Alcaldes en retirada
Una quarantena d'alcaldes de les comarques gironines, amb molts o pocs anys d'experiència municipal, no han aspirat a la reelecció i es retiren coincidint amb aquestes últimes eleccions
Bona part d'ells han estat en el càrrec entre 8 i 16 anys de manera continuada i alguns han compartit el lloc amb socis de govern
Bona part dels alcaldes gironins que ara es retiren han estat en el càrrec entre 8 i 16 anys
Una quarantena d'alcaldes de les comarques gironines escollits el 2007 o proclamats per mitjà de pactes deixaran el càrrec dissabte vinent, després de la constitució dels ajuntaments nous. Alguns d'aquests alcaldes han governat de manera continuada en els seus municipis des de fa més de 20 anys, com és el cas de Jaume Coderch (CiU) a Espolla (32 anys), Ramon Vidal (CiU) a Sant Joan de Mollet (32 anys) o Manel Palau (CiU) a Campelles (24 anys). El cas més extrem és el de Josep Grau (CiU) a Jafre (47 anys), que el 2007 ja no va ser escollit alcalde, però que ha passat l'últim mandat com a cap de l'oposició i ara ha decidit retirar-se definitivament. Ha estat, fins ara, el càrrec municipal en actiu més antic de Catalunya. Per contra, Quim Cufí (Alternativa per Quart-ERC) i Josep Riu (ERC) de Beuda, ambdós amb dos anys de mandat, han estat els més efímers.
Bona part de la resta d'alcaldes que ara deixen el càrrec voluntàriament han estat en el càrrec entre 8 i 16 anys i prop de la meitat d'aquests corresponen a Convergència i Unió.
Bona part d'ells han governat aquests últims anys amb majoria absoluta, però també n'hi ha que han compartit mandat, com Lluís Medir, de l'Entesa de Palafrugell, que va ser alcalde del 2007 al 2009 i després va cedir el càrrec al partit amb què va pactar govern, ERC, després de 14 anys d'alcaldia intermitent (mandats saltats).
Del conjunt de comarques, l'Alt Empordà i el Gironès són les que tenen més alcaldes en retirada voluntària una retirada del món municipal, tot i que no tots ho van fer també de la política perquè, per exemple, l'encara alcalde en funcions de Lloret, Xavier Crespo, manté el seu escó com a diputat al Parlament per CiU. L'any 2007 van ser 52 els alcaldes que no es van presentar a la reelecció a les comarques gironines, alguns d'ells, en el càrrec des de les primeres eleccions democràtiques, l'any 1979. La demarcació de Girona és la que, en termes relatius, presenta un nombre més alt d'alcaldes “duradors”, al davant de la de Barcelona i la de Lleida.
Dos alcaldes que ara ho deixen, Enric Vilert (ERC) de Vilablareix i Gabriel Casas (CiU) de Fornells de la Selva, consegüentment, també hauran d'abandonar la Diputació de Girona, de què el primer és president i, el segon, membre del grup a l'oposició.
En el govern, encara hi restaran almenys els pròxims quatre anys alcaldes que ho són des de 1979, com són els casos de Narcís Deusedas (CiU) a Palau-saverdera i Pere Moradells (PSC) a Torroella de Fluvià.
Enllaços relacionats
Notícies de ...
- Fornells de la Selva
- Torroella de Fluvià
- Sant Joan de Mollet
- Palau-saverdera
- Vilablareix
- Palafrugell
- Campelles
- Barcelona
- Espolla
- Lleida
- Girona
- Jafre
- Beuda
- Maçanet de la Selva
- Vilamacolum
- Viladasens
- Llambilles
- Ventalló
- Mont-ras
- Cistella
- Cadaqués
- Arbúcies
- Gualta
- Anglès
- Quart
- Molló
- Celrà
- Saus, Camallera i Llampaies
- Olot
- Amer