitàries de la comarca, que des de la reordenació del 1993 arrossega deficiències i greuges comparatius amb la resta de la població catalana. L'anterior consellera de Salut, Marina Geli, va posar en marxa el procés per a la construcció del nou hospital, que està pendent actualment de l'adjudicació del projecte executiu, però que ara podria quedar en suspens pels problemes econòmics de la Generalitat. Tot i això, tots els grups municipals van coincidir fa unes setmanes a refermar el seu compromís per exigir la creació d'aquest equipament per donar cabuda als serveis d'aguts de la comarca en un nou edifici que se situaria a la ronda Ibèrica, a prop de les actuals instal·lacions de l'hospital Sant Antoni Abat.

Així, un cop més el PSC i CiU es disputaran el lideratge del proper govern municipal: la formació sobiranista va retallar l'any 2007 la diferència de vots respecte als socialistes, tot i que encara els separen dos punts i un regidor. I el PSC, per aquelles equacions que planteja la llei electoral, va estar a punt de perdre el desè regidor, però també de guanyar l'onzè. En vista de la possibilitat real d'un empat entre les dues opcions majoritàries, entraran en joc els partits petits, que es juguen en els comicis del proper 22 de maig l'opció de ser decisius en la formació del proper govern local. I no serà per falta d'opcions, perquè enguany hi ha un nombre de candidatures rècord a l'alcaldia de Vilanova i la Geltrú. Un total d'onze formacions volen repartir-se les 25 cadires del saló de plens, tot i que actualment només sis hi tenen representació i hi ha poques possibilitats que aquesta xifra s'incrementi. I és que si en una cosa coincideixen les enquestes amb què treballen els diferents partits és en l'augment de vots que tindran el Partit Popular i la Candidatura d'Unitat Popular. Els primers aspiren a aconseguir el tercer regidor i tenir veu en el proper govern, i els segons esperen doblar la representació que van aconseguir quan es van presentar per primer cop el 2007 i influir tan com puguin en el pla de mandat del proper govern. Per la seva part, Iniciativa per Catalunya confia en la fidelitat del seu electorat per mantenir els dos regidors que els han mantingut en el govern en els darrers 12 anys i que podrien ajudar el PSC a tornar a liderar l'Ajuntament; i Esquerra Republicana lluitarà perquè la bossa que tenen de vot ideològic els permeti mantenir la representació municipal, tot i que és difícil que puguin recuperar el regidor perdut l'any 2007. Finalment Solidaritat no es presenta en aquestes eleccions, però sí que ho fan Reagrupament, tot i que dins de la candidatura de CiU, i la CUP, que ja es va quedar amb una part important de l'electorat d'ERC.


R


Q

Promoció
Un dels debats més antics és la falta d'un model econòmic definit pel qual aposti la ciutat amb tots els seus actius. Històricament, s'ha mirat amb recel el turisme, però en aquesta campanya els partits afronten per primer cop i sense complexos la necessitat d'explotar aquesta via per dinamitzar econòmicament una ciutat molt castigada per l'atur.
Joan Ignasi Elena
Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC)
Després de sis anys com a alcalde, Elena vol tornar a encapçalar el govern per promocionar més i millor la ciutat a l'exterior i reforçar la seva capitalitat.
Neus Lloveras
Convergència i Unió (CiU)
És la successora d'Esteve Orriols i impulsa una candidatura renovada amb possibilitats de provocar un canvi en el govern després de 12 anys de tripartit.
Santi Rodríguez
Partit Popular (PP)
És el més veterà dels candidats i afronta aquests comicis amb la convicció de ser clau en el proper govern municipal.
Iolanda Sánchez
Iniciativa per Catalunya Verds (ICV)
Fa 12 anys que forma part del govern i encapçala per segon cop la candidatura.
Adelaida Moya
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
S'estrena com a candidata d'ERC, prenent el relleu a Josep Tomàs Álvaro.
Quim Arrufat
Candidatura d'Unitat Popular (CUP)
És regidor des de fa dos anys i espera ampliar la representació de la CUP
Gerard Bellalta
Plataforma per Catalunya (PxC)
La formació xenòfoba es presenta per primer cop a les eleccions municipals.
Joan Carles Duran
Compromís amb Vilanova i la Geltrú (CVnG)
Ha estat vinculat al PSC i ara impulsa un projecte polític independent.
Toni Taulès
Candidatura Independent Municipal CIM-vng)
Va encapçalar el 2007 una altra candidatura independent (Endavant).
Pedro Armengol
Ciutadans - Partido de la Ciudadania (Cs)
La formació es va presentar fa quatre anys per primer cop.
Jordi Martínez
Unificació Comunista d'Espanya (UCE)
És el primer cop que es presenta.
LESCLAUS
El nou hospital.
Fa quatre anys, el candidat socialista posava sobre la taula la necessitat de construir un nou hospital comarcal a Vilanova. Durant aquest mandat, el govern local ha aconseguit lligar l'acord amb la Generalitat, però el projecte està pendent ara del finançament.
L'eix diagonal.
La ciutat vol aprofitar l'obertura a la Catalunya interior amb la construcció de la nova C-15 per consolidar la seva condició de capital comercial del Penedès.
Urbanisme.
Els partits volen afrontar una revisió del pla general d'ordenació urbana per adequar el model de creixement a la nova realitat i reservar espais per a la ubicació d'activitats econòmiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.