Política

Portabella es planteja liderar ERC tot i els mals resultats

Es pren uns dies de reflexió per decidir si aspira a la presidència

Admet que si hagués mantingut els quatre regidors ja hauria fet el pas

Assegura que el nou líder no ha d'estar lligat al tripartit

La patacada d'Esquerra en les eleccions al Parlament va suposar l'inici oficiós de la cursa per liderar la formació. Joan Puigcercós va dimitir i les diverses famílies van anar agafant posicions. La direcció ha aconseguir soterrar tot el debat uns mesos amb l'excusa que hi havia les municipals, però la nova clatellada ja ha desfermat en tota la seva potència la batalla. La direcció pretén teixir una llista unitària, però no sembla fàcil veient la tradició caïnita que ha perseguit ERC durant la seva història.

Un dels primers que han aixecat la veu és Jordi Portabella, encara que ho ha fet tímidament. La pèrdua de dos regidors i el fracàs relatiu de la coalició Unitat per Barcelona li han restat molts de punts, però el líder barceloní resisteix. Ahir va assegurar que no descarta encapçalar el partit, tot i que es prendrà una setmana de reflexió per decidir si fa el pas definitiu en l'àmbit nacional. Ara per ara, està al cinquanta per cent de possibilitats. Si hagués obtingut uns resultats millors –conservar els quatre regidors– avui mateix ja hauria anat a picar a la porta de la seu de Calàbria per presentar la candidatura. I és que la federació de Barcelona vol tenir pes en la nova direcció republicana i defensa que, tot i la baixada a Barcelona, la seva opció no ha funcionat tan malament i ha aguantat el cop en comparació amb altres ciutats. En la nova executiva, segons les mateixes tesis barcelonines, també hi hauria d'estar representat tot el poder municipal d'Esquerra. L'exemple perfecte serien alguns candidats que han tret bons resultats el
22-M. Aquí es podria incloure Manlleu, Solsona, Caldes de Montbui i la Bisbal d'Empordà.

Aquest sector del partit també considera que els nous capitostos han de ser cares noves i no subscriuen les opcions d'Anna Simó o Joan Ridao, que apareixen en les travesses. Portabella va recordar ahir que el líder hauria de ser vist com una persona no vinculada als tripartits de la Generalitat. Pel que fa a l'estratègia de futur d'ERC, és de l'opinió que s'ha de “refundar”.

Però la fórmula Portabella com a president no té consens entre les bases ni en la direcció. Els resultats no l'avalen i des del territori han censurat que hagi sacrificat militants del partit per posar en els primers números de la llista Laporta o gent de RCat.

I, entre tantes especulacions, el nom de l'eurodiputat Oriol Junqueras continua agafant força. Ha obtingut sis regidors a Sant Vicenç dels Horts –és la segona força– i té possibilitats d'accedir a l'alcaldia, un fet històric en aquesta població del Baix Llobregat. A més, se'l veu com una aposta renovadora. Ahir, Junqueras no va voler parlar sobre aquesta qüestió.

Estic centrat en Sant Vicenç dels Horts. No és el moment de parlar d'altres aspectes
Oriol Junqueras
EURODIPUTAT D'ESQUERRA
Si hagués obtingut quatre regidors avui ja hauria fet el pas per aspirar a la presidència, però els resultats han estat magres
Em prenc vuit dies per pensar-ho. Ara per ara, estic al cinquanta per cent de possibilitats
Jordi Portabella
CAP DE FILES D'ERC A BARCELONA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.