Política

INMACULADA RODRÍGUEZ-PIÑERO

Candidata del PSPV-PSOE per València

“El País Valencià està cridat a exercir un paper de lideratge”

La socialista promet tolerància zero contra la corrupció “vinga d'on vinga”

Inmaculada Rodríguez-Piñero, mà dreta del ministre de Foment, José Blanco, esgota les últimes hores de la campanya electoral entre Madrid –on ha sigut reclamada pel candidat Alfredo Pérez Rubalcaba per exposar el seu projecte econòmic– i el territori valencià. Reconeix que el seu partit no ha sabut explicar la crisi, però es mostra convençuda que és l'única formació capaç de resoldre-la.

Persones, com ara M. Teresa Fernández de la Vega i Carmen Alborch, han sucumbit davant la màquina electoral del PPCV. Què pot oferir vosté, una candidata que és menys coneguda per part de l'electorat?

Puc oferir un bon projecte, un bon programa i un bon govern per a Espanya en moments difícils. No només són importants les persones que encapçalen una llista electoral. És més important el projecte de país que hi ha darrere de cada partit. El projecte socialista és el que millor pot cobrir les necessitats dels ciutadans en aquests moments de crisi i Alfredo Pérez Rubalcaba el millor president que podria tindre el pròxim govern espanyol per a eixir-ne.

El 20-N, els valencians votaran contra Zapatero o a favor de Rajoy?

El valencians votaran, com la majoria dels espanyols, a favor de la eixida de la crisi. Per tant, triaran el partit que consideren més capaç d'adoptar les mesures necessàries per a superar la difícil situació actual d'acord amb els seus interessos. Nosaltres hem basat la nostra campanya a tractar de convéncer-los que el socialistes sabem i podem fer-ho, i que Rubalcaba serà millor president que Rajoy.

Projectes històricament reclamats pels valencians, com ara l'AVE o el corredor mediterrani han eixit d'un govern socialista i, en concret, del Ministeri de Foment, de què vosté forma part, però semblen un èxit del PP.

 

És cert que, a través del seu aparell de propaganda, el PP ha tractat d'adjudicar-se constantment les grans infraestructures impulsades pel govern espanyol, però cada vegada hi ha menys ciutadans que s'ho creuen. Les inversions dels governs socialistes han quadruplicat les inversions del PP a la Comunitat Valenciana i, probablement nosaltres hauríem de multiplicar els esforços per fer saber-ho a la ciutadania. En el cas del corredor mediterrani, els socialistes hem invertit més de 10.000 milions d'euros des de 2004 i som els únics que el portem en el programa electoral. Som, per tant, l'única garantia perquè es duga a terme aquesta obra imprescindible per al futur econòmic valencià.

Ha trobat a faltar el suport de  l'empresariat valencià en aquestes qüestions?

Puc assegurar-li que la majoria del empresaris valencians saben perfectament qui ha invertit més i millor en aquesta terra i han valorat les infraestructures impulsades des del Ministeri.

No s'ha sabut vendre la gestió dels diputats valencians a Madrid?

Jo crec que la gestió dels diputats valencians a Madrid ha estat excel·lent i s'ha traduït en inversions milionàries i en el suport de nombroses iniciatives a la Comunitat Valenciana.

En les passades eleccions autonòmiques el PSPV-PSOE va obtindre un 28,7% dels vots. Qualsevol resultat per damunt del 30% evitaria que es plantejaren assumir responsabilitats polítiques en forma de dimissions? Estaria satisfeta amb aquest resultat?

Són encara molts els ciutadans indecisos que poden votar pel PSOE . A ells intentàrem convèncer-los, fins a i l'últim moment, que del seu vot depén que governe la dreta o governe el PSOE, perquè no hi ha més opcions de govern. Per tant, per responsabilitat i per coherència, no em plantege ara percentatges que no tinguen en compte la possibilitat de frenar el pas a un mapa blau per a tot Espanya.

Rubalcaba va reconéixer en el seu debat amb Rajoy que el PP va unflar la bambolla immobiliària, però que el PSOE no l'havia punxada, una circumstància que al País Valencià ha tingut uns efectes devastadors. Ratifica les paraules del candidat a la presidència?

Aquesta és una especificitat pròpia de la crisi espanyola. Els socialistes canviàrem en 2006 la llei del sòl del PP i hem treballat aquests anys pel canvi del model productiu. No arribàrem a modificar les deduccions fiscals a la compra de vivenda, però sí les equiparàrem a les deduccions per lloguer, per tractar de canviar la cultura de la propietat i fer més atractiu el lloguer. Tanmateix, el PP sembla que vol tornar a les antigues pràctiques.

Per què estan evitant parlar de la corrupció en la campanya?

Jo no diria que l'estem evitant. De fet, hem parlat de les mesures que portem en el programa electoral per a lluitar contra la corrupció. La llei de transparència que volem aprovar la pròxima legislatura serà una mesura eficaç contra aquesta, particularment pel que fa a l'urbanisme. En tot cas, ho he reiterat al llarg de la campanya: tolerància zero davant la corrupció política, vinga d'on vinga.

Comparteix amb Ximo Puig la necessitat de crear un grup valencià al si del grup del Congrés?

Hi ha precedents en la coordinació del treball de senadors i diputats valencians per a tirar avant iniciatives relacionades amb la nostra federació i que ja es va posar en marxa en l'anterior legislatura. Pense que cal treballar en aquesta direcció i millorar-la.

Quina perspectiva es té del nostre territori des de Madrid?

La meua perspectiva és la d'una madrilenya que viu a València des fa 30 anys, que ha vist nàixer els seus fills ací i adora aquesta terra. O també la d'una valenciana que ha treballat a Madrid els últims anys per a València i per als valencians. I la visió des de Madrid crec que és la d'un territori amb un gran potencial, però que necessita més cooperació institucional, pública i privada, per a crear riquesa i ocupació, deixant de banda el victimisme de què alguns representants públics han fet gala constantment.

Per què estem a la cua de tot: renda per càpita, creació d'ocupació, llits hospitalaris, prestacions de serveis.

Per la mala gestió i el balafiament. I perquè hi ha dues formes de fer política: la dels governs socialistes que prioritzen la inversió en polítiques socials i la dels governs del PP que tenen altres prioritats totalment allunyades de les necessitats dels ciutadans. Els fets ho demostren: en dependència, per exemple, Andalusia multiplica per 2 les ajudes als dependents respecte a les de la Comunitat Valenciana. A Aragó o Astúries els alumnes de primària disposen d'ordinadors per als alumnes finançats pel govern d'Espanya. És una qüestió de prioritats i de valors.

Quin és el seu model d'Estat i quin paper hi hauria de jugar el País Valencià?

És un model d'Estat autonòmic amb una major cooperació institucional entre les comunitats autònomes on es puga garantir als ciutadans unes prestacions bàsiques independentment d'on viuen. És un model on és clau una major coordinació fiscal per a evitar que les comunitats puguen entrar en una competència com la que ha eliminat l'impost de successions i donacions. En aquest context, el País Valencià està cridat a exercir un paper de lideratge pel seu pes poblacional, per la seua situació estratègica i per la seua economia. Ara bé, necessita un govern autonòmic fort que en lloc del victimisme, practique la cooperació i la coordinació d'una manera eficient.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.