Política

Derrota històrica del PSC, que dóna l'alcaldia a CiU

Els socialistes perden el comandament de la ciutat després de 32 anys

La federació assaboreix la victòria i ja festeja amb el PP per acordar un pacte

ERC i ICV-EUiA perden tota representació

Canvi històric a la ciutat de Reus. Per primer cop des del retorn de la democràcia, el 1979, el nou govern municipal serà conservador. Enmig de grans aplaudiments i crits de “Pellicer, alcalde”, CiU celebrava ahir una victòria contundent a la capital del Baix Camp, on va aconseguir gairebé 10.500 vots, els quals li han permès sumar dos regidors més. No podrà governar en solitari i per això ahir les anades i vingudes de representants de la federació amb els del PP (que també guanya dos regidors) eren constants. Les seus electorals estaven a tocar i Alícia Alegret va fer el pas d'anar a felicitar els guanyadors: un clar símptoma que a Reus hi haurà un canvi i que a més, ja fa albirar com es resoldrà el nou equip de govern, que amb tota probabilitat serà tripulat per dues formacions de dretes. El flamant líder de CiU, Carles Pellicer, resolia ahir que “aquesta vegada sí” i parlava d'un dia històric pel fet d'haver apartat el partit socialista de l'Ajuntament. Pellicer va dir que la victòria “l'administrarem amb cautela” conscient de l'actual context de crisi, però convençut, afegia que “ens sentim capaços” de governar. Qui segurament serà alcalde els propers quatre anys va dir que ahir era temps de celebrar els resultats i que serà avui quan començaran les reunions per intentar fer un govern d'acord amb els populars, que tenen la clau del canvi. Així, Alegret insinuava, però no confirmava tampoc, un pacte amb CiU: “S'ha acabat un model” de fer política a la ciutat.

D'altra banda, amb gran emoció, Lluís Miquel Pérez felicitava públicament Pellicer pels resultats i es posava a disposició del nou govern “per col·laborar en totes aquelles decisions que ajudin Reus a sortir de la crisi econòmica”. Pérez no liderarà l'oposició i, encara que es va posar a disposició del partit, ahir veia el seu futur lluny de la política. El PSC ha perdut dos dels deu regidors aconseguits fa quatre anys i 4.000 vots. A cop calent, Pérez va dir que “hem transmès un missatge de suport als més febles i d'integració de la immigració, que la gent no ha comprès”, fent referència als resultats de CiU i el PP i també als de Plataforma per Catalunya, que ha estat a punt d'entrar.

A les seus d'ERC i ICV-EUiA, l'ambient era desolador. Les dues formacions, que formaven part del govern municipal, han estat bandejades de l'Ajuntament. Encara en estat de xoc, Àngel Cortadelles, cap de llista dels republicans, parlava de com no ha interessat a l'electorat “els continguts ideològics”. Va admetre que ERC ha tornat a rebre un vot de càstig i que caldrà “trobar una nova manera de fer política”. En termes semblants s'expressava l'alcaldable ecosocialista, Ernest París, que parlava d'un “revés molt gran”. I és que bona part dels vots d'ICV ahir van anar a raure a la CUP, on hi havia molta satisfacció per haver entrat a l'Ajuntament. Però el seu alcaldable, David Vidal, deia que el regidor de la CUP “ha costat molt car a la ciutat. Ha estat a costa d'ERC i ICV, partits als quals ens comprometem a defensar a l'Ajuntament els seus punts de vista”.

ARA Reus, el grup liderat per Jordi Cervera (dissident de CiU) va ser la gran sorpresa de la nit a l'obtenir un regidor: “Ha estat un èxit”. La CORI es felicitava per mantenir representació quan ja la donaven per perduda.

Hem estat derrotats i encara no sé per qui, si pels nostres oponents o per la dispersió del vot
Lluís Miquel Pérez
pSC
Tenim suficient majoria per formar govern. Consensuarem temes de ciutat
Carles Pellicer
CiU
S'obre l'etapa de les idees clares. Hem de digerir els resultats, i el que volem és treure Reus de la crisi
Alícia Alegret
Partit popular
Continua el càstig a ERC. Ens hem de reinventar i trobar una altra manera de fer política
Àngel Cortadelles
ERC
Els socis minoritaris del govern hem pagat els plats trencats. Per nosaltres ha estat un revés molt gran
Ernest París
ICV-EUiA
La gent també valora que darrere el ‘juantxisme' hem fet una oposició correcta
Ariel Santamaria
CORI


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.