Política

L'Estat mou fitxa i designa els membres en la comissió bilateral amb la Generalitat

La vicepresidenta Sáenz de Santamaría presidirà la part estatal en la reunió que tracta els traspassos pendents

Es farà un cop aprovats els pressupostos

El govern català havia demanat reiteradament que es designessin i l'executiu espanyol finalment ha mogut fitxa. El Consell de Ministres va nomenar ahir els membres de la part espanyola de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que serà encapçalada per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, tal com ja havia avançat després d'una reunió al febrer amb el president de la part catalana, Josep Antoni Duran i Lleida. També la integrarà, com a vicepresident de la part estatal, el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro.

Dos pesos pesants, doncs, amb què el govern espanyol atorga més rellevància política a una cimera que, en l'anterior legislatura, tot just presidia el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves. Ara completen la part estatal, a més de la delegada a Catalunya, María de los Llanos de Luna, un equip eminentment tècnic i econòmic: el secretari d'estat d'Hisenda, Miguel Ferre, el d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, i la de Pressupostos i Despeses, Marta Fernández. Per la part catalana, també hi ha la vicepresidenta, Joana Ortega, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el secretari del govern, Germà Gordó, el delegat a Madrid, Jordi Casas, i la secretària general de Governació, Maria Àngels Barbarà.

La comissió bilateral, que segons l'Estatut s'hauria de convocar un mínim de dos cops l'any, s'ha de reunir per primer cop en l'actual legislatura estatal abans de l'estiu. No hi ha encara una data fixada, però després de la designació d'ahir, serà probablement al juny, després que el Congrés aprovi els pressupostos del 2012.

En un moment especialment difícil en les relacions, mentre el discurs de Montoro ha estat inflexible en les darreres setmanes en el tracte amb la Generalitat, la vicepresidenta va exhibir un to conciliador en la crida a l'entesa entre governs que va fer diumenge en la clausura del congrés del PP català. Caldrà veure quina actitud s'imposa en la bilateral, que, en espera que es concreti l'ordre del dia, segurament tornarà a posar sobre la taula la reactivació dels acords aprovats en la darrera amb el govern socialista, el juliol passat, dels quals no se n'ha fet efectiu cap. És a dir, el retorn dels 759 milions de la liquidació del 2008 de l'addicional tercera de l'Estatut, el traspàs de la gestió de les beques, la participació majoritària del govern català en una nova gestió privatitzada de l'aeroport del Prat i l'assumpció dels de Girona, Reus i Sabadell, o el traspàs d'un paquet de 150 edificis de la Seguretat Social, entre d'altres.

Difícilment s'abordarà la possibilitat de nous traspassos, vist el procés contrari de recentralització obert pel govern estatal, i l'escassetat a les arques públiques. I és que, encara que pogués rebre alguna altra competència, la Generalitat mai l'acceptarà sense la corresponent dotació pressupostària.

LA DATA

20.07.11
És la data
en què es va reunir per darrer cop la bilateral. Cap dels acords que s'hi va assolir s'ha fet efectiu encara.

Les qüestions ferroviàries, un altre cavall de batalla

Un altre capítol important a tractar en la bilateral serà el ferroviari. El govern està molest perquè l'Estat encara no ha modificat la llei que li permetria substituir Renfe com a operadora a rodalies i regionals, i no ha executat ni el 6% de les inversions a què es va comprometre en la xarxa de Barcelona quan va cedir el servei. De fet, en una moció aprovada al febrer, el Parlament va instar que en la propera bilateral s'abordi el full de ruta amb totes les infraestructures estatals pendents a Catalunya, entre les quals prioritza la revisió dels traspassos ferroviaris, o almenys el compliment dels que hi ha.

També integra la llarga llista de greuges el corredor mediterrani. El Consell de Ministres precisament va aprovar ahir el traspàs des de Foment a l'ens ferroviari Adif, per qüestions d'operativitat, perquè gestioni l'execució de la connexió del tram entre Vandellòs i Tarragona amb la línia del TAV Madrid-Barcelona, ara amb l'obra aturada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.