Política

Tendència solista

Més de la meitat de les grans ciutats no saben com es governaran, i a Badalona o Tarragona ni tan sols es perfila qui en serà l'alcalde

Els governs d'un únic partit dominen clarament allà on ja s'ha decidit el futur

A només cinc dies hàbils de la cons­ti­tució, dis­sabte que ve, dels ajun­ta­ments, la gran majo­ria de les ciu­tats més impor­tants del país no sap a qui­nes mans anirà a parar. Entre les que sí que ho tenen clar abun­den els governs mono­co­lors, ja que, dels deu muni­ci­pis de més de 50.000 habi­tants que han con­fir­mat l'alcalde, només dos es gover­na­ran amb pac­tes esta­bles.

Les dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals només van dei­xar el futur ben defi­nit a les qua­tre grans ciu­tats on es van regis­trar majo­ries abso­lu­tes: Lleida, Cor­nellà de Llo­bre­gat, Gra­no­llers i Sant Cugat del Vallès. A les tres pri­me­res gover­narà el PSC (amb Àngel Ros, Antoni Balmón i Josep Mayo­ral com a alcal­des, res­pec­ti­va­ment) i a la dar­rera ho farà CiU (Mercè Conesa). La fede­ració també manarà en soli­tari a Bar­ce­lona, Girona i Man­resa, perquè així ho han anun­ciat els res­pec­tius caps de llista (Xavier Trias, Car­les Puig­de­mont i Valentí Junyent). Tot i que nego­cia amb altres grups, també sem­bla que apos­tarà per la tendència solista Manel Bus­tos (PSC), que hi té la mà tren­cada perquè ja ho ha fet a Saba­dell durant el dar­rer man­dat. Els pac­tes de govern ja con­fir­mats tin­dran lloc a Ter­rassa, on Pere Navarro (PSC) s'ha garan­tit el suport d'ICV, i a Reus, on Car­les Pelli­cer (CiU) gover­narà de bra­cet del PP. D'aquesta manera, hi ha cinc alcal­des con­fir­mats de CiU i cinc més del PSC. Tret d'aques­tes deu ciu­tats, per tant, encara queda molta feina a fer abans de la pro­cla­mació dels alcal­des. Hi ha un segon grup de pobla­ci­ons, espe­ci­al­ment les de l'àrea metro­po­li­tana on es va impo­sar el PSC, que conei­xen quin serà el seu alcalde, però estan pen­dents de saber si tro­barà un soci per garan­tir un man­dat més plàcid. En aquest paquet hi hau­ria Santa Coloma, l'Hos­pi­ta­let, Sant Boi o Vila­de­cans, per posar alguns exem­ples.

Pac­tar o no pac­tar?

El mateix passa al Prat, on Lluís Teje­dor man­tindrà l'única gran alcal­dia per a ICV, segu­ra­ment amb els vots soci­a­lis­tes. Amb tot, com en alguns casos fa pen­sar la falta d'avenços dues set­ma­nes després de les elec­ci­ons, podria ser que algun muni­cipi s'afegís a la tendència de manar en soli­tari i bus­car ali­an­ces pun­tu­als.

La frag­men­tació i difusió del poder resul­tant del 22-M arriba a la seva màxima expressió a qua­tre ciu­tats on el més calent és a l'aigüera. Les urnes han dei­xat un pano­rama incert a Cas­tell­de­fels, Mataró i Tar­ra­gona, on es fa difícil pre­dir què pas­sarà. Curi­o­sa­ment, les dues pri­me­res són les úniques ciu­tats on el PP va gua­nyar i a les dues dar­re­res va acon­se­guir un ascens nota­ble.

A Bada­lona, un feu tra­di­ci­o­nal soci­a­lista corprès per la victòria del PP, l'endemà de les elec­ci­ons ja sor­tien pla­ta­for­mes cíviques i cam­pa­nyes a la xarxa per evi­tar que Xavier García Albiol arribés al poder gràcies al seu dis­curs xenòfob. El que sem­blava un clam popu­lar al car­rer, però, a hores d'ara no s'ha pogut con­cre­tar als des­pat­xos. El can­di­dat soci­a­lista, Jordi Serra, sap que ICV li cedirà els seus vots tot i man­te­nir-se a l'opo­sició, però neces­sita també el suport de CiU i els mili­tants de la fede­ració naci­o­na­lista no volen apos­tar per la mateixa fórmula que els eco­so­ci­a­lis­tes. Es deba­ten entre pac­tar amb el PSC o bé que­dar-se a l'opo­sició i per­me­tre així el govern dels popu­lars, però a les dar­re­res hores les decla­ra­ci­ons cre­ua­des han cris­pat molt l'ambi­ent.

Tam­poc es pre­sen­tava un pano­rama fàcil a Tar­ra­gona, on la victòria del soci­a­lista Josep Fèlix Balles­te­ros es podia veure amenaçada per una aliança entre CiU i PP que en un prin­cipi sem­blava que havia de ser bufar i fer ampo­lles. Amb el pas dels dies, però, l'ambi­ent s'ha anat enra­rint, ja que els con­ver­gents patei­xen pel des­gast que podria supo­sar el fet de donar als popu­lars la pri­mera alcal­dia d'una capi­tal de demar­cació cata­lana, i més encara en cas que aquests endu­rei­xin més el seu dis­curs després d'una pre­vi­si­ble victòria de Mari­ano Rajoy a les gene­rals. A Mataró, l'aliança entre CiU i PSC és la més via­ble aritmètica­ment, però els egos de Joan Mora i Joan Antoni Baron com­pli­quen l'acord, que podria aca­bar sent de qual­se­vol mena. A Cas­tell­de­fels el futur també és ben incert, tot i que sem­bla clar que la clau de la gover­na­bi­li­tat la té CiU. És la ter­cera força i no sap amb qui pac­tar. Encara té uns dies per rumiar-ho.

2
pactes tancats
després de dues setmanes de negociacions: els de Terrassa (PSC i ICV) i Reus (CiU i PP).
4
alcaldies buides.
A Badalona, Mataró, Castelldefels i Tarragona tot és possible.
10
alcaldes confirmats,
quatre dels quals van aconseguir majoria absoluta i quatre governaran en minoria.

Ni rastre del tripartit

Si les eleccions del 2007 van suposar un important declivi de la fórmula del tripartit en les alcaldies de les ciutats més poblades, les del 2011 podrien representar la seva eradicació total. La patacada socialista combinada amb la d'ERC, que s'ha quedat sense representació en molts dels consistoris on era present, ha fet impossible reeditar el pacte a diferents municipis. És el cas de Terrassa, on Pere Navarro en fa prou amb els vots d'ICV per ser investit alcalde, mentre que ERC no hi té representació. Tampoc es repetiran els tripartits de Girona i Manresa(manarà CiU en minoria en tots dos casos), Mataró (tot és molt obert, però els republicans no tenen cap regidor), Reus (acord entre CiU i PP) ni Vilanova, on la CUP ha pres el lloc a ERC i, en votar-se a ella mateixa, permetrà que CiU assumeixi l'alcaldia. Amb tot, no es descarta que el tripartit sí que sigui finalment la combinació pactada a ciutats on ara no n'hi havia, com Rubí, Mollet o Cerdanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.