Política

Fabra força l'eixida de dos càrrecs imputats per Nóos

El director de l'Institut Valencià de Finances i el secretari autonòmic de Turisme presenten la seua dimissió

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, vol arribar al congrés regional que els populars valencians celebraran aquest cap de setmana a Alacant “immaculat” pel que fa als escàndols de corrupció que esguiten la formació.

La dimissió formalitzada ahir pel director de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Jorge Vela, i del secretari autonòmic de Turisme, Luis Lobón, tots dos imputats en el cas Nóos, alleugera un poc la feixuga càrrega que suposa tindre una dotzena de càrrecs de l'administració implicats en diversos processos judicials. Fabra els va desitjar “el millor”, però va advertir que no toleraria “més imputats”.

En un comunicat, Vela va subratllar que la seua dimissió no s'havia produït “ni per pressions de la Generalitat ni del PP”. Això no obstant, diverses fonts van indicar que el president del govern valencià hauria “influït” de manera decisiva en la decisió de Vela. El ja exdirector de l'IVF fou director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (CACSA) entre el 2005 i el 2009. El seu mandat va coincidir amb la celebració de dues edicions de la Valencia Summit, per a les quals es va contractar els serveis de l'Institut Nóos, aleshores presidit per Iñaki Urdangarin.

Vela va declarar com a imputat el 13 d'abril passat a Palma que es limitava a seguir les ordres de Lobón, que ocupava la direcció de Grans Projectes de la Generalitat. Segons la seua versió, Lobón li va indicar que havia de prorrogar el contracte, presumptament irregular, amb Nóos en les mateixes condicions que en la primera edició del 2004.

Lobón va resultar imputat després de prestar testimoni despús-ahir davant el jutge instructor que investiga els contractes entre l'executiu de l'expresident Francisco Camps i l'empresa del gendre del rei. José Castro va accedir a la sol·licitud de la fiscalia i l'acusació particular, ja que considera que hi ha clars indicis d'irregularitat en els contractes, i per això li imputa un delicte de prevaricació.

L'oposició apunta a Camps

Tots els grups de l'oposició van lamentar l'actitud “bipolar” del president Fabra a l'hora de fer front als casos de corrupció. “En algunes ocasions, no se sap per què, són els afectats els que sol·liciten la renúncia, i en d'altres se'ls imposa el cessament”, va afirmar el síndic socialista, Antonio Torres. Des de Compromís es van preguntar si Fabra n'hauria ordenat el cessament si no hagueren presentat la dimissió. Per part d'EUPV, el diputat Ignacio Blanco va anar més enllà i va demanar a l'expresident Camps que abandonara el seu escó, ja que va ser ell l'encarregat de reunir-se amb Urdangarin i avalar l'acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.