Política

La mobilització a la Model fa suspendre dotze judicis i acaba amb càrregues

Justícia assegura que hi va haver conats de tensió amb els presos i que es va posar en risc els treballadors

Els manifestants protestaven per les retallades

La protesta dels funcionaris de presons a la Model de Barcelona, que ha estat el detonant del trencament de les negociacions entre la Generalitat i els sindicats del sector públic, va acabar com el rosari de l'aurora, amb càrregues policials. També hi va haver altres danys col·laterals com ara els dotze judicis suspesos, perquè no es van poder traslladar els interns des del centre penitenciari fins als jutjats.

Des de les set del matí unes 250 persones es van concentrar davant de l'equipament per protestar contra els ajustaments de la Generalitat. Els últims dies ja s'havien organitzat altres protestes per queixar-se de l'acomiadament d'interins, de la falta de treballadors i també de la massificació dels centres. La setmana passada, per exemple, se'n va convocar una a Quatre Camins. Però la d'ahir va ser la més sorollosa, ja que va coincidir amb la mesa de negociació entre el govern i els sindicats. Tot plegat va fer que els focus es traslladessin cap a la Model i al llarg del matí la tensió va anar pujant de to.

Com que l'entrada de la Model estava bloquejada, no es va poder fer el canvi de torn dels funcionaris i els del matí –175 empleats– no van entrar a l'equipament. Això, segons Justícia, va provocar una greu alteració en el funcionament de la presó, perquè a la nit hi ha molt menys personal –15 responsables de vigilància–. És per aquest motiu que els treballadors van haver de confinar els presos a les cel·les durant tot el dia –des de les nou del vespre de dijous fins ahir al migdia.

Veient que la situació es podia descontrolar a l'interior de la Model, els Mossos d'Esquadra van acabar carregant per dissoldre els concentrats i, a quarts de tres de la tarda, els membres del torn de la tarda van poder accedir al recinte i van rellevar els seus companys de la nit. Fonts de Justícia alerten que la protesta va posar en risc la seguretat de la plantilla i també la dels presos.

A més dels dotze judicis suspesos, es van haver de deixar de fer un total de 28 rodes de reconeixement i dues visites al metge forense. El Deganat de Barcelona es va queixar d'aquests imprevistos i va recordar que anul·lacions com les d'ahir impedeixen la pràctica de diligències judicials que “podien suposar la immediata posada en llibertat” d'alguns reclusos.

1.781
reclusos
hi ha a la presó Model de Barcelona. En el torn de nit hi ha 15 responsables de vigilància.
28
rodes de reconeixement
es van haver de suspendre. També es van anul·lar dues visites al forense.
42
presos
no van poder arribar als jutjats de Barcelona per les protestes que van impedir que sortissin de la Model.

Els interns cremen papers a les cel·les

El confinament que van haver de patir els presos a les seves cel·les durant prop de 16 hores perquè hi havia massa pocs treballadors per controlar-los –el gros del personal no hi va poder entrar– va causar certs aldarulls, segons Justícia. Alguns d'aquests interns van començar a cremar papers a la tercera i la quarta galeria i els van llançar per les finestres. Aquest fet va ser determinant a l'hora d'ordenar unes càrregues policials, que també van causar malestar en els mossos. El SAP-UGT, sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, i UGT-Presons van lamentar els fets en un comunicat conjunt i van matisar que l'actuació dels policies va respondre únicament a “una ordre política”. Segons els seus arguments, l'estratègia de l'executiu implica intentar “enfrontar” i “dividir” els empleats públics. També van avisar que els dos col·lectius continuaran la “lluita comuna” contra les retallades i a favor d'un servei de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.