Política

badalona

El PSC i CiU trenquen el gel però continuen lluny de l'acord

trobada Les dues forces polítiques tanquen la primera reunió oficial sense arribar a cap pacte i amb impressions antagòniques futur Els socialistes es veuen més a prop del govern i CiU segueix situat “mentalment” a l'oposició

Els partits polítics de Badalona han trigat deu dies a obrir, de manera oficial, les negociacions per mirar de formar govern. Els encarregats d'obrir foc van ser, ahir, el PSC i CiU. La trobada, de gairebé dues hores, va estar marcada per una cordialitat que no va servir per demolir el mur que ara mateix separa les dues formacions. Socialistes i convergents –segons van explicar les dues delegacions– van fer una diagnosi comuna dels errors comesos durant aquest mandat i van desgranar les qüestions que són millorables, sobretot les vinculades a la resposta que pot combatre el discurs del PP. No s'hi va parlar de repartiment d'àrees i molt menys de l'alcaldia.

També es va posar sobre la taula el document base amb què el PSC mira de convèncer CiU i ICV-EUiA per tancar un acord que barri el pas al PP, el clar guanyador de les eleccions, amb onze regidors. Aquest document, de sis pàgines, no va transcendir però sembla que el PSC està disposat a aprovar un nou organigrama municipal, a reduir les àrees de gestió i els càrrecs de confiança i a millorar la comunicació interna i externa.

A la sortida de la trobada, tant el PSC com CiU van coincidir a valorar-la de manera positiva, perquè “ha suposat un acostament de posicions”, però els dos partits van fer-ne una lectura diametralment oposada del resultat. Els socialistes van marxar convençuts de l'acostament de CiU, i el mateix Jordi Serra va admetre que ahir, després d'aquest primer canvi d'impressions, es veia més a prop del govern que de l'oposició: “Entenc que és un bon punt de partida per aconseguir l'objectiu que volem, que no és altre que tenir un govern fort, sòlid i estable, en el qual totes les parts hi estiguem a gust”. El candidat socialista es va mostrar esperançant que en les properes hores podrà “convèncer les parts d'anar junts”. Serra es referia a ICV-EUiA i CiU, però la federació nacionalista, l'únic partit que té la capacitat de decantar la balança cap a una banda o una altra, no comparteix la conclusió de la trobada expressada per Serra. Ferran Falcó va sortir de la reunió amb una mentalitat clara: “Els propers quatre anys estarem a l'oposició”. El cap de llista de CiU, però, va admetre: “Ens agradaria estar al govern, però ens veiem més a prop de l'oposició que de fer un govern alternatiu”. Falcó va recordar que CiU té dues cartes sobre la taula: la que ara per ara continua sent més factible i que és que CiU voti el seu candidat el dia del ple de constitució i el PP governi en minoria, i la segona, un pacte de govern amb el PSC. En aquesta darrera opció, seria necessari el suport, dins o fora del govern, d'ICV-EUiA. Per això la delegació del PSC es reunirà avui amb els ecosocialistes i els presentarà el mateix document base que ahir van lliurar a CiU.

La delegació de CiU estava formada pels presidents dels dos partits de la federació –Martí Sánchez (CDC) i Jordi Subirana (UDC)–, per Ferran Falcó –cap de llista de CiU– i per Josep Pera –número 3 de la llista electoral–. Tots quatre van ser rebuts a peu de carrer per l'alcaldable i primer secretari del PSC, Jordi Serra; pel secretari d'organització, Justo Alarcón, i per Francesc Serrano, número 2 de la llista. Les dues parts es tornaran a trobar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.