Política

JOSEP CAMPRUBÍ

Candidat del PSC a l'alcaldia de Manresa

“Amb CiU també tenim elements en comú”

El PSC, que ha governat durant 16 anys amb ERC i ICV, obre la porta a la sociovergència amb vista al 22-M

L'alcalde defensa que Manresa s'ha pogut transformar malgrat la crisi

Experiència com a aval
Nascut a Manresa fa 56 anys, és llicenciat en ciències de l'educació. Diu que és un home inquiet i resolutiu, i que no l'espanten ni la feina ni les dificultats. Pretén repetir l'alcaldia i apel·la a la seva experiència per aconseguir-ho.

Va entrar com a regidor a l'Ajuntament de Manresa el 1999 i va arribar a l'alcaldia set anys després, quan Jordi Valls va ser nomenat conseller del govern de Pasqual Maragall. Josep Camprubí va renovar el càrrec el 2007 i, ara, encapçala la llista del PSC per segona vegada.

Què ha guanyat Manresa durant aquests anys?

Moltes coses, sobretot si tenim en compte que hem acabat la partida en plena crisi. El balanç és altament positiu perquè els grans projectes de transformació de la ciutat s'han pogut tirar endavant. Manresa ha guanyat en temes sanitaris, amb l'ampliació de l'hospital Sant Joan de Déu, i ha crescut en equipaments culturals i esportius. També vam saber reaccionar quan es van intuir els temps de crisi. Fa més de dos anys es van plantejar mesures anticrisi, com ara ajudar a les famílies més necessitades o ajudar la gent que està a l'atur a trobar ocupació, que no sempre s'aconsegueix.

Quins són els seus principals actius per revalidar l'alcaldia?
El fet d'haver aconseguit aquesta transformació i no haver-ho fet sol. Evidentment, les ciutats no només les fan els alcaldes, sinó que també les fan les entitats. Manresa s'ha gestionat a partir d'un pacte i allò que fas ho has hagut de pactar ja amb altres grups polítics o entitats. La cultura del pacte és un actiu que té la ciutat perquè quan van maldades ja estàs acostumat a parlar amb l'altre. Un altre actiu que jo puc presentar és que he apostat sempre per la innovació o la transferència tecnològica, és a dir, des de fa anys entenem que la creació d'ocupació vindrà si les empreses arriben a innovar o no. Hem aconseguit tenir un centre tecnològic de referència i el Parc Tecnològic, que em sembla que són els dos millors actius per afrontar la sortida de la crisi perquè ens permeten acollir o crear noves empreses. Això ho ha promogut el govern que jo he encapçalat i, per tant, entenc que aquest és un altre actiu.

Després de 16 anys al govern, el cicle del tripartit s'ha esgotat?

L'etapa s'haurà acabat en funció dels resultats que els ciutadans decideixin. Per tant, jo no dono res per acabat perquè dependrà dels resultats. S'acaba el tripartit, o s'acaba el pacte, el dia que hi hagi una força que tingui majoria per governar sola. Fa quatre anys es podria haver fet un altre tripartit entre CiU, ERC i la CUP, o uns altres, però CiU no va tenir la capacitat de generar confiances amb altres partits per crear la majoria per governar. Nosaltres fa 16 anys que hem tingut aquesta capacitat i amb aquesta capacitat hem aconseguit transformar la ciutat.

Ha estat difícil treballar amb ERC i ICV-EUiA en quest mandat?

[Silenci] La falta de recursos ha obligat a plantejar les coses amb més profunditat. Però no és que hagi estat més difícil parlar amb els socis de govern, és que la situació era més complexa. Quan la mar és plana, tothom navega més fàcilment.

La sociovergència podria prosperar a Manresa?

Jo vull tenir la majoria suficient per governar sol, però probablement hi hagi d'haver acords. No tanco cap porta, seurem a parlar amb aquells que comparteixin més o menys el nostre projecte. Amb ERC i ICV hem coincidit aquests anys, però segur que amb CiU també tenim elements programàtics en comú. En els grans projectes de ciutat hem anat tots de bracet.

Quines prioritats té el PSC?

La primera és la creació d'ocupació. Perquè hi hagi feina cal ajudar les empreses, com a mínim, perquè es puguin instal·lar i, per tant, Manresa ha de ser un element atractiu, amb el màxim de serveis per a les empreses i allò que necessiten, que són els centres d'innovació i els centres tecnològics. La segona és que Manresa estigui ben comunicada arreu del país. Per tant, hem de continuar treballant, evidentment, per les comunicacions amb Barcelona. Manresa ha de ser la capital de la Catalunya central o, com jo dic, la ciutat capital dins la Catalunya central. Una altra prioritat serà treballar per la qualitat de vida dels manresans, que tinguin els serveis assistencials necessaris i els serveis socials i de salut, però també que a l'espai on viuen estiguin en condicions.

Quines són les seves assignatures pendents?
Assignatures pendents? Saps que passa, que quan a un les coses li van bé... [riu] Em fa pensar... Hem començat a transformar la façana del riu, una part ja està feta, però aquesta transformació ha de continuar i, per tant, és una assignatura pendent. Una altra és que cadascun dels barris tingui més instal·lacions esportives o culturals. Al voltant de l'Agulla hem de fer un gran parc i també volem convertir el parc de Puigterrà en un gran parc. Segur que me'n deixo alguna.

La situació econòmica de l'Ajuntament és preocupant? Han aplicat un pla antidèficit...

La situació és preocupant per a tothom. Vam aplicar el pla l'any passat i vam tenir bons resultats. El 2009 vaig tancar el pressupost amb un dèficit de quatre milions i el 2010 l'he tancat amb un saldo positiu de 13.000 euros. Per tant, vam tenir capacitat de reacció. Ara, és cert que tinc un dèficit acumulat de vuit milions. Aquest tema l'he de reconduir. Cal gastar menys per poder recuperar el dèficit.

L'ajuntament de Manresa és un dels més endeutats de Catalunya...
Endeutat dins dels marges de la llei, de les regles del joc. El problema no és si estàs endeutat o no, el problema és si tu pots tornar els diners o no. Si a mi m'han donat un crèdit fins al màxim és perquè els bancs han cregut que l'ajuntament el pot tornar. A mi no em preocupa tant l'endeutament, sinó la capacitat que puguem tenir de retornar el deute. I, fins ara, nosaltres hem pogut retornar els diners i cap problema. Cal dir també que estem endeutats perquè s'ha transformat Manresa. El deute s'ha invertit a la ciutat i els manresans ho estan gaudint.
La reducció salarial als treballadors de l'ajuntament ha sigut un dels seus maldecaps?
I tant. La situació de crisi vol dir sacrificis per tothom, retallada de salaris per tothom, des de l'alcalde fins a l'últim treballador. Que et treguin diners no agrada, però va ser una decisió que vaig haver de prendre i els resultats estan aquí. Hem quadrat el pressupost de l'any passat i això ens permet afrontar el futur en millors condicions. Ara he de resoldre aquells ponts que es trenquen quan hi ha un conflicte. Estàvem sota mínims i podem parlar-ne millor ara, un cop hem fet els deures. Les pèrdues ja s'estan frenant, ara podem parlar de futur.
El retard en les obres de la plaça de la Reforma ha rebut moltes crítiques...
Amb la plaça de la Reforma va costar temps posar-se d'acord amb el projecte i trobar algú que volgués fer-lo. Quan l'hem tingut, el projecte no s'ha pogut desenvolupar o s'ha hagut de modificar. Les obres poden durar cinc, set anys, però s'han fet. I, per tant, podem criticar el procés de les obres, però em sembla que el que hem de valorar és que finalment Manresa té una entrada digna per la plaça de la Reforma. Estic convençut també que amb el temps formarà part del paisatge urbà i als ciutadans els agradarà, tot i que hi ha gent que no l'ha criticat mai. Hi ha veïns que l'han vist bé des del primer dia.
També ha generat polèmica l'actuació al parc Vila Closes.
Allà es va fer un exercici de participació amb els veïns sobre com volien fer la seva plaça. Al final, sembla que allò que en el seu dia es va aplaudir, perquè quan es va fer el projecte es va ensenyar i es va aplaudir, no és el que els veïns havien entès. S'havien imaginat una cosa que no era, o ens vam explicar malament nosaltres. Ara, a la vista, si això no és el que volem, doncs modifiquem-ho. Hem hagut de fer un altre exercici de participació i, al final, hem pactat un nou acord sobre el parc Vila Closes amb la implicació i el compromís dels veïns.
El 2007 va haver-hi una forta abstenció, a què ho atribueix?
Ja no recordo què va passar el 2007. De vegades, quan la gent ja està contenta no vota per conformisme. De què depèn que aquell dia vagis a votar o no? De moltes coses. Alguns dies de si fa sol o no fa sol. Hi ha moltes circumstàncies. És cert que en aquests temps hi ha hagut un desprestigi generalitzat de la política. Però jo penso que li fem un mal favor a la ciutat on vivim quan no ens impliquem encara que només sigui anant a votar una vegada cada quatre anys perquè és una manera de dir el que penses.
Com és la llista del PSC?
Altament renovada, amb compromís social i oberta. Variada quant a edats i amb gent que té molta il·lusió de treballar per la seva ciutat. Hem buscat persones de diferents àmbits de la societat, que fa temps que estan fent política sense adonar-se, i els hem volgut incorporar a la llista perquè aquesta mateixa bona feina que fan al món associatiu la puguin fer a la ciutat. A més a més, vénen com a independents i aquest és un símbol d'obertura del partit cap a aquella gent que ja fa temps que va agafar un compromís social.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.