Política

CiU i PP volen evitar un tercer tripartit

terrassa ·

Les enquestes donen a CiU més opcions que mai per intentar un assalt a l'alcaldia, tot i que s'hauria de produir un cataclisme al PSC i necessitaria pactar, presumiblement, amb el PP

Dos man­dats de tri­par­tit i en vies d'aca­bar amb un ter­cer. Així es pre­senta el pano­rama a Ter­rassa després del 22 de maig, on el PSC ha estat hegemònic durant 32 anys i on en els dar­rers vuit –després de per­dre la majo­ria abso­luta l'any 2003 amb el relleu de Manuel Royes per Pere Navarro– ha gover­nat amb ICV-EUiA i ERC, tot i tenir 13 regi­dors. El can­di­dat de CiU per ter­cera vegada, el cone­gut par­la­men­tari Josep Rull, té entre cella i cella can­viar aquesta tran­quil·litat elec­to­ral que sem­pre es res­pira en les elec­ci­ons al muni­cipi.

A la ciu­tat del bon caliu polític –bate­jada des de ja fa anys com l'oasi ter­ras­senc, a diferència de ciu­tats veïnes– Rull és l'únic que en algu­nes oca­si­ons s'ha des­pen­jat d'aquest guió qüesti­o­nant la gestió del tri­par­tit en pro­jec­tes com el del parc audi­o­vi­sual, la com­pra del tea­tre Prin­ci­pal, la manca de sòl indus­trial, els plans de bar­ris, la dupli­cació d'obres o la capa­ci­tat d'anes­te­siar i con­tro­lar les enti­tats, entre altres.

I a la ter­cera, amb el lema d'El millor canvi per a Ter­rassa, CiU vol fer créixer els sis regi­dors actu­als i treure un vot més que el PSC. Les enques­tes, fetes fa molts mesos, els donen, en el cas més opti­mista, un empat de regi­dors amb els soci­a­lis­tes, que ara en tenen 13, però s'ha de veure quina incidència té en l'elec­to­rat l'efecte reta­lla­des del govern de la Gene­ra­li­tat. En els dar­rers comi­cis naci­o­nals del novem­bre, CiU va gua­nyar a Ter­rassa, però tam­poc era la pri­mera vegada que ho feia, tot i que sí que ho era amb una diferència tan alta de vot (37,3% per als naci­o­na­lis­tes i 20,14% per als soci­a­lis­tes). El can­di­dat del PSC, Pere Navarro, com molts d'altres, no nega que el con­text gene­ral pugui tenir alguna incidència extra­po­la­ble, però en mini­mitza l'efecte, ja que la història demos­tra que el ciu­tadà té clar que vota en clau muni­ci­pal. En qual­se­vol cas el tarannà de Navarro sem­pre ha estat dia­lo­gant i bus­cant el con­sens, i té el coixí de tran­quil·litat que li dóna pen­sar que la ree­dició del tri­par­tit és molt fac­ti­ble. I més, si es té en compte que també es va esten­dre la mà tant a eco­so­ci­a­lis­tes com a repu­bli­cans quan tam­poc els era neces­sari.

Amb tot, un dels bene­fi­ci­ats per aquest con­text pot ser el PP –com també pel con­text esta­tal– que estrena can­di­dat, Gabriel Turmo, i que ha rejo­ve­nit molt la llista. És cons­ci­ent que poden ser més deci­sius que mai i vol el quart regi­dor. Però els popu­lars només ho seran si l'esce­nari és el de dava­llada del PSC i pujada espec­ta­cu­lar de CiU, una com­bi­nació no des­car­ta­ble, però sí poc pro­ba­ble.

ICV-EUiA també s'apunta al dis­curs de par­tit deci­siu, en aquest cas per garan­tir un govern d'esquer­res. El seu can­di­dat, Manel Pérez, és un veterà al con­sis­tori i un dels actors i defen­sors prin­ci­pals de la feina feta en els tri­par­tits. La coa­lició eco­so­ci­a­lista acos­tuma a tenir garan­tit el vot d'un elec­to­rat molt fidel i tot fa pen­sar que serà el que tindrà uns resul­tats més esta­bles.

I més ambigu per a alguns i equi­dis­tant per a altres és el dis­curs d'ERC, l'altre soci de govern, que enguany anirà en coa­lició amb Rea­gru­pa­ment. El seu can­di­dat, Isaac Albert, pre­fe­reix par­lar de cen­tra­li­tat política, apel·lant a la con­dició de for­mació d'esquer­res, però també a la d'inde­pen­den­tista. De por­tes enfora no es casen amb ningú, dema­nant, d'una banda, a CiU que públi­ca­ment digui que no pac­tarà amb el PP i, de l'altra, afir­mant que no ree­di­ta­ran el tri­par­tit si no s'inte­ri­o­ritza una altra manera de gover­nar. De por­tes endins la màxim pre­o­cu­pació és man­te­nir els dos regi­dors i atu­rar l'onada de des­gast que el par­tit pateix a nivell naci­o­nal.

A aques­tes difi­cul­tats dels repu­bli­cans s'haurà de sumar la presència de les CUP i de Soli­da­ri­tat Cata­lana per la Inde­pendència (SI), que els poden treure votants. Però no són els únics dels grans par­tits que esta­ran amb la mosca dar­rere l'ore­lla. Fins a 17 can­di­da­tu­res es pre­sen­ten a Ter­rassa, nou més que el 2007. Ciu­ta­dans (Cs) vol superar els 2.547 vots que va treure fa qua­tre anys i repe­teix can­di­dat, amb Javier González, i les pro­pos­tes polítiques de Pla­ta­forma per Cata­lu­nya (PxC), Par­tit per Cata­lu­nya (PxCat) o Via Democràtica, totes amb dis­cur­sos simi­lars, poden treure vots a PP, PSC i CiU. Als popu­lars els ha sor­tit una escissió a Ter­rassa, amb la for­mació Unió de Cen­tre, i en el pano­rama muni­ci­pal també s'ha incor­po­rat a la lluita elec­to­ral el nou Par­tit Avança Ter­rassa (PAT), men­tre que repe­tei­xen el Par­tit Família i Vida (FiV) i tan­quen les can­di­da­tu­res els Escons en Blanc, la Uni­fi­cación Comu­nista de España i els ultra­dre­tans de la Falange Española de las JONS.

La capa­ci­tat de mobi­lit­zar i engres­car l'elec­to­rat en una ciu­tat tra­di­ci­o­nal­ment abs­ten­ci­o­nista, també tindrà molt a dir en la com­po­sició del pròxim ple. En els comi­cis del 2007 es va enfi­lar al 55,7%, deu punts més que el 2003, fet que va per­me­tre al PSC man­te­nir els 13 regi­dors tot i haver per­dut 5.612 vots i a CiU, gua­nyar-ne un. Ales­ho­res l'única can­di­da­tura que va créixer va
ser la CUP.


R


Q

Passeu i jugueu
Fins a disset candidatures es presenten, dues amb segell exclusiu terrassenc: el Partit Avança Terrassa (PAT) i la Unió de Centre de Terrassa (UCT), format majoritàriament per escindits del PP. També hi serà Ciutadans, amb possibilitats de sortir i que repeteix candidat amb Javier González, i com a incògnites falta veure què aconsegueix Plataforma per Catalunya.
Joan Antoni Poca
Solidaritat Catalana per la Independència (SI)
Nascut el 1974. Arquitecte. Primera vegada que es presenta.
Pere Navarro
PSC
Nascut el 1959. Llicenciat en Biologia, Alcalde des del 2002.
Josep Rull
CiU
42 anys. Advocat. Diputat al Parlament, és el tercer cop que es presenta.
Gabriel Turmo
PP
43 anys. Advocat. Regidor des de 1995 i primer cop que és cap de llista.
Manel Pérez
ICV-EUiA
52 anys. Llicenciat en geografia i història. Tercer cop que és cap de llista.
Isaac Albert
ERC-Reagrupament
Nascut el 1969. Assessor financer. Es presenta per segona vegada.
Javier González
Cs
44 anys. Gestor en telecomunicacions. Repeteix com a candidat.
Jaume Soler
CUP
Nascut el 1975. Va fundar la CUP a Terrassa el 2002 i s'estrena de cap de llista.
Jesús Rodríguez
Unió de Centre per Terrassa (UCT)
42 anys. Va començar als 18 anys al Partit Comunista i va acabar al PP.
LESCLAUS
Els pactes.
És molt probable que el tripartit torni a sumar. I més si CiU experimenta una pujada. La federació prefereix no mullar-se parlant d'una aliança amb el PP i espera que si són els més votats els deixin governar.
21.676
aturats
hi havia el març a Terrassa, una xifra rècord a la ciutat. Es va fer un pla anticrisi consensuat i s'han destinats romanents del pressupost a mesures concretes, però la xifra va creixent. És el principal eix de tots els programes electorals.
Atomització i abstenció.
Disset candidatures poden dispersar el vot i afectar els grans partits, però falta veure quin grau d'abstenció hi haurà i a qui perjudicarà més.
Alicia Peralta
Partit Avança Terrassa (PAT)
48 anys. Doctora en Psicologia del Desenvolupament Humà.
Joaquim Rosique
Plataforma per Catalunya (PxC)
Rafael Villagrasa
Partit per Catalunya (PxCat)
Vicenç Vila
Partit Família i Vida (PFiV)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.