tarragonès
Tarragona reclama no haver de pagar l'aigua més cara
El ple de l'Ajuntament demana que s'equiparin els tributs de l'aigua del Camp de Tarragona amb els de la resta del país
També acorda reclamar a la Generalitat els 14,3 milions d'euros que li deu
Tots els grups municipals de l'Ajuntament de Tarragona van fer ahir front comú per evitar que els ciutadans i les empreses de Tarragona (igual que les de la resta del Camp i de
les Terres de l'Ebre, que s'abasteixen de la conca de l'Ebre) hagin de pagar l'aigua més cara que a la resta del país. I és que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) elimina aquest any la partida destinada a cobrir el cànon de derivació, una segona quota tributària que es va fixar el 1981 i que, en aquestes comarques, s'afegeix al cànon general de l'aigua. Fins ara, l'ACA feia aportacions anuals de 2,5 milions d'euros al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) per compensar aquest doble impost i evitar que tingués un efecte negatiu sobre la factura de l'aigua dels tarragonins. Però aquesta partida ja no es va incloure en els pressupostos de 2011 ni tampoc ha entrat en els d'enguany.
Per això, el ple de Tarragona va aprovar ahir per unanimitat instar el govern de la Generalitat a promoure l'homogeneïtzació de les tarifes d'abastament en alta i que s'equiparin els tributs de l'aigua del Camp de Tarragona amb els de la resta de Catalunya.
D'altra banda, en el ple d'ahir els grups polítics van aprovar, per unanimitat, reclamar a la Generalitat que pagui els 14,3 milions que deu al consistori i que es fixi un calendari per al seu pagament.
Més reclamacions
L'abstenció del PP també va permetre a l'equip de govern aprovar una moció en defensa dels centres educatius municipals i del manteniment de la xarxa pública d'escoles bressol. Segons el regidor d'Ensenyament, Joan Sanahujes, el consistori ja ha cedit cinc solars a la Generalitat per a la construcció de centres educatius: l'escola Olga Xirinacs, l'institut Tarragona, els instituts escola Arrabassada i Ponent i la substitució de l'edifici de la Floresta: “En els pressupostos de la Generalitat no hi apareix ni un euro per a aquests equipaments, que sumen uns 1.200 alumnes”. Pel que fa a l'escola oficial d'idiomes, que s'està construint a l'antiga fàbrica Chartreuse, l'Ajuntament tem que les obres s'hagin d'aturar pels problemes financers de la Generalitat.
El PP es desmarca del tercer rail
El Partit Popular es va tornar a desmarcar ahir de la resta dels grups polítics del consistori sobre la connexió de la connexió ferroviària a l'ample europeu. El PSC i CiU van presentar conjuntament una moció en defensa del tercer rail, que ha de donar sortida a les mercaderies del Port de Tarragona en via d'ample europeu, i a la qual també s'hi va afegir la regidora d'ICV. Però el líder del PP, Alejandro Fernández, té clar que el projecte del tercer rail “no és provisional” i que no se suprimiria un cop estigui operativa la línia de ferrocarril Roda de Berà-Constantí. L'anomenat tercer fil suposa col·locar un tercer rail a la via actual, que faria compatible la via amb els dos amples. El Partit Popular es va abstenir en la votació de la moció “en no tenir garanties de la seva provisionalitat”. Els defensors de la moció, en canvi, diuen que aquest projecte es retirarà si el Ministeri de Foment es compromet, en un termini màxim de sis mesos, a recuperar la línia Reus-Roda.