Sito Canga, més favorit que mai
sant adrià de besòs El PSC té a l'abast revalidar la majoria absoluta per quarta vegada consecutiva. La figura de l'alcalde i candidat, sempre destacada, pot eixamplar-se amb els canvis de lideratge produïts en els altres partits
És molt alt. Probablement un dels alcaldes més alts de Catalunya. Però la talla de Jesús M. Canga va més enllà de l'aspecte físic. Conegut popularment com a Sito, la seva imatge política impregna molts racons de la ciutat que governa, Sant Adrià de Besòs. Si, com diuen, el que la gent vota en unes eleccions municipals és més la persona candidata que no pas el partit que representa, el carisma i el lideratge de Canga és una aposta segura pel PSC. I enguany, amb la retirada d'històrics rivals a les files populars i convergents, la diferència que sempre ha tingut aquest batlle respecte als seus rivals pot ser més accentuada que mai en la cita del 22-M.
Tant és així que els socialistes adrianencs podrien aconseguir la quarta majoria absoluta consecutiva amb Canga al capdavant. El batlle és un valor segur i això ho saben també molt bé al carrer Nicaragua. No en va, li van demanar que continués a primera línia després dels estralls que el cas Pretòria va fer en part del socialisme de la comarca, esquitxant-lo a ell de passada.
Amb aquest panorama, tot sembla indicar que el repartiment de regidors no canviarà gaire respecte al 2007. Ara, al PSC, que té quinze regidors, el segueix a molta distància el PP, que en té tres. Tot i la marca, el fet que la direcció popular a Barcelona no hagi acceptat el candidat aprovat per l'assemblea local, l'actual regidor Joan Martí, pot restar-li suport en les eleccions. La maniobra popular ha acabat col·locant l'atleta Jesús A. García Bragado com a cap de llista, fet que ha motivat la marxa de la candidatura d'un altre històric, i també regidor, Salvador Aragall. Caldrà veure si això té un efecte negatiu en els votants.
Qui també presenta cara nova és CiU. Ja fa mesos que Josep Sabadell va passar el testimoni a Mireia Hernández, cap de llista de la federació. CiU té un regidor i aspira a millorar els resultats aprofitant els vents favorables després de les eleccions del novembre. Amb un electorat fidel, la retirada del fins ara líder local de Convergència pot dificultar l'ascens de la formació, que té el seu sostre a Sant Adrià en les eleccions del 1995, en què va aconseguir cinc regidors.
El que repeteix candidat és ICV-EUiA, amb Gregorio Belmonte al capdavant. Soci minoritari del govern des de fa dos mandats, té dos regidors però els seus responsables estan convençuts que tenen possibilitats de millorar resultats i poder renovar el pacte amb els socialistes amb unes altres condicions. El cap de llista ja ha manifestat que per mantenir el pacte serà clau l'acord per escrit d'un pla de mandat; una exigència, però, que no farà perillar el futur govern socialista, ja que, si res no canvia, els de Sito podran governar en solitari si volen. El cert és que l'alcalde i cap de llista socialista ha dit que vol obrir el govern a altres formacions, i tot indica que ho podria fer amb CiU, tenint en compte que hi ha molts projectes que necessiten el suport de la Generalitat.
Es desconeix si en els plans de l'alcalde hi hauria afegir també Renovació per Sant Adrià, sorgida de l'acord entre el col·lectiu del mateix nom i ERC. Núria Arnau, que va ser candidata per ERC fa quatre anys, ha estat molt crítica amb el govern i en aquests comicis aspira a obtenir representació i poder “entrar al consistori la veu del poble”. El 2007, des d'Esquerra, va quedar a uns 30 vots d'aconseguir-ho. Ciutadans, Solidaritat i PxC també presenten candidatura a l'alcaldia de Sant Adrià.
Fa uns dies, en l'entrevista electoral a l'alcalde Canga publicada per aquest diari, l'alcaldable socialista presumia que aquest mandat que ara esgota ha estat el mandat de “més activitat d'inversió en la història” del municipi. Sense necessitat de revisar un per un els pressupostos de cada any, el cap de llista socialista té part de raó si repassem algunes de les actuacions que s'han fet en aquests quatre anys. En aquest temps, l'espai públic del barri de la Mina ha continuant evolucionant, amb vials com ara la Rambla o equipaments com ara la biblioteca o la zona esportiva. Força carrers de Sant Adrià Nord i algun de Sant Joan Baptista han estat renovats, així com s'ha remodelat el vial de Sant Ramon de Penyafort. Econòmicament, la caixa municipal està resistint prou bé l'impacte de la crisi, amb idees d'estalvi energètic com ara el projecte per regar el marge esquerre de la ciutat aprofitant l'aigua freàtica del riu Besòs.
dsfsR
Q