Política

Tisorada postelectoral

Mas se sent avalat per les urnes i diu seguir un “camí obligat”

Dos dies després de les elec­ci­ons espa­nyo­les, Artur Mas torna a empu­nyar les esti­so­res. El pre­si­dent va com­parèixer ahir per dema­nar més “esforços” als ciu­ta­dans perquè con­tri­bu­ei­xin a la reducció del dèficit que arros­se­guen les finan­ces de la Gene­ra­li­tat amb l'“herència” del tri­par­tit. És l'apli­cació d'una segona fase de reta­lla­des, que es con­cre­ta­ran en el pres­su­post de l'any vinent que el govern remetrà al Par­la­ment a mit­jan mes de desem­bre. Aquest cop no se'n res­sen­ti­ran direc­ta­ment els ser­veis públics, sinó la but­xaca dels ciu­ta­dans, que hau­ran d'afron­tar el paga­ment de noves taxes sobre les recep­tes mèdiques i l'incre­ment del cànon de l'aigua, dels títols de trans­port públic i del preu de la ben­zina. Els fun­ci­o­na­ris, a més, tin­dran una nova rebaixa sala­rial que Mas no va xifrar.

El pre­si­dent tan sols va anun­ciar les línies mes­tres del pla de xoc. L'exe­cu­tiu no car­re­garà ara l'estalvi sobre la des­pesa pública, com ho ha fet aquest any, perquè con­si­dera que es posa­rien “en perill ser­veis fona­men­tals” de l'estat del benes­tar. La rebaixa s'acon­se­gueix gràcies a un reguit­zell d'ini­ci­a­ti­ves fis­cals, modi­fi­ca­ci­ons sala­ri­als per a la funció pública i la “cores­pon­sa­bi­lit­zació” de la ciu­ta­da­nia amb la pres­tació dels ser­veis. Es tracta de mesu­res que, en major o menor mesura, afec­ta­ran tots els ciu­ta­dans. Per tirar-les enda­vant, Mas con­fia que el PP farà un exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat i s'aliarà amb el govern. Els popu­lars, ahir mateix, s'hi posa­ven bé.

Aus­te­ri­tat pura i dura. Brus­sel·les i Madrid pres­si­o­nen, al·lega Mas, i la Gene­ra­li­tat no vol que­dar a la cua d'Europa, sinó demos­trar que Cata­lu­nya fa els deu­res fins i tot abans que Mari­ano Rajoy enfili les refor­mes necessàries perquè l'Estat no cai­gui en la deriva grega. “És un camí obli­gat”, insis­tia Mas. CiU se sent més ava­lada que mai per apro­fun­dir en les reta­lla­des després de la victòria de diu­menge a les urnes cata­la­nes. “La línia de la seri­o­si­tat, de la res­pon­sa­bi­li­tat, és una línia dura que la gent entén”, asse­nya­lava el pre­si­dent, un cop aca­bada la reunió del con­sell exe­cu­tiu.

Des de fa mesos la Gene­ra­li­tat es va com­pro­me­tre amb el govern espa­nyol a ajus­tar el dèficit de l'any vinent a l'1,3% del PIB. Ara assenta les bases per fer-ho pos­si­ble. Mas ja havia anun­ciat que el 2012 tor­na­ria a ser un any d'aus­te­ri­tat obli­gada per tapar el forat que va dei­xar el tri­par­tit. Del 2013 enda­vant, espera poder tor­nar a la “nor­ma­li­tat”, tot i que d'entrada no s'espe­ren —que ningú no s'enga­nyi— de “grans ale­gries” per al futur més imme­diat.

Mas es va negar a par­lar de “copa­ga­ment”. Aquesta és una paraula maleïda sem­pre que es plan­te­gen “bar­re­res d'accés” per “limi­tar” l'abús del sis­tema sani­tari. El pre­si­dent va bate­jar de “tiquet mode­ra­dor” la ins­tau­ració d'un paga­ment addi­ci­o­nal per a les recep­tes. “No es pagarà per acce­dir a un hos­pi­tal o a un CAP”, va garan­tir. En canvi, s'inten­tarà que només es com­prin els “medi­ca­ments que calen”. Ni més ni menys.

Fun­ci­o­na­ris i trans­port

Els fun­ci­o­na­ris per­dran una altra part del seu sou. Mas va asse­nya­lar que la reducció per­cen­tual no serà “impor­tant” i que, en el cas que Rajoy n'aprovi una de paral·lela, s'equi­parà l'esforç dels tre­ba­lla­dors de la funció pública de tots els ter­ri­to­ris. En altres parau­les: als fun­ci­o­na­ris cata­lans no se'ls apli­ca­ran rebai­xes sala­ri­als d'aquí i d'allà. Artur Mas va asse­gu­rar que no hi haurà una altra onada d'aco­mi­a­da­ments, tan sols es res­cin­di­ran con­trac­tes “selec­ti­va­ment”. Els alts càrrecs del govern renun­ci­a­ran a una altra paga l'any vinent. La Gene­ra­li­tat també vendrà una part del seu patri­moni públic: edi­fi­cis i empre­ses. I bata­llarà per cobrar el fons de com­pe­ti­ti­vi­tat i també per acon­se­guir que Rajoy accepti ajor­nar el paga­ment cor­res­po­nent a la liqui­dació dels pres­su­pos­tos del 2008 i el 2009.

El sane­ja­ment de les finan­ces públi­ques inclou, a més, un incre­ment del cànon de l'aigua, amb un ajut per a les per­so­nes amb ren­des més bai­xes. Segons Mas, la situ­ació finan­cera de l'Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità obliga a incre­men­tar el preu dels títols i s'estu­diarà si és neces­sari apu­jar el preu de la ben­zina, sense que això afecti els tre­ba­lla­dors del sec­tor pes­quer o del trans­port. Paral·lela­ment, aug­men­ta­ran altre cop les taxes uni­ver­sitàries i es millo­rarà el pro­grama de beques per asse­gu­rar l'accés a l'ense­nya­ment supe­rior dels joves amb menys recur­sos.

El capítol de can­vis tri­bu­ta­ris direc­tes se cen­tra en l'apli­cació de l'impost de patri­moni en el cas que el nou govern espa­nyol man­tin­gui la decisió del PSOE de recu­pe­rar-lo. D'entrada, però, Rajoy n'era con­trari. Mas no tocarà l'IRPF. Incom­plirà la pro­mesa elec­to­ral de rever­tir els últims incre­ments fis­cals del tri­par­tit. El gros d'aques­tes mesu­res com­por­ta­ran un estalvi de 1.000 mili­ons. Per Mas, “no és cal­de­ri­lla”.

1,3
per cent del PIB
és el llindar de dèficit fixat per al 2012 que el govern ha garantit que complirà.
2,6
és el percentatge
de dèficit que la Generalitat preveu enguany. Desobeirà el mandat de l'1,3 marcat per Madrid.
4,2
és el tant per cent de dèficit
que el govern de Mas va heretar del tripartit, segons l'auditoria encarregada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.