Política

SECTORS (I)

Urbanisme

Un model en discussió

Diversos experts reivindiquen la necessitat de redefinir o, si més no, actualitzar els paradigmes sobre els quals s'ha cimentat en els últims anys la transformació urbanística de Barcelona

El gran repte és articular una política homogènia en aquesta matèria que transcendeixi l'àmbit local i tingui un abast clarament metropolità

L'urba­nisme és pro­ba­ble­ment una de les dis­ci­pli­nes més deci­si­ves a l'hora de defi­nir un model de ciu­tat. Un apri­o­risme que en el cas de Bar­ce­lona és espe­ci­al­ment patent, donada la gran trans­cendència que han adqui­rit les polítiques urbanísti­ques en el procés de trans­for­mació gene­ral que ha expe­ri­men­tat la capi­tal cata­lana en les últi­mes dècades. Després d'un man­dat en què la ciu­tat ha pogut recor­dar el valuós lle­gat històric que va supo­sar la figura d'Ilde­fons Cerdà en la cons­trucció d'aquesta urbs moderna que és Bar­ce­lona, diver­sos arqui­tec­tes i urba­nis­tes expo­sen en aquest arti­cle quina és la seva visió sobre en què ha de millo­rar urbanísti­ca­ment la ciu­tat en els pro­pers anys.

El debat sobre el model Bar­ce­lona, doncs, està obert.

Oriol Bohi­gas

arqui­tecte

“En aquests moments la urgència més impor­tant que té Bar­ce­lona és la reor­de­nació de l'àrea metro­po­li­tana. Actu­al­ment hi ha deu o dotze muni­ci­pis, espe­ci­al­ment de la pri­mera corona, que ja es con­fo­nen amb l'entra­mat urbà de Bar­ce­lona, i s'hi han d'aca­bar inte­grant assu­mint, això sí, que s'ha de pro­duir una des­cen­tra­lit­zació política impor­tant que garan­teixi la seva auto­no­mia.”

Joan Antoni Solans

Arqui­tecte

“A Bar­ce­lona, quan 69 hectàrees fores­tals es clas­si­fi­quen d'espais de regu­lació espe­cial per a sec­tors amb major vin­cu­lació amb la trama urbana, i uns altres 55, per a espais de regu­lació espe­cial per a equi­pa­ments i usos dota­ci­o­nals; les zones esco­lars es qua­li­fi­quen per a hotels; les zones ver­des, per a habi­tat­ges soci­als; les zones d'equi­pa­ments, per a zones resi­den­ci­als i comer­ci­als, i les infra­es­truc­tu­res es finan­cen aug­men­tant les edi­fi­ca­bi­li­tats i els apro­fi­ta­ments: no és que haguem esgo­tat el model Bar­ce­lona com diuen alguns, sinó que els que ens gover­nen l'estan sub­ver­tint de soca-rel, per més que el que en resulta en diguin parc natu­ral, res­pon­dre a l'interès gene­ral, fer política d'habi­tatge social o moder­nit­zar les infra­es­truc­tu­res. Quan això li passa a aquesta ciu­tat, és senyal que hem tocat fons i que cal fer, un cop més, foc nou.”

Jordi Bonet

pre­si­dent de la fede­ració d'asso­ci­a­ci­ons de veïns de bar­ce­lona

“Des de la FAVB recla­mem un urba­nisme inclo­ent i sos­te­ni­ble, que aten­gui a la diver­si­tat social i fun­ci­o­nal de les per­so­nes que hau­ran de fer-ne ús; que aposti per la cohesió social i el ree­qui­li­bri ter­ri­to­rial i que se situï al cos­tat dels interes­sos de les per­so­nes i no de les grans cor­po­ra­ci­ons. Con­si­de­rem pri­o­ritària l'adopció de mesu­res diri­gi­des a l'incre­ment del sòl de titu­la­ri­tat muni­ci­pal, així com la millora dels pro­ce­di­ments de trans­parència i con­trol de les ope­ra­ci­ons urbanísti­ques per evi­tar casos d'irre­gu­la­ri­tats i males pràcti­ques en la seva tra­mi­tació. Final­ment, defen­sem la incor­po­ració del faci­li­ta­dor veïnal en els pro­ces­sos urbanístics, com a figura peri­cial que rea­litzi un dic­ta­men del procés de par­ti­ci­pació.”

Luis Alonso

arqui­tecte

“Com explico en el meu lli­bre 40 ideas para 100 proyec­tos, la “pro­miscuïtat fun­ci­o­nal” és clau per al desen­vo­lu­pa­ment del futur pròxim. Calen edi­fi­cis que com­par­tei­xin usos mix­tos i múlti­ples, amb opti­mit­zació de l'autèntica sos­te­ni­bi­li­tat econòmica, social i energètica. No podem con­ti­nuar pen­sant en edi­fi­cis o àrees uni­fun­ci­o­nals. Han d'estar ope­ra­tius el màxim número d'hores al dia i el màxim número de dies l'any. Cal uti­lit­zar la siner­gia entre les ini­ci­a­ti­ves pública i pri­vada. Unir esforços i objec­tius, com­ple­men­tant els objec­tius, usos i neces­si­tats dels dos sec­tors. La con­cessió admi­nis­tra­tiva i els drets de superfície són fona­men­tals en el futur pròxim. També s'ha d'apos­tar per la ciu­tat com­pacta, fugint de la ciu­tat dis­persa que ha cres­cut les últi­mes dècades en forma de taca d'oli, insos­te­ni­ble econòmica­ment, soci­al­ment i energètica­ment. Fugir de la por escènica a l'edi­fi­cació en alçada. També s'ha de poten­ciar l'ús del subsòl, com a recol­za­ment a la com­pac­tació indi­cada.”

Oriol Clos

arqui­tecte en cap de l'ajun­ta­ment de bar­ce­lona

“S'han de con­ti­nuar els pro­ces­sos oberts de trans­for­mació d'antics tei­xits indus­tri­als de Bar­ce­lona per aco­llir noves acti­vi­tats pro­duc­ti­ves inte­gra­des en el cen­tre mixt i dens de la ciu­tat, com el Dis­tricte 22@ al Poble­nou, i les grans ope­ra­ci­ons de remo­de­lació urbana de les Glòries i Sagrera.

També s'ha de seguir tre­ba­llant en el reco­nei­xe­ment de tots els bar­ris, amb estu­dis dels seus cen­tres històrics, l'apli­cació de la llei de bar­ris i les actu­a­ci­ons d'habi­tatge públic i d'equi­pa­ments com­ple­xos. S'ha de des­ta­car la remo­de­lació dels grans eixos de via­li­tat per posar-los al dia com a espais cívics i ama­bles, de relació i iden­ti­tat.

S'ha d'afron­tar el repte del salt d'escala del pla direc­tor urbanístic de l'àrea metro­po­li­tana, defi­nint polítiques d'estratègia pro­duc­tiva, habi­tatge, infra­es­truc­tu­res i mobi­li­tat i medi­am­bi­en­tals, amb pro­jec­tes de sig­ni­fi­cació i ambició metro­po­li­ta­nes que aju­din a estruc­tu­rar la dimensió de la ciu­tat real, de més de tres mili­ons d'habi­tants.

Tots aquests objec­tius s'han de con­cre­tar en actu­a­ci­ons aco­ta­des en els temps i rea­lis­tes, per afer­mar els plans de desen­vo­lu­pa­ment dels Tres Turons, el Paral·lel o la Sagrera, a Bar­ce­lona, o el pla Besòs, com­par­tit amb els muni­ci­pis veïns, per des­ta­car-ne alguns entre molts d'altres que ja fa anys que es van des­ple­gant.”

Jordi Borja

Direc­tor de l'Àrea Gestió de la Ciu­tat i Urba­nisme, Uni­ver­si­tat Oberta de Cata­lu­nya

“Cal recu­pe­rar l'urba­nisme ciu­tadà i metro­po­lità dels vui­tanta. Pri­o­rit­zant els espais públics i equi­pa­ments amb valor d'ús per a la ciu­ta­da­nia, no als ges­tos arqui­tectònics. Parc cen­tral de Nou Bar­ris, sí; parc cen­tral del Poble Nou, no. El cen­tre de la ciu­tat, Ciu­tat Vella i Eixam­ple, s'ha de pre­ser­var com a ele­ment inte­gra­dor i emblemàtic de la ciu­tat. Limi­tar la ter­ci­a­rit­zació i la turis­tit­zació. Assu­mir la població d'ori­gen immi­grant com a ciu­ta­dans. Els grans bar­ris o dis­tric­tes han de desen­vo­lu­par cen­tra­li­tats. La millor oferta econòmica és la qua­li­tat de tota la ciu­tat. Només un urba­nisme metro­po­lità pot reduir les prin­ci­pals desi­gual­tats ter­ri­to­ri­als i soci­als.

No a les ope­ra­ci­ons d'encla­va­ment, com la zona Fòrum.

No a l'arqui­tec­tura osten­tosa i gratuïta.

No a les aber­rants “nor­mes de civisme”.

No als des­no­na­ments.

No a la pobresa de la política pública d'habi­tatge.

No a la manca d'un govern metro­po­lità democràtic.

No a la manca d'ambició euro­pe­o­me­di­terrànea (eix medi­ter­rani).”

Vicente Gua­llart

direc­tor de l'ins­ti­tut d'arqui­tec­tura avançada de Cata­lu­nya (IAAC)

“Bar­ce­lona ha d'impul­sar la re-gene­ració de la ciu­tat en els pro­pers anys.

L'urba­nisme, més que resol­dre pro­jec­tes pun­tu­als, ha de defi­nir nous para­dig­mes per a la trans­for­mació d'un ter­ri­tori ja urba­nit­zat. Per tant, els pro­jec­tes per desen­vo­lu­par, hau­rien de reforçar un model de ciu­tat fet de bar­ris pro­duc­tius a baixa velo­ci­tat dins d'una ciu­tat de zero emis­si­ons con­nec­tada amb el món.

S'hau­ria d'impul­sar la cons­trucció d'edi­fi­cis i illes auto­su­fi­ci­ents, refor­mes energètiques de bar­ris, eco­bar­ris híbrids, rena­tu­ra­li­zació de l'espai públic i rein­for­mació de la ciu­tat. Coll­se­rola és el parc cen­tral de l'àrea metro­po­li­tana que cal impul­sar.

Bar­ce­lona, després d'inven­tar l'urba­nisme fa 150 anys, i desen­vo­lu­par para­dig­mes cada 25 anys durant el segle XX, neces­sita un canvi de ritme per tor­nar a situar-se en un lloc cen­tral en el debat de la urba­ni­tat glo­bal.”

Antoni Casa­mor

pre­si­dent de la Demar­cació de Bar­ce­lona del Col·legi d'Arqui­tec­tes de Cata­lu­nya (COAC)

“A Bar­ce­lona, mal­grat el que sem­bla, tot està per fer i tot és pos­si­ble. Només hau­ran de can­viar algu­nes pri­o­ri­tats: la política urbanística haurà de ser metro­po­li­tana, no muni­ci­pal; la reac­ti­vació de la cons­trucció d'habi­tat­ges serà la solució, no un luxe; pro­jec­tar la ciu­tat al món serà una neces­si­tat, no retòrica; el model urbà, basat en el paper pro­ta­go­nista dels espais públics, s'ha de man­te­nir i expor­tar. Els arqui­tec­tes, des de la seva sen­si­bi­li­tat, apor­ta­ran els nous valors que demana la soci­e­tat: aus­te­ri­tat, uti­li­tat, sobri­e­tat, rigor, vera­ci­tat, sos­te­ni­bi­li­tat.”

Anto­nio Font

arqui­tecte i catedràtic d'urbanística de la uni­ver­si­tat politècnica de cata­lu­nya

“En el marc de la necessària recu­pe­ració de la capa­ci­tat del sec­tor públic en el govern dels pro­ces­sos urbanístics metro­po­li­tans, cal: la millora de l'actual situ­ació de l'habi­tatge per als grups soci­als més febles o amb neces­si­tats específiques, en tant que dret cons­ti­tu­ci­o­nal no resolt per a una part impor­tant de la nos­tra soci­e­tat; també un ús més raci­o­nal i efi­ci­ent del sòl, evi­tant la dis­persió espa­cial de les acti­vi­tats i la ina­de­quada trans­for­mació ter­ri­to­rial, a través del foment del mixed d'usos com­pa­ti­bles i de les den­si­tats ade­qua­des; final­ment un trans­port públic més efi­ci­ent, amb sis­te­mes d'alta capa­ci­tat (fer­ro­car­ril i les seves moda­li­tats urba­nes) per dis­mi­nuir la crei­xent moto­rit­zació indi­vi­dual.”

Bene­detta Tagli­a­bue

Arqui­tectA

“Bar­ce­lona ha tin­gut una època urbanísti­ca­ment mera­ve­llosa, en què ha fet un esforç cre­a­tiu fantàstic per inven­tar-se.

Últi­ma­ment pot­ser ha cai­gut la seva tensió cre­a­tiva, i ara pot­ser el seu urba­nisme fun­ci­ona amb el pilot automàtic posat.

Els polítics hau­rien de tor­nar a invo­lu­crar els cre­a­tius i pro­fes­si­o­nals en aquest procés per inven­tar la ciu­tat dels pro­pers anys”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.