Política

Alcaldes des del 1979

Una vintena de candidats aspiren a repetir mandat a Catalunya després de 32 anys al capdavant de l'Ajuntament

Majoritàriament són a petites localitats de la Segarra, el Berguedà i l'Alt Empordà

Tots són personatges carismàtics al seu poble, però és un fenomen en vies d'extinció

Una vin­tena dels alcal­des que aspi­ren a la ree­lecció en els comi­cis d'avui ho són des del 1979, les pri­me­res elec­ci­ons democràtiques. Què és el que fa que un alcalde duri 32 anys seguits diri­gint un ajun­ta­ment? És perquè el poble l'apre­cia, o perquè no hi ha ningú més capa­ci­tat per ocu­par el càrrec? Aquesta vin­tena de repre­sen­tants muni­ci­pals peren­nes posen sobre la taula aques­tes pre­gun­tes. I la con­clusió és que hi ha una mica de tot, però sem­pre amb un notori reco­nei­xe­ment ciu­tadà. En tots els casos es tracta de loca­li­tat peti­tes. Cadas­cuna és ben bé un món.

L'alcalde de Seva (Osona), Josep Pal­ma­rola, és un d'aquests bat­lles peren­nes. I explica la seva intenció de repe­tir perquè la crisi econòmica ha afec­tat els muni­ci­pis, i no creu que sigui el moment de ple­gar. “Hi ha aju­des pen­dents que estem nego­ci­ant. I tal com està la situ­ació, vaig pren­dre la decisió de tor­nar a encapçalar la can­di­da­tura”.

El minúscul grup d'alcal­des degans està molt repar­tit pel ter­ri­tori, sobre­tot en comar­ques com ara la Segarra, el Ber­guedà i l'Alt Empordà. És el rerepaís de les loca­li­tats peti­tes, que gene­ral­ment han que­dat al marge de la mas­si­fi­cació.

L'alcalde de Seva aspira nova­ment a les elec­ci­ons com va fer fa 32 anys, igual que Andreu Alet (Odèn, Sol­sonès), Ama­deu Duch (els Gari­dells, Alt Camp), Daniel Górriz (Pru­llans, Baixa Cer­da­nya), Jaume Llo­bet (Mon­tornès de Segarra), Josep Orri­ols (Cas­te­llar de n'Hug, Ber­guedà), Ramon Pintó (Gra­nya­ne­lla, Segarra), Valentí Riera (Agui­lar de Segarra, Bages), Narcís Deu­se­das (Palau-saver­dera, Alt Empordà), Josep Vilar (Mont­clar, Ber­guedà), Joan Vich (Vila­nova del Camí, Anoia) o Pere Mora­dell (Tor­ro­e­lla de Fluvià, Alt Empordà).

Llis­tes ober­tes

Hi ha un feno­men que con­firma la popu­la­ri­tat que tenen alguns d'aquests alcal­des a la seva població. I és que la majo­ria d'ells gover­nen amb un gran suport elec­to­ral. En loca­li­tats peti­tes, com és per exem­ple el cas d'Agui­lar de Segarra, que amb prou fei­nes té 150 habi­tants, en les elec­ci­ons muni­ci­pals es voten per­so­nes con­cre­tes, i no pas can­di­da­tu­res. Són les deno­mi­na­des llis­tes ober­tes, que s'apli­quen als pobles amb menys de 250 elec­tors per faci­li­tar la tria de càrrecs entre els veïns. Però l'alcalde de la loca­li­tat, Valentí Riera, està con­vençut que és més sen­zill gua­nyar les elec­ci­ons i entrar a l'alcal­dia que no pas després man­te­nir-s'hi.

Pal­ma­rola recorda que el pri­mer cop que va pre­sen­tar-se a les muni­ci­pals a Seva l'any 1979 va gua­nyar amb majo­ria rela­tiva, però després ja va acon­se­guir sem­pre l'abso­luta. “La clau ha estat la il·lusió d'un pro­jecte al ser­vei del poble. Fer-hi les infra­es­truc­tu­res que fan falta.
I, miri, sem­pre veus coses que fal­ten”.

L'alcalde de Tor­ro­e­lla de Fluvià coin­ci­deix amb el de Seva que en la política muni­ci­pal sem­pre que­den coses per fer. Pere Mora­dell ha gover­nat sem­pre amb majo­ria abso­luta, cosa que con­firma que també és un polític ben valo­rat a la seva loca­li­tat. “Crec que la gent ho inter­preta així. Entén que fem les coses prop de bé”.

Tot indica que aquest serà el dar­rer man­dat en què es pre­sen­ten alcal­des que van entrar el 1979. Són una espècie en extinció, que retro­ce­deix en nom­bre a cadas­cun dels comi­cis. En aques­tes elec­ci­ons són tants els alcal­des d'aque­lla pri­mera for­nada que ple­guen com els que han optat per con­ti­nuar. En res­ta­ran només la mei­tat.

Fa quinze dies els que donen per aca­bada la seva acti­vi­tat local van ser guar­do­nats en un acte con­junt orga­nit­zat per l'Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis i la Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya, con­jun­ta­ment amb la Gene­ra­li­tat. Hi van assis­tir els alcal­des històrics de Cas­te­llolí (Anoia), Espo­lla (Alt Empordà), Lla­dorre (Pallars Sobirà), Móra la Nova (Ribera d'Ebre), Riba-roja (Rivera d'Ebre), Sant Joan de Mollet (Gironès), Santa Mar­ga­rida i els Mon­jos (Alt Penedès), Sori­guera (Pallars Sobirà), Viver i Ser­ra­teix (Ber­guedà) i Cam­pe­lles (Ripollès). Tots ells han cedit el tes­ti­moni a un altre can­di­dat.

Quan el poble ho demana

L'alcalde de Mont­clar acla­reix que ell encara no ha llançat la tova­llola perquè es troba que al poble li diuen que es con­tinuï pre­sen­tant. “I a més, en tinc ganes”, hi afe­geix. En el seu cas, un altre cop la votació es farà amb llis­tes ober­tes, perquè és una loca­li­tat amb pocs habi­tants. “Aquesta vegada hi haurà qua­tre llis­tes, però la gent vota qui vol. Sor­ti­ran cinc regi­dors, i aquests esco­lli­ran qui és alcalde. Fins ara m'ha tocat sem­pre a mi, i ara ja ho veu­rem”. El de Mont­clar és un ajun­ta­ment pecu­liar ber­guedà, i a causa del poc neguit que hi ha al muni­cipi. Les ofi­ci­nes muni­ci­pals només obren els dime­cres i els diven­dres a la tarda. En tenen prou.

L'alcalde de Seva subrat­lla que un requi­sit impor­tant per a un repre­sen­tant muni­ci­pal és dir la veri­tat a la gent. “Espe­ci­al­ment ara que l'eco­no­mia es troba en una situ­ació deli­cada”. El bat­lle de Tor­ro­e­lla de Fluvià coin­ci­deix amb l'apre­ci­ació, i hi afe­geix un altre requi­sit d'expert per als alcal­da­bles: “Pri­mer de tot, per sobre de tot, aquesta feina t'ha d'agra­dar. T'ha d'agra­dar estar al ser­vei del teu poble”. Com en totes les fei­nes, de fet. Aques­tes seran les nove­nes elec­ci­ons en què pre­nen part aquests pecu­li­ars polítics. La desena, diuen, serà la bona. Són els degans.

Vuit eleccions
Vuit comicis s'han celebrat fins ara als ajuntaments: el 1979, el 1983, el 1987, el 1991, el 1995, el 1999, el 2003 i el 2007. El 22 de maig tindran lloc els novens.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.