Política

Tot queda en família

La reforma de la llei electoral ha modificat el sistema de votació a Sant Jaume de Frontanyà i els 19 electors del poble més petit del país han d'elegir tres regidors en comptes de triar directament l'alcalde

Arran del canvi, al municipi s'han presentat fins a cinc candidats, entre els quals hi ha l'actual batlle, la seva dona i una altra parella

“Abans era macoperquè votàvem de manera diferent
i les paperetes, i fins i tot
els sobres, eren diferents”

Els dinou elec­tors de Sant Jaume de Fron­tanyà (Ber­guedà) han hagut de rumiar més que mai quin can­di­dat vota­ran avui, ja que el poble més petit de Cata­lu­nya afronta aques­tes elec­ci­ons muni­ci­pals com els comi­cis més plu­rals de la seva història. Les llis­tes són ober­tes i els votants podran esco­llir ni més ni menys que entre cinc can­di­dats, dos dels quals es pre­sen­ten sota les matei­xes sigles. Hi ha, doncs, un can­di­dat per cada qua­tre habi­tants del poble. Cal dir, però, que aquesta no és l'única pecu­li­a­ri­tat de la con­tesa elec­to­ral a Sant Jaume. L'alcalde, Ramon Vilalta, repe­teix com a can­di­dat d'ERC i riva­litza amb la seva dona, Maria Pérez, l'alcal­da­ble de CiU. Els dos can­di­dats de Progrés Muni­ci­pal (PM), Ivet Mon­cusí i Rubén Lladós, també són pare­lla i veïns del poble. Fins i tot hi ha una can­di­data fan­tasma, María del Rocío Alcalá, del PP. Cap veí la coneix i, per això, és pro­ba­ble que no obtin­gui cap vot. Així doncs, mal­grat la vari­e­tat, es pot dir que tot que­darà a casa.

El fet que s'hagin pre­sen­tat qua­tre can­di­da­tu­res a Sant Jaume de Fron­tanyà no és casual. Fins ara, el poble –com la resta de muni­ci­pis de menys de 100 habi­tants– s'ha regit pel sis­tema de con­sell obert, de manera que els elec­tors sem­pre han votat direc­ta­ment l'alcalde, l'únic càrrec electe. Tots els veïns majors de 18 anys són con­se­llers i tenen dret a veu i a vot en el ple, que es con­voca cada tres mesos. “És el mateix que fun­ci­o­nar per una assem­blea popu­lar”, explica l'alcalde, que ocupa el càrrec des de fa vuit anys. Ara, la recent reforma de la llei elec­to­ral ha modi­fi­cat el sis­tema de votació i avui els elec­tors hau­ran d'esco­llir tres regi­dors, que després deci­di­ran qui és el nou bat­lle. El canvi podria faci­li­tar que algun can­di­dat de fora del poble fos esco­llit i aquesta pos­si­bi­li­tat ha ani­mat altres veïns de Sant Jaume a pre­sen­tar-se a les elec­ci­ons. “Què hem de fer aquí d'un regi­dor que sigui de Bar­ce­lona o de Lleida si, a més a més, no el conei­xem?”, es pre­gunta Vilalta. L'alcalde, doncs, està encan­tat de com­pe­tir amb la seva dona: “Ella m'ha aju­dat molt des de dar­rere i, ja que ha can­viat la llei, vam pen­sar que podria con­ti­nuar-ho fent com a regi­dora; tots dos som naci­o­na­lis­tes, cata­la­nis­tes i inde­pen­den­tis­tes, l'única diferència és que jo sóc repu­blicà i la meva dona no.” Vilalta també cele­bra que els dos can­di­dats de PM –la marca blanca del PSC– deci­dis­sin pre­sen­tar-se. "Els conei­xem molt, són macos i intel·ligents, i tenen ganes de tre­ba­llar pel poble”, explica. Davant un pano­rama elec­to­ral tan fami­liar, l'alcalde afronta la cita amb les urnes amb espor­ti­vi­tat: “Sur­tin els resul­tats que sur­tin, haurà gua­nyat el poble; diuen que vox populi, vox Dei [la veu del poble és la veu de Déu].”

Cam­pa­nya sense mítings ni car­tells

La nova situ­ació ha pro­vo­cat que a Sant Jaume s'hagi vis­cut amb nostàlgia el procés elec­to­ral. “El con­sell obert era un tret tra­di­ci­o­nal del poble més petit de Cata­lu­nya; abans era molt maco perquè votàvem de manera dife­rent als altres muni­ci­pis i les pape­re­tes, i fins i tot els sobres, eren dife­rents”, recorda l'alcalde. El canvi ha aga­fat tot­hom de sor­presa. “Sem­bla que hagin refor­mat la llei amb pre­me­di­tació, noc­tur­ni­tat i traïdoria”, manté Vilalta. Tot ple­gat ha deso­ri­en­tat una mica els veïns, que, fins ara, deci­dien en l'últim ple del man­dat si volien que l'alcalde con­tinués en el càrrec o no i, en cas afir­ma­tiu, només havien de dipo­si­tar la seva pape­reta a l'urna el dia de les elec­ci­ons, que d'aquesta manera es con­ver­tien en un tràmit.

Apro­fi­tant els dies de cam­pa­nya, l'alcalde ha anat expli­cant als veïns com hau­ran de votar a par­tir d'avui. Els elec­tors tro­ba­ran una única pape­reta amb totes les can­di­da­tu­res i tenen la pos­si­bi­li­tat de mar­car amb una creu el nom d'un o dos dels can­di­dats. “Molta gent m'ha dit que em posa­ria les dues creus a mi i els he hagut d'acla­rir que no ho facin perquè la pape­reta serà nul·la i no m'hau­ran fet cap favor”, explica Vilalta. De les 19 per­so­nes cen­sa­des, és pro­ba­ble que dues no votin perquè no viuen al poble, entre les quals hi ha la filla de l'alcalde, que fa temps que és a l'Índia. En prin­cipi, doncs, els can­di­dats es dis­pu­ta­ran 17 vots i, per això, és impor­tant que els veïns no s'equi­vo­quin. “Un vot més o menys pot can­viar mol­tes coses; a vega­des ve d'un vot, poder sor­tir esco­llit”, adver­teix Vilalta, tot pen­sant en la can­di­data del PP. A Sant Jaume, on el tracte per­so­nal amb els alcal­da­bles és més impor­tant que les sigles que repre­sen­ten, no cal fer més cam­pa­nya que aquesta. No fan falta car­tells ni actes polítics. “Jo encara no he començat la meva cam­pa­nya i suposo que no hi haurà pas cap míting”, bro­me­java Vilalta la set­mana pas­sada. L'alcalde encara dubta si Sant Jaume fun­ci­o­narà com la resta de muni­ci­pis després de les elec­ci­ons o si podrà con­ti­nuar fun­ci­o­nant amb el règim de con­sell obert. “Ens hau­rem d'acos­tu­mar a votar regi­dors; espe­rem que el canvi sigui pel bé de la democràcia”, con­clou resig­nat.

19
persones
hi ha inscrites al padró municipal, que coincideix amb el cens electoral.
2
treballadors
té el consistori, l'alcalde –que fa dos anys que cobra– i la secretària. Els veïns ho fan tot i, un dia qualsevol, es pot trobar l'alcalde tallant herba o netejant el poble. Quan cal fer algun projecte, contracten un arquitecte de Berga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.